Scarper Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Witam jako iż moje platformy dartmoor stream pro, puszczają smar przez uszczelkę, chciałbym kupić pedały SPD i buty. Myślałem nad http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/pedaly-rowerowe/mtb-zatrzaskowe/p,pedaly-spd-pd-m520-czarne-bloki-shimano,6881.html?_pli=5ccb1a Albo http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/pedaly-rowerowe/mtb-zatrzaskowe/p,pedaly-spd-pd-m540-brazowe-bloki-shimano,26763.html?_pli=5ccb1a Do tego buty http://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-xc30-czarne-shimano,88286.html?_pli=5ccb1a Klucz do osiek w m520 mam, czym one się różnią od 540 jeszczę? Będą to moje pierwsze SPD, buty są mocno obcisłe? Czy jest trochę luzu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Pedały M520 są wystarczające. W butach wolę klamrę: http://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-m088-biale-shimano,88146.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Buty XC30 używam drugi sezon i sprawują się całkiem nieźle. Rzepy nadal trzymają tak jak trzymały a oprócz tego że widać że są łebsko używane nie widać żadnych defaktów. Na pewno się nie psują przy normalnym użytkowaniu. Jeśli nie jest się przekonanym do SPD na początek dobry wybór. Klamra co prawda niby zapewnia lepsze trzymanie. Nie wiem nie sprawdzałem ale na pewno trwalsze i... wymienne. Nie wiem tylko czy tyczy się to wszystkich modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 A jak z szerokością buta? Wewnatrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Wszystkie buty Shimano są produkowane jako uniwersalne ale IMHO pasują raczej do szczupłen nogi. Moje sugestia nie kupuj w sieci idź do sklepu (po południu kiedy stopa jest nieco spóchnienta) i przymierz. Poźniej oczywiście możesz kupić w sieci jeśli znajdziesz lepszą ofertę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 20 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Wszystkie buty Shimano są produkowane jako uniwersalne Skucha. Niektóre modele można zakupić w wersji Wide Fit, czyli dla osób z szeroką stopą (http://www.wiggle.co.uk/shimano-m088-spd-mountain-bike-shoes-wide-fit/) @ScarperZwróć uwagę na to że shimanowskie buty mają z reguły zaniżoną o jeden numer rozmiarówkę. Warto więc przymierzyć w sklepie przed zakupem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Niektóre modele można zakupić w wersji Wide Fit, czyli dla osób z szeroką stopą Dobrze wiedzieć pewnie i w sklepach takich jak CR dałoby się zamówić takie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Niektóre modele można zakupić w wersji Wide Fit Jednak musisz przyznać że w Polsce w tej wersji buty shimano są jak UFO ... na zdjęciu zobaczysz ale na żywo do przymiarki zapomnij ... Dla mnie buty Shimano są za wąskie dlatego śmigam w Louis`ach Garneau ... Najistotniejsze już wspomniano ... zanim kupisz przymierz ... chyba że masz czas i lubisz się bawić w odsyłanie i zamawianie kolejnych... PD-M520 od PD-M540 zasadniczo się różnią tylko i wyłącznie nakrętką która to wszystko spina ... ułożyskowanie mają w tym samym rozmiarze i miejscu. jednak korpus i nakrętka nie są zamienne między tymi modelami. Jak masz klucz do 520`tek i pasują ci estetycznie to nie widzę sensu dopłacać do 540`stek ... a piszę tak mimo że śmigam na 540`stkach ale ja 2 komplety kupowałem używane ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Wychodzi mi rozmiar 49 wg tabeli podanej na CR.pl, jak będe w jakimś sklepie to przymierze, bo nogę mam szeroką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 ja też mam dużą stopę - 50 i jeżdzę w butach northwave. miałem shimanowskie buty ale te aktualne są lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Prawdopodobnie będe skazany tylko na buty shimano, mocno odbiegają od normalnych butów? Ja jeszczę rosnę, wiec na 49 się nie skończy. Jeżeli ja nigdy wcześniej nie jeździłem na SPD, tam się nogę ciąnie do góry, to po pierwszym wypadzie 50km, będą mnie mocnie bolały nogi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Nic się nie ciągnie. Na pierwszym razie to warto opanować odruch wypinania bez zastanawiania się nad tym. Co to znaczy czy odbiegają mocno od normalnych butów? Od "cywilnych" sportowych? Od butów spd innych firm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 O są np buty reeboka, takie trampkowate. Ja myślę[chyba źle] że buty spd sa dla sportowców i wtedy idąc w mniejsza wagę zmniejszają tam gdzie się da. Czyli różnicy nie ma pomiędzy cywilnymi butami a butami SHIMANO SPD, myślicie że w pozaniu gdzies przymierzę takie buty? Shimano ma tylko rozmiarówkę zawyżoną, obecnie mam buty 31cm i niby 47rozmiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Przeczytaj to co napisałeś i popraw bo nie da się zrozumieć. Co do komfortu chodzenia różnica jest - to oczywiste - bo podeszwa butów rowerowych jest sztywniejsza niż zwykłych, co nie zmienia faktu że w wielu modelach da się bez problemu chodzić. Co do rośnięcia - to że będziesz rósł w górę nie znaczy że stopy Ci się też wydłużą. Co do mierzenia w Pozaniu to wydaje mi się że w jednym z większych miast w Polsce jest trochę sklepów rowerowych a Shimano to jedna z najpopularniejszych marek butów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 O mam sobię normalne buty do chodzenia codziennego znanej marki i te buty są mi dobre, To buty SPD będą węższe itp... aby lepiej trzymać stopę? I mówię że shimano ma rozmiarówkę troche dużą, moja stopa non stop rośnię, myślę że do 32.5cm dobiję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 21 Marca 2014 Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Prawdopodobnie będe skazany tylko na buty shimano, mocno odbiegają od normalnych butów? Odbiegają. W końcu są to buty o wyspecjalizowanym zastosowaniu. Innymi słowy, nie licz że ostatecznie możesz ich używać jako butów codziennych. Jeżeli ja nigdy wcześniej nie jeździłem na SPD, tam się nogę ciąnie do góry, to po pierwszym wypadzie 50km, będą mnie mocnie bolały nogi? To nie tak. SPD umożniwiają po prostu też ciągnięcie pedałów co sprawia że możesz (a nie musisz) pedałować na okrągło. Po 50km nogi będą bolały z wysiłku a nie z samego faktu jazdy w SPD. Ja przynajmniej nie zauważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rikko Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 W tym samym sklepie kupiłem buty XC30 i pedały M530. To moje pierwsze buty spd i myślałem, że nie opanuję tej techniki ale po kilku próbach przed jazdą nie żałowałem zakupu. Buty na rzepy. Wielu powie, że lepiej z klamrą i pewnie trudno się nie zgodzić ale trzeba przyznać, że rzepy trzymają komfortowo. Co będzie później, zobaczymy. Z racji ograniczonego budżetu kupiłem właśnie XC30. Dziwna sprawa z rozmiarami tych butów. Kupiłem rozmiar 47, ponieważ w butach 46 obcierały mnie palce. Jednak w numerze 47 mam z przodu nieco luzu, że mogę ruszać palcami. Nie mam pojęcia czy to normalne. Przejechałem dziś 50 km. i stopy mnie nie bolały, jeździło się super choć cały czas martwiłem się czy ten luz jest w porządku i nie lepiej byłoby tych butów zwrócić. W każdym bądź razie cieszę się, że pożegnałem się z platformami, bo w końcu kilka podjazdów pokonałem bez zatrzymywania się a stopa była wciąż na pedale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 23 Marca 2014 Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Wiesz co ja tez miałem podobne odczucia, mam m088 rozmiar 46, wkładka 29.2 cm, normalnie noszę 45 i wkładkę 285 mm i po pierwszej jeździe bolały mnie największe paluchy, but jest zadarty do góry i przez to chyb jest taki efekt ale już dzisiaj np. przejechałem cały maraton i w ogóle na to nie zwracałem uwagi, wydaje mi się że jednak nie powinno być w tym bucie dużego luzu bo trzeba pamiętać że właśnie o lepszą efektywność chodzi, niech mnie ktoś poprawi jak się mylę. Jeśli są to twoje pierwsze to bierz jak ja 520 w komplecie a blokami za 8 dych wyrwiesz tylko sugeruję sprężynę ustawić na minimum na początek oswajania, łatwiej Ci się będą wypinały, z czasem możesz skręcić mocniej. A co do tej klamry to chyba wybrał bym własnie takie rozwiązanie, jest pewniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Ostateczna decyzja buty na 100% te http://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-m088-czarne-shimano,88131.html Pedały m540 czy m520? Mogę dopłacić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Jedyna praktyczna różnica miedzy tymi pedałami to serwis ... M540 zrobisz klasycznymi narzędziami ... do M520 teoretycznie potrzeba specjalnego klucza do wykręcenia plastikowej tulei , która wszystko trzyma w kupie , praktycznie da się bez problemu ominąć ... Jeżeli chcesz mieć pedały w pełni metalowe albo z jakiś powodów 520`stki mniej ci się podobają to dołóż do 540`stek Z praktycznego punktu widzenia kup srebrne bo z malowanych 520`stek stosunkowo szybko chodzi farba podczas eksploatacji. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Akurat klucz do 520 mam. A ten plastik w 520 jakoś się wyrabia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Jak masz narzędzie to powódy dla których wybierzesz droższe mogą być tylko 2 ... - Masz wstręt to plastiku - 540'stki bardziej ci się podobają Nie czyta się na forum o problemach z tymi tulejami ... Serwisowalem kilka par 520'stek i jak masz narzędzie to nie widzę potencjalnych problemów skracających jakoś nadzwyczajnie ich żywotność. Ja mam 2 pary 540'stek i nic się z nimi nie dzieje ... Quzyn ujeżdża dość intensywnie 520'stki i też nic się z nimi nie dzieje. Tylko zwróć uwagę na to co już pisałem na malowanych na biało lub czarno dość szybko nabawisz się rys i odprysków. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Zrozumiałem i przy kupnie wybiorę te które będą dostępne szybciej. Juz widze te gleby... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Trzy inne różnice między 520 i 540: - te drugie są trochę lżejsze - sporo droższe - mają inny sposób mocowania do korby - tylko na klucz imbusowy W praktyce żaden z tych czynników nie przynosi korzyści. W "teoretyce" może mieć dla kogoś duże znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Na wadze mi nie zależy, kasa zostanie na ramę CUBE AMS 150 PRO. 520 zamówione. Można zamykać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.