Skocz do zawartości

[wycieczka]Środa wlkp-Kruszwica-Biskupin-Środa

Radek02fe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie i mam do was pytanie. W piątek 21 marca 2014 ruszam w samotną wyprawę Szlakiem Piastowskim i nurtuje mnie pytanie jak najlepiej dojechać z Wrześni do Kruszwicy i dalej do Biskupina omijając główne drogi. Nie mam nawigacji i pojade z mapą w ręku a drogi lokalne są tam bardzo pokręcone i łatwo pobłądzić a tego chcę uniknąć bo w tym dniu bede jechał ok 170 km. Może ktoś już robił tą trasę i ma jakiś złoty środek żeby było łatwo i szybko,albo mieszka w okolicy?

Cześć. Może coś pomogę. W 2011 roku z kumplem robiliśmy pętlę wokół Jezior Gnieźnieńskich. Może nie była ona "szybka", bo sporo wywijasów robiliśmy, tak aby zaliczyć jak największą liczbę jezior. W sumie zobaczyliśmy ich 18. Około 30-40% trasy wiodła w terenie: szutry, polne drogi, dukty leśne. Niekiedy było tak, że jechaliśmy 15-20km lasem bez mapy, gdzie żywej duszy nie było. Fajne tereny, więc może warto więcej czasu poświęcić.

Więc powiadasz z Wrześni do Kruszwicy Cię interesuje szlak?

Ja startowałem ze Ślesina  nad kanałem Ślesińskim do Gopła a później lewym już brzegiem do Kruszwicy (fajne miejsce warte zwiedzenia, akurat odbywały się jakieś międzynarodowe regaty wioślarskie. popijaliśmy w Kruszwicy piwko a obok nas regenerował się team Italy - przy pomocy Tyskiego oczywiście ;) )

Z Kruszwicy kolejno: Strzelno, Pakość, Mielno, Barcin, Szczepanowo, Wenecja, Biskupin, Gąsawa, Gościeszyn, Gołąbki (nocleg), Duszno(punkt widokowy), Wylatowo (Ufo), Ostrowo, Przyjezierze, Mrówki, Skorzęcin, Powidz, Kochowo (stąd niedaleko już do Słupcy i dalej do Wrześni), Gierwatów, Ślesin.

Dystans ok. 300km wyszedł.

Na Endomondo mam zapisany ślad GPS, gdyby Cię interesował to daj znać - mogę wyeksportować do *.gpx lub podać linka do Endo.

Nam osobiście podobały się bardzo te okolice. Nakręciliśmy też kawałek materiału. Na YT jest udostępniony filmik z wyprawy. Trochę długi ale jakby Cię zainteresował to luknij sobie. Są opisy miejsc w których byliśmy, więc łatwo się zorientujesz co warto zobaczyć.

Potwierdzam Twoje cele: Biskupin i Kruszwica warte odwiedzenia w 100%.

Powodzenia!

Link do filmiku:

https://www.youtube.com/watch?v=TJrrELW3V80&list=UUur_YuBKls3p5gWMbN7QEbQ

To o Tobie czytałem w Średzkiej gazecie.. :)

Od siebie nic nie dodam w temacie, ale gdybyś po szlaku piastowskim Giecz odwiedzał to się przyłącze do pojeżdzawki bo jestem z okolic.

Powodzenia!

Wytapatalkowane z Gofrownicy za pomocą Internetów.

Witam. Też fajną trase zrobiliście i fsktycznie na takie coś potrzeba czasu,ja mam tylko 2 dni i do zrobienia ok 250 km z czego 170 km w piątek i dlatego chodzi mi o łatwą trasę żeby było szybko. A że jadę rowerem trekingowym to wolę jednak jechać utwardzonymi drogami. Przeglądsłem mapy i częściowo pojadę waszym szlakiem,mam nadzieję że pogoda dopisze i nie będzie żadnych nieoczekiwanych przygód.Widzę że jesteś z Wrocławia a też planuje w maju pojechać do Wrocławia i wjechać na Ślężę ale to jeszecze wrzuce na post.

Co do Ślęży też służę pomocą. Dwa razy już zaliczona. Raz testowałem niebieski szlak i przyszło mi wnosić rower na plecach, bo były tam schody z kamiennych półek.

Żółtym szlakiem na MTB z powodzeniem można wjechać 100% trasy.

Góra w sumie nie łatwa do podjechania, choć widziałem na szczycie kogoś na damce. Chyba jest więc i trzecia droga, której jeszcze nie testowałem.

Widoczki piękne: z jednej strony Wrocław, a z drugiej panorama na Sudety. Tylko polecałbym wybrać fajną pogodę aby widoczność była optymalna.

Powodzenia!

A gdybyś pojechał tak:

Września - Gniezno (południe) - Trzemeszno - Wylatowo - Strzelno - Kruszwica - Markowice - Janikowo - Mierucin - Folusz - Gąsawa - Biskupin   MAPA

Biskupin - Gąsawa - Ryszewo - Jastrzębowo - Trzemeszno - Gniezno (południe) - Września   MAPA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...