Skocz do zawartości

[inne] kcnc vs novatec - odcienie niebieskiego

wiater

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Z góry przepraszam za "pedalski" temat, ale jestem na etapie zamawiania kół i nie moge podjąć decyzji co do koloru piast. 

Mam w rowerze kilka niebieskich dodatków kcnc i zastanawiam się czy odcień niebieskiego w piastach novateca jest podobny do tego z kcnc - jeżeli tak to się na niego zdecuduje...

Patrząc na zdjęcia z internetu wydaje mi się, że  jest bardzo podobny, novatec jest minimalnie jaśniejszy...

Bardzo proszę o pomoc w podjęciu babskiej decyzji :)

Napisano

Jak ja bym myślał nad czymś takim zabrałbym rower ze sobą do sklepu gdzie mają takie piasty i po prostu porównał te dwa odcienie i wtedy bym zadecydował. Zdjęcia nie oddadzą koloru tak jak widzi je twoje oko "na żywo".

Napisano

Jak ja bym myślał nad czymś takim zabrałbym rower ze sobą do sklepu gdzie mają takie piasty i po prostu porównał te dwa odcienie i wtedy bym zadecydował. Zdjęcia nie oddadzą koloru tak jak widzi je twoje oko "na żywo".

Problem w tym, że piast w tym kolorze w moim mieście brak...

Napisano

Możesz również zaryzykować zakup i liczyć na to że rzeczywiście różnica będzie mała albo żadna. Albo pójść na ustępstwo i kupić czarne piasty ( czarny pasuje do wszystkiego i wszystko pasuje do czarnego :) )

Napisano

Porównywanie fotek z tymi w sieci nie ma najmniejszego sensu  bo w zależności od ustawień balansu bieli, nasycenia i późniejszej obróbki fotek dostaniemy inne odcienie. Tylko oględziny na żywo w dziennym świetle. Trudno dobrać odcienie żeby wszystko pasowało kompletując u różnych producentów - coś o tym wiem bo też w to się bawiłem. Wszystko zależy jak przygotowana jest powierzchnia pod anodowanie. To się rzuca najbardziej więc kompletując albo wszystko w połysku albo w macie. Wiele czynników w samym procesie anodowania wpływa na ostateczny kolor (prąd, czas, stężenie kąpieli, temperatura, wielkość elementu) i dlatego trafić z odcieniem przy zakupie u dwóch różnych producentów jest trudno bo każdy pilnuje swoich odcieni. Warto szukać sklepów, które mają oba interesujące nas elementy i prosić o porównanie, nawet nie o fotki bo oko ludzkie lepiej wyłapie różnice niż fotka.

Napisano

Bez profili kolorów wszystkich sprzętów które brały udział w przetwarzaniu obrazu nie masz żadnych podstaw do porównania ...

Jedyne realne porównanie to oba elementy leżące obok siebie ... pomijam fakt że odcień anody może się różnić w różnych partiach produkcyjnych.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...