Skocz do zawartości

[Roweru] Rower dla Dziewczyny - Pomóżcie w wyborze

endless11

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

.. też się zastanawiałem czy nie wrzucić tego Cuba, głównie ze względu na piasty  (jestem tradycjonalistom i wierzę nawet w zwykłe ale shimanowskie konusy) i geo (jak to niektórzy mawiają - Cube to takie damskie rowery robi). No i żeby nie było, że tylko giant. Ale.... raz: amortyzator, a dwa: 550mm dla ramy 17"? To treking jest czy jak? :D
Jak dziewczyna chyżo będzie jeździła po terenie doceni dłuższą ramę Gianta.
Tak, jest właśnie tak jak pisze artoor - większość kobiet zamyka się w WC i przegląda katalogi napędu, tylko Wam wstydzi się przyznać hehehe

Co do żon/przyjaciółek/bliskich kobiet - ja mam to szczęście, że moja jest tradycjonalistką i wprost nie cierpi "grubych ram". Zatem stal, stal i jeszcze raz stal (ino fula ma alu  ale za to w kolorze jaki chciała).

Raanyy..   1. Rama w rowerze do 3 tys z aluminium to paździerz 2. Standard suportu nie ma żadnego znaczenia, może być i kwadrat (w tym przypadku był to najtańszy BB-UN26 o wartości 25zł) 3. Napęd nie ma znaczenia - w końcu może być do wyrzucenia w rok 4. Amortyzator powietrzny, czy nie? Bez większej różnicy. Nie odpowiada za wygodę, tylko za tłumienie odbicia. Można wyrównać dobrymi chwytami.

1. Owszem, to jest paździerz. Jeśli rower kosztuje 3 tysiące to ile kosztuje jego rama? Taka jest bolesna może ale jednak prawda.

2. Standard suportu nie ma znaczenia - chyba że niewiasta waży przysłowiową tonę, albo ma rasowe depnięcie, wtedy może jest inaczej.

4. Kolega nie napisał tego co Ty wyciągnąłeś z jego wypowiedzi.  

• Mod Team

pomnij na Nicolaia, Liteville i...Bansheego Tyle OT.

ano zawsze muszą się wyłamać anarchiści z szeregu, ale to już inna liga ( i budują też fule a tu wykorzystanie alu jest wskazane).
To jak z tą ośką "na kwadrat" - jeden ma za 18zł "BógWieCo" a drugi Paula i zupełnie odmienne zdanie na ten temat ;)

1. Owszem, to jest paździerz. Jeśli rower kosztuje 3 tysiące to ile kosztuje jego rama? Taka jest bolesna może ale jednak prawda.

@Tobo - potrafisz być delikatny ;) 

• Mod Team

czyli jest trochę tego na rynku :) Tak, geo tego radona podoba mi się bardziej, 570mm dla 17" i 69,5 na główce (choć ogon już taki racingowy - 420mm dla średniej kiszki? wow..)
Za to kolor wybitnie kobiecy - Czarna Maradonna :D

no i te te opony... do wymiany, do wymiany...(nie to, że są złe ale mogły by być dużo "właściwsze" na ich miejsce)

• Mod Team

No właśnie nad tym ogonem się zastanawiałem - jedni robią na krótko inni na długo. Maestro nigdy nie był ultrakrótki (jak np Specowe 418mm) ale czy ktoś na to narzeka? Sam od zawsze byłem zwolennikiem krótkich ogonów.. ale znów..niektóre marki które nie kładą nacisku na ściganie często gęsto dają dłuższe ogony.
Czy dla dziewczyny jeżdżącej rekreacyjnie to źle? To jest dobre pytanie - bo ja nie jestem w 100% pewien odpowiedzi.

• Mod Team

a TY ciągle przez te tabelki :) 
a ja w sumie po ponad 20 latach jazdy w terenie nadal nie wiem o co chodzi w MTB, i czym jest MTB. I czy to co będzie robiła ta dziewczyna to już MTB czy jeszcze ATB (ktoś to jeszcze pamięta?) 
"Czym jest MTB" - o... to temat na kilka wieczorów, w dobrym towarzystwie, przy dobrym trunku i z dala od domu.

• Mod Team

Dużo jak dla mnie. Dokładnie - dużo jak dla mnie (zresztą Sarna2 miała 435 a Sarna 3 już 430).
Tak samo jak z tym alu, równie dobrze mógłbym rzec, że żaden się nie nadaje (a o suporcie już nie wspomnę)
Potrafię odciąć się do swoich potrzeb i zboczeń i spojrzeć bardziej ogólnie. Zdarza mi się ;)

ps: zmieniają się to fakt, ale czasu trzeba sporo....

Ten Radon jest trochę dłuższy (570mm): http://www.bikecenter.pl/p11165,radon-zr-lady-6-0-black-glossy-2014.html i ma kilka przewag nad Cubem w osprzęcie.

Tak czy inaczej Giant górą.

Super super super. Dopiero teraz mogłem przeczytać wasze posty i mnie zamurowało, że tylu z was i z takim zapałem próbujecie mi pomóc. Wielki dzięki. Wychodzi,że na polu walki pozostał Giant, wspomniany nieco wyżej Cube i Radon. I tu rodzi się odwieczne pytanie, który lepszy? :)

• Mod Team

Jak poczytasz to nad czym tak powyżej się rozwodziliśmy - moim skromnym - powinno Ci wystarczyć do wyboru właściwego roweru. W tej chwili chyba postawił bym już na wybór Partnerki, a dokładniej dopasowania roweru pod Nią.
Tak jak pisałem - na moje oko Giant może być minimalnie za długi. I bez miany mostka Dziewczyna może być za bardzo wyciągnięta na rowerze. Na podnoszenie kierownicy (bo to zaproponują Wam w sklepie hehe) bym się nie pisał - straci na podjazdach.  Rulez niepokoi się długością ogona, co mnie znów wydaje się w przypadku dziewczyny która nie będzie zamykała agrawek 6x180* bez hamulców plusem tego roweru.

Radon ma niezłe geo, i jak by Dziewczynie naprawdę chciało się pofruwać to radonem będzie lepiej wywijało między drzewami.

W Radonie warty było by wymienić opony, w Giancie na suche i pół suche wsadzone rapidy (stare RaRa) spokojnie wystarczą.

Reasumując? Gianta szybki stabilny, idealny na długie proste z dużą prędkością, leśne szybkie dukty. Radon szybki zwinny, z szeroką kierownicą dziewczę mogło by poszaleć po wąskich singlach beskidzkich. Szczególnie po zmianie opon na jakieś mięsiste 2,25" zwijanki.

Estetycznie? Wg mnie Giant bije Radona na pysk z liścia.

Jest jeszcze wspominany Cube ale jego geo jest wybitnie dla kobiet z nogami pod szyję i może okazać się dużo za krótki.

• Mod Team

ponad 1000 więcej i zero możliwości przymierzenia? hmm Adamos? Koła zacniejsze ale amor na podobnym poziomie
NA pewno jest lżejszy (11,3? nieźle) no i geo bardzo bardzo, takie chyba najlepsze z tego co tu było (i sterówka ładna i 430mm na ogonie), jedynie to co u Gianta - 570mm górnej i 74(!) podsiodłowej mi się nie podobają kompletnie.
No i ten ponad 1000 więcej.. hmm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...