Skocz do zawartości

[Rower] B'TWIN ROCKRIDER 300 - nada się dla amatora?

benekGT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jako amator poszukuję roweru do 800 zł. Przeznaczenie łatwy teren w lesie i poza miastem. Ważę 72 kg przy wzroście 182 cm.

Co sądzicie o takim rowerze?

http://www.decathlon.pl/rower-gorski-mski-rockrider-300-id_8284495.html

Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)

EDIT: Znalazłem jescze coś takiego: http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-51--id_8231773.html'

Skłaniałbym się bardziej ku niemu.

Napisano

Trochę takich tematów jest i odpowiedź na ogół jest jedna. To minimalnie za mało kasy, by przy obecnych cenach zmontować przyzwoity rower.

Za 929zł masz najtańszy, w którym wszystkie części są w miarę markowe - Kands 1100.

Inne, nawet niewiele tańsze, jak ten, który pokazałeś mają niestety sporo części, za które nikt nie może ręczyć, bo to tak zwane części supermarketowe :)

Więc niby wydasz 100-200zł mniej, ale to tak naprawdę oszczędność iluzoryczna, bo wytrzymałość i kultura pracy całości będzie dużo niższa. Tu działa maksyma - mało dopłać, dużo zyskaj :)

Napisano

Trochę takich tematów jest i odpowiedź na ogół jest jedna. To minimalnie za mało kasy, by przy obecnych cenach zmontować przyzwoity rower.

Za 929zł masz najtańszy, w którym wszystkie części są w miarę markowe - Kands 1100.

Inne, nawet niewiele tańsze, jak ten, który pokazałeś mają niestety sporo części, za które nikt nie może ręczyć, bo to tak zwane części supermarketowe :)

Więc niby wydasz 100-200zł mniej, ale to tak naprawdę oszczędność iluzoryczna, bo wytrzymałość i kultura pracy całości będzie dużo niższa. Tu działa maksyma - mało dopłać, dużo zyskaj :)

Dzięki za radę ;)

A takie coś? http://allegro.pl/kands-energy-900-model-2013-blotniki-gratis-i4039017367.html

Napisano

W 900tce niestety dużo kasy poświęcone zostało na efekciarskie tarczowe hamulce, które w tej cenie nikomu nie są do niczego potrzebne, tak więc prawie wszystko poza hamulcami jest dużo gorsze, niż w modelu 1100.

Ostatecznie to twoja decyzja. Ale ja (a sam lubię zaoszczędzić i raczej kombinuję jak mogę, by zapłacić jak najmniej) dopłaciłbym do 1100. 799zł to jednak, jakby nie patrzeć, bardzo dużo kasy. Nie chciałbym wydać tyle, by mieć słaby rower, bo to żaden biznes. A 900zł za przyzwoity to już dla mnie biznes jest :)

Napisano

Nie wiem, wiem tyle, ile jest w tabelce. Ja mam 178cm, mam 18tkę o podobnej budowie i jestem zadowolony. Więc pewnie i u Ciebie 19tka byłaby ok. Sporo osób przy rowerach MTB jeździ na trochę mniejszych, niż wynika z rozmiarówki i jakoś z tym żyją :)

A i przy Kandsie 1100 uważaj, bo jest wersja troszkę tańsza (koło 899zł), która ma z tyłu 7 biegów, a nie 8 i ogólnie ma sporo części w starszym/gorszym standardzie. Z tyłu pod kaseta/wolnobieg powinno być CS-HG 31.

Napisano

No nie wiem. Skoro jesteś na granicy, to pewnie tragedii nie będzie. To że 19tka mogła być trochę lepsza, to nie znaczy, że 21tka będzie zła :)

Napisano

A i przy Kandsie 1100 uważaj, bo jest wersja troszkę tańsza (koło 899zł), która ma z tyłu 7 biegów, a nie 8 i ogólnie ma sporo części w starszym/gorszym standardzie. Z tyłu pod kaseta/wolnobieg powinno być CS-HG 31.

http://allegro.pl/kands-energy-1100-mtb-shimano-acera-okazja-i4055806867.html

Tylko, że tutaj jest napisane, że kaseta HG40, a Ty pisałeś tu o HG31. To coś zmienia? Która jest lepsza?

Wybaczcie może banalne pytanie, ale jestem rowerowym laikiem ;)

Napisano

Dostałem odpowiedź, że kupuję dokładnie taki rower jak jest na zdjęciach.

Czyli mówicie że będę zadowolony? Wolę się jeszcze upewnić :D W takim razie po weekendzie bym zamawiał :)

Napisano
Czyli mówicie że będę zadowolony?

Bardziej zadowolony za te pieniądze nie będziesz :) Jak do Twoich zastosowań, to nic temu rowerowi nie brakuje, a jeszcze zapas jest na lekkie szaleństwa :) Do tego ma osprzęt w dość nowym standardzie, więc jak cię kiedyś wciągnie to nawet jakieś droższe/lepsze części będzie można bez problemu domontować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...