Skocz do zawartości

[opona] Do MTB Hexagon v4, gł. miasto

Fristo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Po 4 latach przyszedł czas wymienić opony w moim starym hexagonie v4.

Zamierzam jeździć głównie po asfalcie (dojazd na uczelnie), ale też czasami w lesie. Zdecydowałem się na semislicka. Fabryczna opona 26'', która teraz jest założona ma szerokość 1,95.

Chcę kupić coś z niewielkim bieżnikiem, ale z drugiej strony nie chcę totalnego slicka, jak na crossa.

Jakie szerokości opon mogę rozważać? Bo takie semislicki są 1.75, jak i 2.2. Nie chce mi się mierzyć obręczy.

Jestem raczej niedzielnym rowerzystą, więc nie orientuję się zbytnio w temacie, choć przeglądałem trochę podobne tematy i np. Continental Race King 2.2, Geax Mezcal 2.1 i Michelin Country Rock 1.75 mi się podobały, ale cena jest dość wygórowana i w sumie chyba aż takich opon nie potrzebuję. Poza tym nie wiem jak z tą szerokością.

Napisano

o w pyte jaka cena ;o

coś tańszego poproszę, rower jest stary i z niskiej półki to myślę, że oponki za 80 zł sztuka to trochę za dużo;)

Napisano

Niektórzy użytkownicy chwalą sobie Mezcal. Ale moim zdaniem 2.1 to dość szeroko jak na miejską oponę. Jedyny sens szerokiej opony na szosie to właśnie opona odradzana przez poprzednika. Big Apple to opona balonowa, zachowuje kształt przy niskim ciśnieniu i bardzo dobrze wybiera nierówności i świetnie amortyzuje większe. Okupione jest to niestety dużymi oporami toczenia. Ale coś za coś.

Napisano

Właśnie taki kształt jak ten wormdrive chciałem. To chyba zamówię tego wormdrive'a.

Jak ktoś jeszcze coś może polecić to chętnie się zapoznam. Ostatecznie jutro oznaczę temat jako rozwiązany i zamówię tego wormdrive'a jak już nic ciekawego się nie pojawi:P

dzięki za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...