maciej82k Napisano 17 Marca 2014 Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Witam wszystkich, Po raz kolejny proszę o opinię na tym forum Ostatnio się nie zawiodłem http://www.wiggle.com/northwave-rebel-r3-sbs-mtb-shoes/ Co sądzicie o tych butach ? Mało o nich na forach polskich więc może dobry temat też dla innych. Już jestem po ich zakupie, nie miałem gdzie przymierzyć, więc w ciemno wziąłem dany rozmiar w odniesieniu do długości wkładek w shimano (SHM088), gdzie przymierzając rozmiar 48 (wkładka 30,5cm) miałem 1cm i z 2mm luzu i stwierdziłem że to za dużo, poza tym jakoś tak w śródstopiu nie trzymały dobrze i bałem się zbytnich luzów przy "ciągnięciu pedała" do góry a mierząc rozmiar 47 (wkładka 29,8) miałem brak 1-2mm (straszny rozrzut w pomiędzy jednym rozmiarem po przymierzeniu "live"). Natomiast w Northwave rozmiar 46 ma wkładkę 30cm i myślę że będzie idealny, konstrukcja jest inna, na zdjęciach widać że bardziej wyprofilowana pod śródstopie, wiec powinno leżeć nieźle (jak nie, to buty będą do sprzedania za dobrą bardzo cenę, bo sam za rewelacyjną je wyrwałem niewiele drożej niż shm088) Zastosowanie: 60% teren (górki, pagurki, leśne drogi, bezdroża) / 40% asfalt. Jeżdżę -2-3x40-50km w tygodniu. Generalnie chodzi mi o to czy ktoś miał, używa, używał czy są sztywniejsze niż shimano i jakie ma spostrzeżenia ? P.S Czekam na ich dostawę i w między czasie chciałem poznać innych opinie Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej82k Napisano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Cisza, spokój, nikt nic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 I jak - dostałeś już te buty? Bo też się nad nimi zastanawiam, bo są naprawdę interesujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej82k Napisano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Dostałem już, jeździłem kilka razy już. Buty są rewelacyjne, "siedzą idealnie", tak jak pracują na nodze przy ciągnięciu do góry to jest właśnie to co oczekiwałem że tak ma but spd pracować. Bardzo dobrze siedzą w śródstopiu. Zapinka/klamra w tych butach jest świetna, super regulacja i dokładna. Sam but też dobrze wykonany, lepiej żebym w nich pojeździł bo na gwarancje do Niemiec nie mam ochoty ich wysyłać Na początku myślałem że są zbyt pasowne i będę je sprzedawał, ale doszedłem do wniosku że pochodzę w zimowych skarpetach przez tydzień żeby się ułożyły i to spełniło swoje zadanie. Duży palec ledwo "smyrał" czubek buta w zimowej skarpecie więc w wiosenno-jesiennej było już tak jak trzeba. Z zakupu prze zadowolony jestem, i polecam jeszcze za tą cenę co były to w ciemno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Dzięki za informacje Teraz są w bardzo dobrej cenie na allegro i mocno się nad nimi zastanawiam. Tylko właśnie to jest co promocje robią z ludźmi - miałem kupić jakieś tańsze buty, a te do takich nie należą, ale jak widzę taką przecenę to mam ochotę je kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej82k Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Moje zdanie . . . brać w ciemno jak jest się w stanie dołożyć jeszcze te parę złotych. Też tak miałem jak Ty, ale stwierdziłem że kupie porządne i się nie zawiodłem Na allegro faktycznie jest jeden sprzedawca co miał je w b.dobrej cenie jednak nie miał rozmiaru na moją nogę i szukałem w zagranicznych sklepach i ustrzeliłem w takiej samej cenie co ten na allegro już z przesyłką . . . pozdrawiam i udanego wypinania życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zroweryzowany Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Ja właśnie czekam na dostawę tych z allegro. To moje pierwsze SPD. Mam nadzieję, że rozmiar będzie dobry bo widzę, że z aukcji znikają dość szybko i potem nie będzie jak wymienić na inny rozmiar. Ogólnie buty cywilne noszę 43, spd zamówiłem 42 bo niby w nich wkładka to 27cm, moja stopa na 26 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zroweryzowany Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Buty dotarły. Jutro próba jeśli pogoda pozwoli. Czy napis REBEL po wewnętrznej stronie macie na jednym bucie czy na obu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Jednak też skusiłem się na te buty i dzisiaj przyszły. Fajnie dopasowane, bardzo podoba mi się ten system zapięcia, można elegancko ścisnąć stopę. Dobrze wzmocniona kostka. wybrałem kolor czarny i nie jest jakiś zjawiskowy, ale byle było wygodnie @Zroweryzowany - tak, jest jeden napis, na lewym bucie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zroweryzowany Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Dzięki za info. Ja też mam czarne. Najbardziej podobały mi się zielone, rozsądek podpowiadał mi czarne więc jako kompromis wybrałem czarno-białe. Ale niestety ktoś ostatnia parę mi sprzed nosa zgarnął i zdecydowałem się na czarne. Są fajne, wygodne i dość przewiewne. Ale ja napis mam na prawym bucie. Cholera może moje to jakieś podróbki. Kupiłeś na allegro od axisrowery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Jednak na prawym jest napis. Pisalem z pamięci i mi sie pomyliło:P tak tam kupilem Nie wydaje mi sie żeby takie, buty podrabiali, chociazby te zamkniecie jest jakieś unikatowe Fajnie z tylu wygladaja, a w jeździe wyprobuje je jutro Sent from my RM-821_eu_poland_324 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zroweryzowany Napisano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Uff to mi ulżyło :-) Zapięcie jest ok. Po prostu SBS :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtD Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Witam, Mocno się zastanawiam nad tymi butami. Jakie macie opinie po tych kilku miesiącach użytkowania ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Bierz w ciemno i się nie zastanawiaj używam ich od prawie roku dość intensywnie i złego słowa nie powiem. Dobrze trzymają stopę i są bardzo wygodne. Uważać trzeba przy chodzeniu w nich na dłuższym dystansie, bo mnie obtarly jak złapałem laczka i musiałem dreptac 5 km do chaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zroweryzowany Napisano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Io to chodzi im podeszwa bardziej sztywna tym pedałowanie bardziej wydajne :-) Buty bierz bez zastanowienia są naprawdę dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gezaj1973 Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam, tez kupiłem te buciki i muszę przyznać, że są świetnie wykonane i super wygodne w porównaniu do shimano m086 (moje poprzednie buty) chociaż jeszcze w nich nie jeździłem. Mam koledzy jedno pytanko. Czy ten panel wentylacyjny na czubku buta u Was też jest jakby w dużej mierze zaklejony? A może ten klej/silikon trzeba jakoś usunąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zroweryzowany Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Tak jest zaklejony. Ja tego nie ruszałem coś tam w trakcie jazdy czuć tej wentylacji więc dałem sobie spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadkowsr Napisano 10 Października 2014 Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Witam! Czy mógłby ktoś polecić jakiś zagraniczny/polski sklep z Northwav'ami? Interesuje mnie konkretnie REBEL. Na allegro w rozmiarze 44 nie ma w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 10 Października 2014 Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Zobacz tu http://www.bikeinn.com/rowery/obuwie-m%C4%99skie-buty-mtb/4001/s#ajax lub tu http://www.bike-discount.de/en/shop/mtb-shoes-622/brand-northwave Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Niestety mi sie one rozkleiły i byla to ewidentnie wada tego buta, bo poza tą dziurą byl w świetnym stanie. Udalo mi sie jednak zalatwic wszystko przez reklamację. Czekalem okolo miesiąca bo sklep nie otrzymal ju tego Rebela i zaproponowali mi wyższy model Nirvana - dołożyłem jeszcze 120zl i dostalem te buty i mam nadzieje ze wytrzymają dłużej, bo są bardzo wygodne. Sent from my RM-821_eu_poland_324 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.