Skocz do zawartości

[v-brake] kompendium wiedzy o v-brake

marcinBB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mimo faktu iż świat zdominowały hamulce tarczowe czy to mechaniczne czy hydrauliczne,ja twardo pozostaje przy hamulcach obręczowych,a dla tych którzy zostają przy nich z braku tarczowych i z powodu mniejszej rozrzutności piszę ów artykuł!

Nie będe tu opisywał budowy klocka i ramion,każdy wie jak to działa i wygląda,a i często spotykamy odmienne konstrukcje np:wynalazki magury czyli hydrauliczne hamulce obręczoweXD

Więc zacznijmy od chronologicznego podziału elementów które mają największy wpływ na sile jak i modulacje hamowania:

1-klocki

2-klamki

3-ramiona hamulca

4-obręcze

5-pancerze/linki

Jeśli ktoś ma plastikowe klamki i ramiona,nie powinien w ogóle. brać do siebie powyższej tabelki,ze względu na wiotkość i wykonanie komponetów.

Klocki-ideał klocków do v-łek jest taki:nie ściera obręczy zbyt szybko,same ścierają się powoli,nie piszczą po zawilgoceniu,nie tracą mocy w błotku/deszczu,no i szybko się docierają,niestety-nie ma rzeczy idealnych,i nigdy nie będzie....

Więc podzielimy klocki na kilka grup:

1-Ciche,nie tracą 50% mocy w błocie/deszczu,ciche:

-Author abs 3cc-używałem wersji z wymiennymi okładzinami-modulacja jak na v-ki w skali 1 do 10 oceniam na 9(czekam ciągle na te 10;p),w deszczu i błocie wyczuwalnie słabsze(tzn. normalnie hamuje 2 palcami,w deszczu już 3..) są cichutkie i chyba najważniejsze-obręczy to w ogóle chyba nie rusza,przejechałem na nich 5tys km,zużyły się tylko w połowie.

I czas na ich wady-bardzo gruba okładzina,przez co mają i może lepszą modulacje,ale klamka robi się strasznie gumowa(nie dziwcie się jak dotkniecie gripa klamką) a przez swoją grubość nieco trudniej jest ustawić odbicie ramion.

cena około 30zł za komplet na 2 koła.

-futura czerwone,tanie jak barszcz(7zł za koło) co do hamowania-to samo co author,jednak po 2tys km poległy,dodatkowo na suchym zjeździe zaczynają się palić,prze co tracą na mocy.

2-Piszczące,o dużej mocy,i braku ścieralności

-Wkładki Accent czarne-mają przejechane 3tys km,niestety,ale one się nie zużywają chyba..modulacja na 6,długo się docierają(ok.500km w suchych warunkach)ale mają swoje ogromne plusy-twarda klamka,mocy zostaje im zawsze w zapasie,są tanie

Ale mająi wady-niszczą obręcze,często trzeba wyciągać z nich opiłki aluminium z obręczy,piszczą okrutnie gdy są mokre.

3-Ciche,mocne,szybko ścierające się i drogie

-Clarks czerwone,modulacja na 8,starły się po około 700km w mokrych i błotnych warunkach,aczkolwiek mocne jak accenty,nie zmiękczają klamki,i bardzo cichutkie,zdarzyło się mi je przypalić...niestety są zbyt drogie(30zł na koło)

Klamki

Avid fr5-najlepsze na rynku o stosunku cena jakość 1:1,zapewniają dobrą modulacje,nie łapią luzów po 1 sezonie,są tanie

Merida de-one-kopia avid fr5,mają luzy,które elminujemy podkładkami,kiepskie śruby baryłkowe,innym system montażu linki-jednak pomijając te wady mają najważnejsze zalety fr5-modulacja,a w dodatku tanie jak barszcz(30zł komplet)

Ramiona v-łek

Avid sd 5

Klocki w zestawie są na poziomie opisanych futury,wykonanie na 4+,siła hamowania na 5,modulacja na 5,przy fabrycznych klockach raz ustawiamy i zapominamy o nich,przy klockach typu author abs 3cc bawimy się co 50km z regulacją-są poprostu zagrube...

Wady-nie symetryczne ramiona tzn.jedno bardziej wystaje poza rower niż 2,zawsze jest to ramie do którego przykręcamy linke,możliwe do zniwelowania podkładkami.

futura-to samo co avid,aczkolwiek dużo częściej je regulujemy,a czasami nawet nie da się tego poprawnie dokonać...

Shimano Altus-klocki znikają po 100km...to samo co futura...

linki i pancerze-nie mają większego wpływu na siłe hamowania,jedynie na płynność działania hamulców.

Aczkolwiek na zestawi gore ride on zuważamy większą modulacje gdyż pancerz jest sztywniejszy.

Na dniach postaram opisać problematyczne regulowanie ramion i klocków.

• Mod Team

Fajnie ale temat średnio napisany, brak zdjęć czy odnośników, brak wyszczególnienia ważniejszych wraz ... brak wielu istotnych informacji. Chociażby ze w Vkach był 2 typy mocowania klocka upierdliwy i bezproblemowy ... trzeba trochę popracować nad treścią, bo jak kompendium to kompendium :P

Do tego jak już o vkach pisac, to i cantach mozna by coś napisać.

I nie pisać takich bzdur jak ta :

linki i pancerze-nie mają większego wpływu na siłe hamowania,jedynie na płynność działania hamulców.

Kiepskiej jakości czy zasyfiony pancerz i linka skutecznie ograniczają siłę hamowania przy tym samym nacisku na klamkę.

Punktujesz elementy od 1 - 5 od klocków do pancerzy a opisujesz od 1 - 3 same klocki ...

"Kompendium" niespójne, chaotyczne, nierzetelne ...

Pozdrawiam

Fajnie ale temat średnio napisany, brak zdjęć czy odnośników, brak wyszczególnienia ważniejszych wraz ... brak wielu istotnych informacji. Chociażby ze w Vkach był 2 typy mocowania klocka upierdliwy i bezproblemowy ... trzeba trochę popracować nad treścią, bo jak kompendium to kompendium :P

Do tego jak już o vkach pisac, to i cantach mozna by coś napisać.

Spokojnie,poprawiam treść, legendarne kanty sobie podarujmy,ostatni raz je widziałem w komunijnym rowerku^^

• Mod Team

O kantach nie trzeba sie specjalnie rozpisywać, takie same klocki był tu i tu. ogólnie o ramionach, jak ustawiać wieszak ze klamki nie sa specjalnie kompatybilne z vkami itd. Jak coś robić to robić.

Jak już wygenerujesz, napisz do któregoś moda zeby edytował temat.

legendarne kanty sobie podarujmy,ostatni raz je widziałem w komunijnym rowerku^^

No to chłopie jeszcze mało w życiu widziałeś. Ja od kilkunastu lat jeżdżę na cantileleverach, wprawdzie tylko z tyłu, ale i tak kompletnie mi to nie przeszkadza i nie widzę najmniejszego sensu aby wymieniać na jakiś inny system hamulcowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...