Skocz do zawartości

[rama] Specialized Rockhopper XC FSR - zakup

QmtB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Rozpatruję kupno ramy Rochkopper xc FSR do adekwatnego zastosowania ze sporadycznymi wizytami w górach z formą bardzo lekkiego allmountain. Pytań mam kilka:

Przedewszystkim po ilu latach ramy aluminiowe nie nadają się do użytku? Jest to już dość stary model, może nie warto inwestować?

Czy rama wytrzyma te sporadyczne allmountain? Moja luba ma hardtaila i słaby wzrok, także nie wiele będzie tego zjeżdżania w dużych prędkościach.

Czy wiecie może coś o ślizgach tej ramy, jakiego są rodzaju, czy da się je wymieniać/regenerować/wytoczyć u ślusarza coś w zastępstwo?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.

Jeżeli ktoś z forumowiczów miał okazję serwisować spinnera sw7 proszę o poradę w tej kwestii w moim temacie:

http://www.forumrowerowe.org/topic/154331-serwis-amortyzator-spinner-sw7-problem-z-rozkreceniem/?do=findComment&comment=1451770

Aktualnie temat zamarł a amortyzator stoi i nie wiem co z nim zrobić.

Napisano

Rockhopper to dziś sztywna rama.

Zawieszenie tego leciwego bujaka / rockhopper/niech  bedzie dziś Ci powodem do westchnień.Lecz tylko na fotkach.Na próżno szukać doń części zamiennych.Konstrukcja z lat 2001/2002.Dorabianie tulei,bo podejrzewam ,że tylko one odpowiadały za bujanie graniczy z /przepraszam/ absurdem.

Napisano

Czyli o ile dobrze rozumiem, jest to rama na tyle sztywna, aby nie nadawała się do lekkiej jazdy po górach, ani nawet ostrzejszego xc, natomiast dorabianie części nie jest tyle kłopotliwe, co niemożliwe z punktu widzenia technicznego? (brak możliwości wymiany tulei ślizgowych, kształty niemożliwe do odwzorowania inną metodą niż odlewnicza)

Aktualnie poruszam się na ramie dunlopa z CR-MO ze skokiem, którego właściwie nie czuć do końca, z jednej strony ze względu na masę (około 17 kg), z drugiej na fabryczny uginacz sprężynowy o niewiarygodnym skoku 25mm, którego sag wynosi minimum 10mm. Założyłem sobie przedewszystkim, iż chcę zejść z masą, skok ze względu na sporadyczne wykorzystanie w terenach górzystych w najbliższym czasie, nie jest dla mnie priorytetem i w zależności co miałeś na myśli mówiąc o sztywności ramy, mogłoby przejść lub nie.

Inna sprawa, która wcześniej nie rzuciła mi się w oczy, to hak na przednią przerzutkę. Jest do tego jakaś dedykowana zmieniarka, czy da się do tego zaadaptować cokolwiek?

Napisano

Senk Ju wery Muć za pomoc. Uparty nie jestem, po prostu DOCIEKAM ;) Jakieś ewentualne propozycje dla mocnego XC ze sporadycznym allmountain? Tak w ogóle dzięki za pomoc, to cenne w obecnych czasach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...