Radek02fe Napisano 18 Marca 2014 Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Witam wszystkich serdecznie i mam do was pytanie. W piątek 21 marca 2014 ruszam w samotną wyprawę Szlakiem Piastowskim i nurtuje mnie pytanie jak najlepiej dojechać z Wrześni do Kruszwicy i dalej do Biskupina omijając główne drogi. Nie mam nawigacji i pojade z mapą w ręku a drogi lokalne są tam bardzo pokręcone i łatwo pobłądzić a tego chcę uniknąć bo w tym dniu bede jechał ok 170 km. Może ktoś już robił tą trasę i ma jakiś złoty środek żeby było łatwo i szybko,albo mieszka w okolicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrzer Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Cześć. Może coś pomogę. W 2011 roku z kumplem robiliśmy pętlę wokół Jezior Gnieźnieńskich. Może nie była ona "szybka", bo sporo wywijasów robiliśmy, tak aby zaliczyć jak największą liczbę jezior. W sumie zobaczyliśmy ich 18. Około 30-40% trasy wiodła w terenie: szutry, polne drogi, dukty leśne. Niekiedy było tak, że jechaliśmy 15-20km lasem bez mapy, gdzie żywej duszy nie było. Fajne tereny, więc może warto więcej czasu poświęcić. Więc powiadasz z Wrześni do Kruszwicy Cię interesuje szlak? Ja startowałem ze Ślesina nad kanałem Ślesińskim do Gopła a później lewym już brzegiem do Kruszwicy (fajne miejsce warte zwiedzenia, akurat odbywały się jakieś międzynarodowe regaty wioślarskie. popijaliśmy w Kruszwicy piwko a obok nas regenerował się team Italy - przy pomocy Tyskiego oczywiście ) Z Kruszwicy kolejno: Strzelno, Pakość, Mielno, Barcin, Szczepanowo, Wenecja, Biskupin, Gąsawa, Gościeszyn, Gołąbki (nocleg), Duszno(punkt widokowy), Wylatowo (Ufo), Ostrowo, Przyjezierze, Mrówki, Skorzęcin, Powidz, Kochowo (stąd niedaleko już do Słupcy i dalej do Wrześni), Gierwatów, Ślesin. Dystans ok. 300km wyszedł. Na Endomondo mam zapisany ślad GPS, gdyby Cię interesował to daj znać - mogę wyeksportować do *.gpx lub podać linka do Endo. Nam osobiście podobały się bardzo te okolice. Nakręciliśmy też kawałek materiału. Na YT jest udostępniony filmik z wyprawy. Trochę długi ale jakby Cię zainteresował to luknij sobie. Są opisy miejsc w których byliśmy, więc łatwo się zorientujesz co warto zobaczyć. Potwierdzam Twoje cele: Biskupin i Kruszwica warte odwiedzenia w 100%. Powodzenia! Link do filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=TJrrELW3V80&list=UUur_YuBKls3p5gWMbN7QEbQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BudekPL Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 To o Tobie czytałem w Średzkiej gazecie.. Od siebie nic nie dodam w temacie, ale gdybyś po szlaku piastowskim Giecz odwiedzał to się przyłącze do pojeżdzawki bo jestem z okolic. Powodzenia! Wytapatalkowane z Gofrownicy za pomocą Internetów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek02fe Napisano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Zgadza sie,był artykuł o mojej wyprawie na Hel przez Zskopane wclipcu tego roku.:-) W piątek jade przez Giecz do Nekli i dalej Czerniejewo i Skorzęcin przez Kruszwicę do Biskupina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek02fe Napisano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Witam. Też fajną trase zrobiliście i fsktycznie na takie coś potrzeba czasu,ja mam tylko 2 dni i do zrobienia ok 250 km z czego 170 km w piątek i dlatego chodzi mi o łatwą trasę żeby było szybko. A że jadę rowerem trekingowym to wolę jednak jechać utwardzonymi drogami. Przeglądsłem mapy i częściowo pojadę waszym szlakiem,mam nadzieję że pogoda dopisze i nie będzie żadnych nieoczekiwanych przygód.Widzę że jesteś z Wrocławia a też planuje w maju pojechać do Wrocławia i wjechać na Ślężę ale to jeszecze wrzuce na post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrzer Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Co do Ślęży też służę pomocą. Dwa razy już zaliczona. Raz testowałem niebieski szlak i przyszło mi wnosić rower na plecach, bo były tam schody z kamiennych półek. Żółtym szlakiem na MTB z powodzeniem można wjechać 100% trasy. Góra w sumie nie łatwa do podjechania, choć widziałem na szczycie kogoś na damce. Chyba jest więc i trzecia droga, której jeszcze nie testowałem. Widoczki piękne: z jednej strony Wrocław, a z drugiej panorama na Sudety. Tylko polecałbym wybrać fajną pogodę aby widoczność była optymalna. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenolop Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 A gdybyś pojechał tak: Września - Gniezno (południe) - Trzemeszno - Wylatowo - Strzelno - Kruszwica - Markowice - Janikowo - Mierucin - Folusz - Gąsawa - Biskupin MAPA Biskupin - Gąsawa - Ryszewo - Jastrzębowo - Trzemeszno - Gniezno (południe) - Września MAPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.