Skocz do zawartości

[koła] kupić zestaw czy składać?

mant3z

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zakładając, że mam 650PLN

Wagę własną 86kg

Rower 13KG Unibike Flite '12 - koła 26"

Staram się trenować na rowerze co najmniej 4/tydz co mi się ostatnio udaje :)

Problem z jakim się borykam to ciągła zmiana ogumienia.

Jak trenują na asfalcie i polnych twardych drogach to Schwalbe Hurrican

Natomiast las i piaski nad Wisła NoobyNic/Racing Ralph lub RaRa/RaRa.

Dlaczego tak robię? Ano raz z oszczędności a dwa to prędkości :) Hurricane nie na darmo ma taką nazwę.

Jak pogoda jest kapryśna to zmieniam nawet 6/m-c :( no dobrze, wiem, robię to ultra szybko bo opanowałem to do perfekcji pitstopu ferrari :)

Kół nigdy nie składałem ale mam jedną prawą rękę także raczej bym sobie poradził.

Pytanie albo pytania są proste.

Patrząc na niewielką ilość posiadanego wolnego czasu czy w ogóle jest sens składać samemu?

Czy lepiej po prostu kupić zestaw i zamiast przekładać opony będę w kilka sec zmieniał całe koła.

Jak to się ma do zacisków tarcz, czy taki inny zestaw będzie pasował czy za każdym razem będę regulował też pozycję zacisków.

No i na koniec, CO KUPIĆ?

Napisano

No wiesz, są tacy co mają dwie lewe :)

No ale nie róbmy offtopu. Ja tu na serio potrzebuje jakiegoś fachowego rozwiązania.

Napisano

2 komplety to pewne niedogodności jak już sam wspomniałeś wspomniałeś tarcze hamulca.

Jest pewna szansa ze na tych samych piastach i tych samych tarczach układ się "dogada" ale o to trzeba podpytać tych co już to testowali.

Idąc za ciosem może być konieczność delikatnego doregulowania przerzutki .... bo kaseta też może się minąć z wymiarem.

Jak już ci się wszystkie wymiary zgodzą to ba komplety musiałbyś zużywać w miarę równomiernie żeby nie było problemu z łańcuchem :)

Składać czy kupić ... niekoniecznie elementy składowe kupisz taniej niż całe koło ale masz pełną swobodę w dobieraniu elementów.

Czy dasz sam rade poskładać ... złożyć z 66 elementów przedmiot przypominający koło rowerowe to nie filozofia.

Zbudować koło ... to troszkę inna bajka ... totalne minimum, które musisz posiadać to centrownica i mimo wszystko ponadprzeciętną wiedzę i umiejętności techniczne.

Wycentrowanie w każdej płaszczyźnie , prawidłowy naciąg szprych ... no ale jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział czy dasz radę.

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli nie masz mocnego parcia na nauczenie się składania i centrowania kół to wg mnie lepiej sobie podarować te czynności. Moim zdaniem przy sporadycznym kontakcie z taką procedurą (jak to jest w przypadku przeciętnego rowerzysty) nie jest ona niezbędna do rowerowania czy obsługi roweru. 

Przykład: u mnie złożenie kół to 25 zł za sztukę, koła składałem powiedzmy raz na dwa lata, co daje wydatek roczny 25 zł - czyli praktycznie tyle co nic. 

Na pewno warto nauczyć się korekty centryczności posiadanych kół - to się przydaje.

Napisano

2 komplety to pewne niedogodności jak już sam wspomniałeś wspomniałeś tarcze hamulca.

Jest pewna szansa ze na tych samych piastach i tych samych tarczach układ się "dogada" ale o to trzeba podpytać tych co już to testowali.

Idąc za ciosem może być konieczność delikatnego doregulowania przerzutki .... bo kaseta też może się minąć z wymiarem.

Jak już ci się wszystkie wymiary zgodzą to ba komplety musiałbyś zużywać w miarę równomiernie żeby nie było problemu z łańcuchem :)

Składać czy kupić ... niekoniecznie elementy składowe kupisz taniej niż całe koło ale masz pełną swobodę w dobieraniu elementów.

Czy dasz sam rade poskładać ... złożyć z 66 elementów przedmiot przypominający koło rowerowe to nie filozofia.

Zbudować koło ... to troszkę inna bajka ... totalne minimum, które musisz posiadać to centrownica i mimo wszystko ponadprzeciętną wiedzę i umiejętności techniczne.

Wycentrowanie w każdej płaszczyźnie , prawidłowy naciąg szprych ... no ale jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział czy dasz radę.

Pozdrawiam

Dziękuję, tego się właśnie obawiałem.

Nowy zestaw miał być lepszy, na innych częściach... co zapewne skończy się tym, że tarcze jak i kaseta nie będą w tej samej pozycji. Czyli ciągłe regulacje zacisków jak i przerzutki.

Sprzedam stary zestaw i kupie nowy na wypasie i po prostu będę kontynuował mistrzowską zmianę opon, przyda się ta umiejętność jak złapie kapcia na maratonie :P

Napisano

Składać samemu jak się nigdy nie składało raczej średni pomysł, raczej komuś dać do składania.

Bierz pod uwagę to że prawie za każdym razem będziesz regulował zaciski. Nawet zdejmując to samo koło i zakładając ponownie w 3 na 4 założenia się reguluje.

Napisano

Roonin no właśnie co ciekawe może nie tak często ale co 5te założenie lekko korygowałem zacisk z przodu ale nigdy nie musiałem tego robić z tyłu.

OK to odpuszczę sobie budowanie, odpuszczę sobie też drugi komplet. Powiedzcie mi jaki komplet kupić.

Zakładając, że mam 650PLN

Wagę własną 86kg

Rower 13KG Unibike Flite '12 - koła 26"

Asfalty omijam szerokim łukiem, w maratonach biorę udział i nie umiem jeździć spokojnie :)

Napisano

No to tak jak ja.

Co do składania to nie musisz sobie odpuszczac, u tego gościa możesz zamówic koła na komponentach przez siebie wybranych:

http://allegro.pl/kola-dartmoor-raider-novatec-anodowane-gold-red-i4020124303.html

Aukcja przykładowa:

ja też omijam asfalty i raczej ostro sobie poczynam w terenie mam składane koła, co i jak możesz zobaczy w garażu.

Koła raczej mocne niż lekkie ale wagą też jakoś specjalnie nie straszą.

Z gotowców to sam nie wiem co ci polecic.

Napisano

Kolega z forum - crupez  - ma do sprzedania zestaw oryginalnych kółek razem z tarczami i kasetą z flite 2012 za 200 zł :)

Napisano

J/w, koła wystawione w dziale masowa sprzedaż ;-) Polecam :-)

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Nie chcę seryjnych od unibike, sorry ale te koła są słabe. Chcę lżejsze, na porządnych piastach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...