Plebak Napisano 16 Marca 2014 Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Hej, Kupiłem rower (tydzień temu) z amortyzowanym widelcem sr suntour XCL MLO-26. (LINK). I tu kilka pytań: Naciskając kierownice z całej siły amortyzator ugina się 2,3 cm (mierząc od uszczelki). Dodatkowo nie "odskakuje" do końca po ugięciu. Czym jest to spowodowane? Rower został zakupiony w sklepie rowerowym( nowy, nieużywany). Czy gwarancja obejmuje jego nie właściwe zachowanie? Edytowane 16 Marca 2014 przez Plebak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giercio28 Napisano 16 Marca 2014 Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Ile ważysz? Te amortyzatory, a właściwie UGINACZE tak już mają.. Mój XCT, który zaraz idzie do wymiany pod moimi 80kg jeszcze raz kiedyś się ugnie, ale tylko UGNIE - nie zamortyzuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plebak Napisano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Ważę 65 kg. Co proponujecie? Czy zrobią coś jak oddam na gwarancje czy dać sobie spokój? Edytowane 16 Marca 2014 przez Plebak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giercio28 Napisano 16 Marca 2014 Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Noo właśnie.. Troche mało na taką tanią sprężynę. Możesz psiknąć troche brunoxem do amortyzatorów. Niektórzy bawią się w jakieś wymiany sprężyn, ale moim zdniem to nie ma sensu i lepiej odłożyć troche pieniędzy na jakieś powietrze. Np. SrSuntour Raidon. Jeśli rower jest nowy to amortyzator powinien Ci się jeszcze jakby "rozbujać". W sensie z czasem powinien być miękciejszy Iiii dając na gwarancje nic Ci z tym nie zrobią. Takie uroki tanich sprężynowców Edytowane 16 Marca 2014 przez giercio28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plebak Napisano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Wyczytałem też, że powinno pomóc rozebranie na części pierwsze i wyczyszczenie. Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giercio28 Napisano 16 Marca 2014 Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Wyczyszczenie nowego amortyzatora? A z czego? Ja na Twoim miejscu użyłbym tego Brunoxa i pojezdził troche to powinien się ciut zmiękczyć. Psikając uważaj by nie zatłuścił Ci tarczy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Brunox służy do czyszczenia goleni, nie do poprawiania pracy amortyzatora. Być może w przypadku tanich atrap, jak wspomniany XCM spowoduje chwilową poprawę pracy, ale właśnie, tylko chwilową bo na długo na goleniach nie zostanie. Szkoda się w to bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plebak Napisano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Czyli reasumując przemęczyć się na tym "uginaczu". I pozbierać pieniążki. Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plebak Napisano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Nie do końca wiedziałem, o co chodzi. Jednak teraz już wiem. Myje golenie Brunoxem. Amortyzator ugina się 6cm od uszczelki i ładnie odskakuje. Potem wychodzę z domu, jadę ok. 5 min. I amortyzator nie odskakuje, nie ugina się (tylko 2,3 cm.) tak jak to było w domu w domu . Co mam zrobić? Domyślam się, ze to wina uszczelek. Edytowane 22 Marca 2014 przez Plebak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Winą nie obarczałbym uszczelek, lecz całokształt tego produktu Niska jakość powłok i ślizgów - to nie ma prawa dobrze działać. Do tego praktycznie brak tłumienia ze względu na oszczędności. Jedyne co możesz poprawić, to zalać go olejem - temat wielokrotnie poruszany na forum. Poprawi mu się płynność i tłumienie będzie bardziej przyjazne. Ale stracisz gwarancję. Edytowane 22 Marca 2014 przez c1ach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 23 Marca 2014 Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Nie do końca wiedziałem, o co chodzi. Jednak teraz już wiem. Myje golenie Brunoxem. Amortyzator ugina się 6cm od uszczelki i ładnie odskakuje. Potem wychodzę z domu, jadę ok. 5 min. I amortyzator nie odskakuje, nie ugina się (tylko 2,3 cm.) tak jak to było w domu w domu . Co mam zrobić? Domyślam się, ze to wina uszczelek. Dzieje się tak bo brunox pozostawia powłokę terminów która znika bardzo szybko i znów nie masz takiego poślizgu. Do Twojej wagi to najlepiej amorek z regulacją powietrzną. Jeśli chcesz coś zrobić z tym co masz to najlepiej wymienić sprężynę. Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Zalej a stanie się cud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 1 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Zalanie olejem trochę pomoże i zamiast brunoxa proponuje olej silikonowy w spray-u na górę goleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi