Skocz do zawartości

[rower] rockrider 5.1 pomoc w dobraniu osprzetu

juri22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,jest to moj pierwszy post na tym forum wiec nie wiem czy to odpowiedni dzial jesli nie to prosze o przenienie lub poinstruowanie gdzie mam dodac ten temat. Teraz do rzeczy kilka dni temu zakupilem rower w decathlonie rockrider 5.1 (specyfilacje mozna poznac na stronie decathlonu) wczesniej posiadalem rower gti missuri ktory po jednym sezonie nadawal sie na zlom, ten rower w porownaniu do tamtego to nieboa ziemia ;). Jezdzi mi sie bardzo dobrze ale chcialbym poprawic jego osiagi gdyz chcialbym aby wytrzymal chociaz 3 sezony, co ma wytrzymac : jazda po lesie (ale nie jakies skakanie tylko jak wiadomo korzenie, male dziury itp) ,jazdy po ulicach rzedu 60 km i wiecej, glownie to chodzi o to ze jak jade gdzie to wiadomo kawalek odcinka to las potem ulica i tak sie przeplata ;). A co chcem wstawic : przerzutke shimano alivio lub tourney,amortyzator rock shox , nowe klamki , hamulce tarczowe avid elixir no i ewentualnie manetki . Poszedlem do serwisu ale krzykneli sobie kosmiczne za wstawienie chociazby nowego suportu wiec zrezygowalem z dalszeh dyskusji, wiec chcialbym wiedziec po pierwsze czy wogole moge wstawisc taki osprzet , po drugie jakies instrukcje i po trzecie co wy polecacie . Dziekuje z gory za odpowiedzi i podrawiam ;)

Napisano

Na dzień dobry postaraj się pozbyć wolnobiegu na rzecz kasety. Potem zdecyduj ilu rzędowy napęd i wymień manetki. Tarczówki do tej ramy odpadają bo nie ma ona mocowania pod zacisk. Generalnie w ten rower nie ma sensu inwestować dużych pieniędzy.

Napisano

Dziekuje za szybka odpowiedz ;). A jakie byc polecil manetki i przerzutki chodzi dokladnie o model, zalezy mi zeby przy zmianie biegu nie szarpalo lub zeby sie zdarzalo ze wogole nie wskoczy , glownie zalezy mi mi na tarczowce z przodu i czy amor rock shox beda mialy takie wejscia? I czy zmiana klamek i samego hamulca polepszy hamowanie w sensie czy bedzie mieksze? Bo teraz mam hamulcece w sumie "noname" i sa strasznie sztywne i twarde . A w rower zamierzam zainwestowac cos w okolicach 600zl. Pozdrawiam

Napisano

Nic takiego tam nie widze ale i tak nosze sie z zamiarem kupna dwukomorowek ;). A co do rock shoxa to chcialbym zeby mial regulacje i 100mm skoku tak za 300-400zl

Napisano

Koła nie mają mocowania pod tarcze. Ogólnie nie polecam inwestowania dużych pieniędzy w ten rower, mam z niem często do czynienia :) Ale jeśli już, polecam wymienić suport - oryginalny ma plastikowe miski.

Napisano

A jak z przerzutka tylna alivio? Czy da rade ja wstawic? I jak z kaseta? Czy jesli wstawie kasete wplybie to jakos na sama jazde? Pozdrawian

Napisano

Nie chcem zakladac nowego tematu i ten rockrider bardzo spodobal sie mojemu kuzynowi ktory z racji tego ze kupilem go kilka dni temu kupil go ode za 50zl mniej niz w sklepie takze teraz mam troche kasy dokladnie 1300zl. I bardzo mi sie spodobal rower kands poniewaz ma bardzo dobry osprzet nie musialbym juz nic wstawia przez jakis czas i ma hamulce tarczowe ktore oczywiscie bym wymienil na hydrauliki. I tutaj chce zadac pytanie czy roznica w jezdzie miedzy rockriderem a kandsem 1300 energy bedzie duza? I czy warto da te 1300za tego kandsa czytalem opinie ktore sa mega szczatkowe a nikt nie pisze o dlugotrwalej jezdzie jak z blokada amora , jak sie sprawuje rama . Z tego co patrze to osprzet jest duzo lepszy niz w rockriderze ... Przepraszam ze jestem tak niezdecydowany ale wiadomo kazdy szuka dla siebie jak najlepszego roweru . Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...