Eastern Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Hej, tak postanowiłem, że dopytam. Z rowerami miejskimi nigdy nie miałem styczności, okazało się jednak iż w zeszłym tygodniu rodzice sprezentowali sobie mieszczucha, dokładnie taki model: http://www.decathlon.pl/rower-miejski-elops-5-id_8202827.html Na pierwszy rzut oka bardzo ładny rower (cenę pomijamy), koła jednak tylko jakieś takie malutkie. W przypadku marki B'Twin rozmiar ramy S/M = 26", L/XL = 28". Rower jest ciężki, waży około 19kg. Rodzice nie są wysocy, dlatego analogicznie zakupili sobie M'kę. Mimo wszystko wydaje mi się, że taką masę ciężko będzie rozpędzić na kołach o średnicy 26", dodatkowo tata przeszedł dwa lata temu skomplikowaną operację na stawie kolanowym, przez co najlepiej byłoby dobrać taki rower, który będzie stawiał jak najmniejszy opór podczas jazdy. Rodzice przymierzali się do obydwóch rozmiarów, lecz po przesiadce z Wigry 3 nie ma mowy o jakimkolwiek obiektywizmie. Mama twierdzi, że jest okej, chociaż mogłyby być koła 28", ale jest okej, tata znów że jest super, nie trzeba wymieniać. Mi to jednak spokoju nie daje, dlatego chciałbym zasięgnąć jakiejś wiedzy w tym temacie.
Rulez Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 No cóż, waga roweru wynika z wyboru - stalowa rama , wiele osprzętu, jednak nie wydaje mi się, żeby w spokojnej jeździe miejskiej miało to wielkie znaczenie, również rozmiar koła w tym wypadku będzie mało istotny, a nawet można przyjąć, że mniejsze koło łatwiej będzie rozpędzić (wszak koła 28" nie są lżejsze, również zastosowane w nich opony nie są lekkie, a średnica koła większa), jedyne co ewentualnie można zmienić w zakupionych rowerach to lekkie dętki i jakieś lekkie miejskie opony. Rowerów na pewno nie trzeba wymieniać, no chyba, że chcesz na siłę uszczęśliwiać rodziców, tyle, że to nie są rowery dla ciebie.
Tadeus Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Ale jakie jest pytanie skoro rower już kupiony? Te opony, które są teraz będą nieźle amortyzowały nierówności. Dasz większe i cieńsze to będzie potrzeba mniejszej mocy, by utrzymać większą prędkość, ale za to nierówności będą bardziej odczuwalne. Podejrzewam jednak, że przy prędkościach, z którymi przeciętni rodzicie poruszają się w mieście (a zakładam, że to koło 15km/h) raczej duże koło nie da im wiele więcej, szczególnie, że przy wyprostowanej pozycji i tak opór powietrza jest srogi i to on głównie będzie wpływał na marnowanie mocy z nóg Edycja: Po przylupowaniu na stronie Decathlona widzę, że te opony to wcale nie są typowymi balonowymi city jak myślałem. No cóż, to z lepszego amortyzowania nierówności wiele nie będzie. Ale reszta pozostaje aktualna
Eastern Napisano 19 Marca 2014 Autor Napisano 19 Marca 2014 Rower jest kupiony, lecz został ze sklepu przetransportowany do domu samochodem i tak sobie stoi nieużywany. Istnieje możliwość zwrotu/wymiany, stąd pytam. Nie chcę rodziców uszczęśliwiać na siłę, lecz wydawało mi się do tej pory, że mieszczuch to koła tylko o rozmiarze 28". Dlatego zacząłem się zastanawiać. Poza tym też nie jestem pewien, czy mniejsza rama nie będzie negatywnie wpływała na komfort rekreacyjnej jazdy w porównaniu do większej. @Tadeus - miałeś na myśli opony balonowe coś w stylu beach cruiserów? Obecne to 1,75.
Tadeus Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Ta, coś takiego: http://allegro.pl/opona-schwalbe-big-apple-brazowa-26x2-15-reflex-rt-i4008161590.html Co do rozmiaru ramy, to chyba nic prostszego, niż posadzić na rowerze rodziciela i zobaczyć czy poprawnie siedzi
Eastern Napisano 19 Marca 2014 Autor Napisano 19 Marca 2014 Z tym właśnie jest problem, gdyż jednoznacznie nie jestem w stanie stwierdzić, że pozycja jest poprawna, czy też nie Teoretycznie tylko regulacja wysokości siodła oraz kąt nachylenia kierownicy może wpłynąć na zmianę czegokolwiek, lecz właśnie - czego? Jak powinna wyglądać prawidłowa pozycja na rowerze miejskim? Skrajnie wyprostowana sylwetka?
Rulez Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Kierujący powinien się czuć dobrze ..., to nie rower sportowy, nie ustawia się optymalnej wysokości siodełka, kierownicy i innych dupereli , nie ma czegoś takiego jak prawidłowa pozycja na rowerze miejskim. I pamiętaj, że to nie ty masz się czuć dobrze ...
Tadeus Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Kierujący powinien się czuć dobrze ..., Już to widzę - Taaato.. czujesz się dobrze? - Dobrze, dobrze... daj już spokój... rower to rower. - Maaamo... czujesz się dobrze? - Źle się jeździ jakoś... - Ale co jest źle? - Nie wiem. - A jak tu poprawię, to lepiej? - No nie wiem... - A poprzednio było lepiej? - A nie pamiętam już... zrób jeszcze raz... - I co? - Sama nie wiem... O ile zakład, że to tak będzie wyglądało? I potem by uparciuchy przez lata jeździli na źle ustawionych i nie chcieli się przyznać. A wiem coś o tym, mój ojciec przez parę lat jeździł na sztycy odwróconej o 180 stopni i zapewniał, że jest mu świetnie. Tu masz poradnik z uwzględnieniem mieszczuchów: http://fixed-gear.pl/blog/2012/10/ergonomiczna-pozycja-na-rowerze/
Rulez Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Na pewno będzie im wygodnie, kiedy ty zdalnie dobierzesz ramę, Ustawianie siodełka według tego schematu, może być dla rodziców niezłym utrapieniem w jeździe
Tadeus Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Ale przecież tu nie jest mowa o dobieraniu czegokolwiek. Rower już kupiony, a autor martwi się, czy przypadkiem rozmiar nie jest zły dla rodziców. A że wiadomo, że rodzice nie są znawcami w temacie, to raczej szansa na to, że sami zdiagnozują problem jest nikła. Dlatego właśnie można się zasugerować ogólnymi radami z takiego albo innego poradnika. Zobaczyć, czy dobrze sięgają pedałów, czy może ledwo, ledwo, tak że im tyłek lata po siodełku. A może siodełko jest za nisko i muszą ostro zginać nogi? Może prawie leżą albo się garbią przez złą odległość do kierownicy? To wszystko da się przecież zobaczyć i wiele z tego da się trochę skorygować, bez wymieniania czegokolwiek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.