lukers Napisano 16 Marca 2014 Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Wszystkich zainteresowanych wspólnym kręceniem serdecznie zapraszam na http://tourbike.eu/pages/plany-tourbike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 17 Marca 2014 Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Może napisz coś więcej o tych swoich wyprawach/wycieczkach bo podałeś tylko punkty startowe/końcowe. Czy chcesz to przejechać w całości szosą czy może offroadowo, czy chcesz zwiedzać zabytki czy tylko nastawić się na przyrodę? PS. Przejrzałem twoje plany dojechania na Nordkapp. Są one mocno nie dopracowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diesel16 Napisano 17 Marca 2014 Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Chyba Robert że jest trochę niekonsekwentny z jednej strony namawiasz do jazdy na żywioł, bez precyzyjnego planowania a z drugiej rugasz gościa że ma plany niedopracowane. Co prawda całych nie analizowałem ale z tego co widzę jest dzienny dystans, poszczególne miejscowości, umowne miejsca noclegu, a nawet rozpiska co zwiedzić... Jechałem z Gdyni do Tallina ale inną trasą, widzę że trasa wiedzie niedaleko Salaspils (koło Rygi), warto tam zajechać, to miejsce w którym był nazistowski obóz koncentracyjny, trochę szkoda, że omijacie Jeglave bo to całkiem fajne z historycznego punktu widzenia miasto. Na Litwie jest jeszcze Szawle z Górą Krzyży... Faktem jest że ta trasa z "pogodowego" punktu widzenia jest względnie bezpieczna ale czy rozważałeś też przejazd przez Norwegię? Jakkolwiek na Litwie, Łotwie i w Estonii jest co zobaczyć to o Finlandii mówią że jest dość monotonna i w pewnym sensie krajobrazowo nudna, wprawdzie byłem tylko w Helsinkach i w Turku (miasta fajne) więc przytaczam raczej opinie zasłyszane. Norwegia, wprawdzie nie byłem, ale to wydaje się inna bajka. Jeśli nie zamierzasz wracać przez Norwegię, to może warto przez nią jechać np. Trelleborg (tutaj dopłyniesz promem ze Świnoujścia) - Goeteborg - Oslo - Trondheim - Narvik - Nordkapp oczywiście zahaczając o ważniejsze atrakcje. Na pewno trasa bardziej wymagająca zarówno pod względem kondycyjnym, finansowym i pogodowym ale może warto. Jeśli zabierzecie trochę żarcia to koszty Was nie zjedzą przy założeniu noclegów na dziko, co do pogody pewnie większa niepewność ale w perspektywie Fiordy i Lofoty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 17 Marca 2014 Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Chyba Robert że jest trochę niekonsekwentny z jednej strony namawiasz do jazdy na żywioł, bez precyzyjnego planowania @diesel16 Żle mnie zrozumiałeś. Namawiam do nieplanowania noclegów podczas wielodniowych wojaży. a z drugiej rugasz gościa że ma plany niedopracowane. Tak. Krótkie wypady warto dobrze zaplanować aby nie tracić czasu na kręcenie się w kółko lub nudną jazdę po drogach autostradowych Jechałem z Gdyni do Tallina ale inną trasą, widzę że trasa wiedzie niedaleko Salaspils (koło Rygi), warto tam zajechać, to miejsce w którym był nazistowski obóz koncentracyjny, trochę szkoda, że omijacie Jeglave bo to całkiem fajne z historycznego punktu widzenia miasto. Na Litwie jest jeszcze Szawle z Górą Krzyży... Ja ze swej strony mogę zniechęcić was do zwiedzania Lwowa a za to zachęcić do zwiedzania Kowna i Szawle-miasta a także Wzgórza Tysiąca Krzyży obok Szawle. Faktem jest że ta trasa z "pogodowego" punktu widzenia jest względnie bezpieczna ale czy rozważałeś też przejazd przez Norwegię? Jakkolwiek na Litwie, Łotwie i w Estonii jest co zobaczyć to o Finlandii mówią że jest dość monotonna i w pewnym sensie krajobrazowo nudna, wprawdzie byłem tylko w Helsinkach i w Turku (miasta fajne) więc przytaczam raczej opinie zasłyszane. Norwegia, wprawdzie nie byłem, ale to wydaje się inna bajka. Jeśli nie zamierzasz wracać przez Norwegię, to może warto przez nią jechać np. Trelleborg (tutaj dopłyniesz promem ze Świnoujścia) - Goeteborg - Oslo - Trondheim - Narvik - Nordkapp oczywiście zahaczając o ważniejsze atrakcje. Na pewno trasa bardziej wymagająca zarówno pod względem kondycyjnym, finansowym i pogodowym ale może warto. Jeśli zabierzecie trochę żarcia to koszty Was nie zjedzą przy założeniu noclegów na dziko, co do pogody pewnie większa niepewność ale w perspektywie Fiordy i Lofoty... Mogę potwierdzić, że Finlandia jest nudna krajobrazowo, chociaż bezkresne przestrzenie i tysiące jezior za Lahti robią na prawe duże wrażenie. Ot wzdłuż takiego jeziora jechałem ciągle na pólnoc przez 2 dni więc nasze Mazury przy tamtejszej krainie to jak większa kałuża. Jednak gdy celem jest Nordkapp to trasa po wschodniej części Morza Bałtyckiego jest idealna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukers Napisano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Może napisz coś więcej o tych swoich wyprawach/wycieczkach bo podałeś tylko punkty startowe/końcowe. Czy chcesz to przejechać w całości szosą czy może offroadowo, czy chcesz zwiedzać zabytki czy tylko nastawić się na przyrodę? PS. Przejrzałem twoje plany dojechania na Nordkapp. Są one mocno nie dopracowane. Cześć Robertrobert1 posta napisałem, i jest skierowany do osób które by chciały wspólnie pokręcić i spędzić weekend w większym gronie. Jak można zauważyć wyprawa jedna, jak i druga jest weekendowa więc czas będzie mocno ograniczony, dodatkowo tempo uczestników znając życie będzie różne, biorąc te czynniki pod uwagę trzeba się liczyć że czas nie pozwoli na wielkie zwiedzanie. Z uwagi na fakt, że pracuje jak i większość z nas pracuje w piątek więc piątek będzie przeznaczony na dojazd przez każdego z nas do Prsemyśla + nocleg tam. W piątek kręcenie na Polańczyk + objazdówka + nocleg, niedziela kręcenie do Przemyśla i powrót każdego z nas do domu. Co do Bratysławy to powrót pociągiem to oczywiste. Co do szcsegółowego planowania to jest wyjazd weekendowy, cały tydzień człowiek planuje i działa jak robot, a wyprawa jest po to żeby się odstresować, odpoczać i mile spędzić czas przeżywając przygodę. Co do sprawy planowania, narzekania etc. zmęczony jestem nieustannym krytykanctwem, wszystkiego i wszytkich. Jeżeli komuś coś nieodpowiada to nie musi tego czytać, czy się zgadzać ale czy non stop wszyscy wszystkich muszą krytykować. Tyle w temacie z mojej strony chcesz jechać jedź, nie chcesz jechać nie jedź wolny wybór wolny kraj ale nie krytykuj innych bo to jest chyba jakaś nasza narodowa przywara pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 17 Marca 2014 Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Czyli wyjazdy są o charakterze towarzysko-rekreacyjnym ...i sprawa jest jasna. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robocin Napisano 8 Maja 2014 Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 "lukers" ten link jest nieaktywny więc nie mogę oglądnąć ;-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.