Skocz do zawartości

[rama] tania zmiana z pseudo FS na HT

Piterro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Kolegów.

Chciałbym mojego 2,5 letniego synka zabierać na wycieczki rowerowe w foteliku. Foteli dostałem, ale pasujący do 26era. A kupiłem niedawno swojego wymarzonego 29era za dłuuugo zbierane pieniądze. Fotelika nie da się zamontować z oczywistych przyczyn - na mała długość prętów mocujących foteli oraz złe kąty tychże prętów. Ponadto w 29erze mam ramę 15' z przerzutką przednią z górnym ciągiem i nie zmieści mi się żadne (z szukanych) mocowanie fotelika. Poza tym, bardzo przeszkadzałoby mi mocowanie w treningach a i ciężkie to jest.

Wpadłem więc na pomysł zamontowania fotelika do mojego starego roweru Arkus Fusion 505 HT. (coś jak tu http://www.ceneo.pl/14835872 - mój jest starszy i ma mechaniczne hamulce tarczowe). Motyw jest taki, że ta rama to pseudo Full, a fotelik ma mocowanie do rury podsiodłowej. Więc żeby zamontować fotelik muszę mieć hardtaila. Nie interesują mnie foteliki na kierownicę, albo mocowane do bagażnika.

Pierw chciałem sprzedać cały rower, bo jest sprawny, trochę nowych rzeczy ma, ale i tak nie dostałbym za niego więcej niż 250zł. a nawet gdyby to w tych pieniądzach i tak ciężko byłoby dostać rower w miarę dobrym stanie. Więc myślę, że w miarę dobrym rozwiązaniem jest kupno ramy HT i przełożenie wszystkiego do nowej ramy.

Jak myślicie to dobre rozwiązanie? Na ramę chciałbym wydać nie więcej jak 200 zł. Nie musi być piękna, będę wjeżdżał z synkiem max 2 razy w tygodniu.

Czy szukając ramy różnią się one suportami? Pewnie tak, jak sprawdzić jaki mam, żeby móc też przełożyć.

Na jakie trudności mogę jeszcze natrafić?

Napisano

Ramy mogą mieć różne: główki (ich długość, więc i wpływ na długość koniecznej rury sterowej widelca) rodzaj sterów, średnicę sztycy, rozmiar zacisku sztycy, średnicę obejmy przerzutki przedniej; wkład suportu przy korbach na kwadrat czy oś z wielowypustem z reguły dobiera się długością osi do korby ale czasami trzeba też i do ramy (np ja musiałem założyć suport 108 mm żeby zapanować nad pracą przedniej przerzutki). Do tego dochodzi też jeszcze kwestia dobrania innej długości pancerzy, więc jest szansa na konieczną wymianę linek i pancerzy. Rama może mieć też puszczone linki pod suportem i w takim przypadku istotne jest czy przerzutkę masz z możliwością różnego poprowadzenia linki czy nie. 

Napisano

Kurcze, faktycznie trochę tego jest... Generalnie dużo czynników różniących się..... duże prawdopodobieństwo, że coś nie będzie pasowało... co pociągnie za sobą dodatkowe koszty.

Czy taka operacja jest w ogóle warta zachodu, czy lepiej sprzedać stary i kupić inną używkę?

Napisano

Do wożenia dziecka w foteliku najlepsza jest rama typu damka- wygoda wsiadania i ruszania z miejsca . Woziłem swoją córkę w foteliku i najlepiej sprawdzał się do tego miejski rower żony . Kup starą damkę - to niewielki koszt , będziesz woził dziecko w foteliku jeszcze sezon lub dwa , a potem sprzedaj rower.

Napisano

Wiem, ze nie tego dotyczy bezpośrednio Twoje pytanie, ale przemyśl moze jeszcze pomysł mocowania do 29era.

Z kwestiami wizualnymi trzeba się pogodzic. Zwykle to mocowanie również nie przeszkadza w pedałowaniu.

Co do kwestii mocowania

- Zwykle da sie zamocować do rury podsiodłowej, nawet jeśli jest tam przelotka do linki wraz z samą linką przerzutki. Elementy mocujące są tak sprytnie wymyślone, że pozwalają objąć sobą takie miejsca. Próbowałeś? U mnie się udało.

- Kwestię zbyt nisko zawieszonego fotelika, szczególnie w małych ramach rozwiązuje dodatkowy stelaż, zresztą w przypadku hamaxa ma też taka nazwę - do małej ramy.

Jaki masz fotelik?

Napisano

Hamaxa używałem - bodajże Siestę, ale wszystkie Hamaxy maja mocowania tym samym mechanizmem. Mam też stelaż do małej ramy - możemy spróbować przymierzyć jedno do drugiego, A nóż widelec Twój fotelik konstrukcyjnie, yyy, powiedzmy, wzorował się na Hamaxie. Ja w Bydgoszczy stacjonuję.

Rama to On-One Inbred 29, tyle, że akurat rozmiar znacznie większy - 19.5", Nie zmienia to faktu, że standardowy stelaż nie dawał rady.

Napisano

Gdzie chcesz jezdzic z dzieckiem?

Zakladajac ze kupujesz rame za 200-250zeta. Pewnie przy okazji wydasz kolejne 100-150zl na opony, sztyce, ...

A moze podejsc do tego inaczej - przyczepka. Podstawowa przyczepka kosztuje 420zl z przesylka. Wyglada tanio, porownujac do jakis firmowych, ale naprawde sie sprawdza.

Kupilem taka: http://allegro.pl/k68-przyczepka-rowerowa-2-os-jogger-amortyzowana-i4059154920.html

W moim przypadku krzeselka nie sprawdziliby sie bo mam blizniaczki.

Mysle ze za jakis czas 1-2 lata odsprzedaz przyczepke za 50% ceny,

Napisano

Hm. Jak na razie plan mam taki, że kupię ramę używaną. Pomierzę średnicę sztycy, rurę podsiodłową i popatrzę na rodzaj suportu i i ramę i identycznych parametrach będę szukał po taniości. Spróbuję w ramach "nauki" przełożyć te graty ze starego roweru do nowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...