Satalax Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Witam, Drodzy użytkownicy, zacznę od tego że ważę 110kg i mam wzrostu 190cm. Sporo poświęciłem czasu na szukanie crossa i spodobały mi się te rowery: http://www.kellysbike.com/pl/rowery-2013/cross/definite# http://scott.pl/product.php?id_cat=925&id_prod=5183 Rower Kellys wydaje się, że ma lepszy osprzęt, ładniej się prezentuje jednak martwi mnie wielkość ramy. Producent oferuje tylko trzy warianty S,M i L. Biorąc pod uwagę mój wzrost jest sens pakować się w Kellys? Poniżej grafika ramy: Za Kellys-em przemawia osprzęt i wygląd, jednak boję się że sam rower może być za mały. Niestety w sklepach tych rowerów nie ma i jestem zmuszony kupić go przez internet w ciemno. Firma Scott oferuję tutaj większy wybór wielkości ram: Oprócz wielkości bardzo proszę o poradę czym właściwie różni się rower Kellys Definite 2013 od Kellys Phanatic 90 2014: http://www.kellysbike.com/pl/rowery-2014/cross/phanatic-90 Rama w tych modelach jest taka sama, delikatnie inny osprzęt ale czy gorszy/lepszy?
CXH1437 Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Witaj, Jeżeli już zawęziłeś poszukiwania tylko do dwóch modeli, to ja na Twoim miejscu brałbym Kellys. Byłbym ostrożny co do specyfikacji Scotta - różne strony przedstawiają to inaczej, zazwyczaj wyposażenie jest gorsze niż na stronie producenta. Problem opisany m.in. tutaj http://www.forumrowerowe.org/topic/155370-rower-scott-sportster-30-man-2014-jaka-jest-prawdziwa-specyfikacja-tego-roweru/ Mają z tym niesamowity bałagan, co biorąc pod uwagę, że to duża i szanowana marka właściwie ich dyskredytuje. Natomiast zaproponuję Ci świetnego crossa Cube. Sam jest posiadaczem modelu Nature pro 2014 (miałem przez klika dni Curve pro ale ostatecznie zdecydowałem się na Nature) . Jest rewelacyjny, jeździ jak złoto - lekki, szybki, świetnie wyposażony i piękny imo. http://www.cube.eu/en/bikes/tour/nature/nature-pro-men-black-anodized/ Widzę, że budżet masz na ok 4 tys. - Pamiętaj, żeby przed zakupem się targować ( jak już wybierzesz rower ). Najlepszym sposobem jest wysyłanie mejli do wszystkich sklepów z propozycją rabatu 10 procent. Ja z 6 sklepów do których napisałem 4 odpowiedziały - z dwóch miałem 5% zniżki i z 2 10%. Będziesz miał 4 stówy w kieszeni. Biorąc to pod uwagę proponuje Ci jeszcze http://www.cube.eu/en/bikes/tour/cross/cross-pro/ Chodzi na rynku po ok 4.400 pln - czyli jak byś utargował to za 4 tysia byś go miał. Tylko teraz ważna sprawa - na pewno będziesz chciał/musiał dokupić do niego parę rzeczy - typu zabezpieczenie (u lock - min. 2 stówy koniecznie), lampki, licznik, pewnie też siodełko, klucze imbusowe, może nowe gripy. Jesteś ciężki tak jak ja - Twoje siedzenie i nadgarstki przy takiej wadze będą potrzebowały komfortu,uwierz. Tym samym spokojnie wydasz parę stów na nowe rzeczy - bierz to jako pewnik. Ja na niezbędne akcesoria wydałem właśnie 850 pln. Biorąc pod uwagę, że swojego Nature pro wydałem po rabacie ponad 3100 pln, całość właśnie wyniosła mnie 4 tysiące. Te modele za 4 tysia to już i tak maks co można mieć na amatorską jazdę, lepsze części już nie są potrzebne, powiedziałbym nawet, że to trochę za dużo. Tym samym polecam Ci moją konfigurację, rower za ok 3200 pln ( to już i tak świetny i wystarczający model będzie) plus kilka dobrych stów na akcesoria. Przerabiałem przez ostatnie półtora miesiąca zakup crossa, siedziałem mocno w temacie, przerobiłem wszystkie bardziej dostępne modele crossowe w cenach - 2000, 3500 pln. Na wielu z nich siedziałem, o wielu przeczytałem mase materiału w necie. Wybór padł na wspomnianego Cube i jestem mega zadowolony. Jak coś to pisz, chętnie podzielę się jeszcze moją świeżą wiedzą. Do wyboru ramy niezbędny będzie pomiar Twojej nogi od podłoża do krocza ( instrukcje w necie znajdziesz). Podaj jeszcze miejscowość z której pochodzisz - pomoże to znaleźć sklepy z markami rowerów na których możesz po prostu usiąść. Część forumowiczów z Twoich okolic też z pewnością doradzi Ci jakieś sklepy. Przyda się jeszcze info gdzie chcesz tym rowerem jeździć. Umowna konfiguracja dla crossa to 80/20 miasto/las. Część osób z racji na wagę zaproponuje CI pewnie 29'er. Natomiast jeśli zamierzasz jeśli jeździsz sporo po mieście ja bym się trzymał crossa. Co do limitów wagowych to mieścisz się w widełkach crossów/tour'ów Cube.
Satalax Napisano 16 Marca 2014 Autor Napisano 16 Marca 2014 Co z wielkością ramy w Kellys? L wystarczy dla mnie?
CXH1437 Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Długość nogi podaj jeszcze i model którym się interesujesz. Możesz podać klika, się sprawdzi.
Satalax Napisano 16 Marca 2014 Autor Napisano 16 Marca 2014 równo 90cm, z modeli najbardziej podoba mi się Kellys Definite, Phanatic 90 2014 (wydaje mi się ze model Definite 2013 ma lepszy osprzęt).
CXH1437 Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Powinieneś szukać roweru 22 cale ( prawdopodobnie było by idealne) . Producenci podają też rozmiary w cm (1 cal = 2,54 cm) Daję to nam wybór między ramami 54-58 cm. Ty Jesteś gdzieś po środku (ok 56cm) tym samym nieco większa rama sprawi, że będzie bardziej pochylony i wyciągnięty, mniejsza odwrotnie. W takim przypadku brałbym mniejszą ramę - czyli 54. Co do kellys to 21 cali czyli L może być minimalnie za mała - duże prawdopodobieństwo, że nawet tego nie odczujesz i będziesz się na nim świetnie czuł. Jednak niczego mniejszego już bym nie szukał - to tak na styku IMO. To wszystko to oczywiście tylko teoria, która jednak w moim przypadku się świetnie sprawdziła. Też nie siedziałem na swoim rowerze przed zakupem. Co do Kellys sprawdź jeszcze warunki gwarancji. Cube np wymaga okresowych przeglądów/serwisów - nie można ich zrobić wszędzie, w moim mieście tylko 1 punkt taki jest ( a na wiosce nie mieszkam ). Jak masz gdzieś autoryzowanego sprzedawce Kellys w trójmieście z serwisem, powinno być ok.
Satalax Napisano 16 Marca 2014 Autor Napisano 16 Marca 2014 Super, dziękuje za odpowiedź. Możesz coś powiedzieć na temat różnicy tych rowerów? model phanatic i definite.
CXH1437 Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Hmm, ciężki wybór (albo łatwy ) - obydwa modele na bardzo porządnym osprzęcie, bardzo podobne, małe różnice. Zainteresowałbym się jeszcze wagą na Twoim miejscu - chociaż podejrzewam, ze podobna. Ale gdyby było 0,5 kg gdzieś różnicy to brałbym lżejszy. Jeśli mnie pytasz wprost - to ja bym wybrał model phanatic 2014 ze względu na hamulce - Shimano 446 to sprawdzona budżetówka, zawsze łatwiej wymienić jakieś części itd. Natomiast definite ma Hayes'y o których ja po prostu mało wiem, więc brałbym to co sprawdzone, ale bardzo możliwe, że ktoś by Ci właśnie Hayes polecił. Poczytaj trochę w necie.
Satalax Napisano 16 Marca 2014 Autor Napisano 16 Marca 2014 Definite ma chyba droższy amortyzator przedni
CXH1437 Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Dla mnie wybrałeś sobie dwa bardzo,bardzo podobne modele. Stoisz teraz przed wyborem pięknej blondynki albo pięknej brunetki. Czyli kwestia gustu. Ja bym brał brunetkę Wybierz sam - nawet na nosa. Rowery są na b.dobrym poziomie. W tej konfiguracji nie ma złych wyborów. Zdaj się już na siebie, będziesz zadowolony na pewno.
kniaz Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Nie bierz ramy w rozmiarze 21", bo to będzie po prostu porażka. Dla Twojego wzrostu rama 23". Ja mam 191cm. i mój rower ma ramę 580mm. Siedziałem na mniejszym 550mm. i była zdecydowanie za mała. Oczywiście mogą być pewne różnice wynikające z geometrii ram różnych producentów, ale na pewno nie aż takie, żeby 21" była dla Ciebie dobra. Coś mi się zdaje, że źle zmierzyłeś długość nogi - no chyba, że masz bardzo krótkie nogi. Ja siedząc na rowerze w prawidłowej pozycji mam od osi pedału do górnej powierzchni siodełka 103-104cm. a ponieważ noga jest wtedy lekko ugięta w kolanie, to gdybym zmierzył, że tak powiem "po prostej" to miałbym grubo ponad 105cm. Przypuszczam, że popełniasz klasyczny błąd przy pomiarze - tzn. mierzysz jak u krawca, nie biorąc pod uwagę, że kiedy siedzisz na siodełku, to ciężar ciała powoduje, że siodełko niejako wciska się do oporu w krocze. Co do rowerów, jak chcesz to pisz na priv, podam Ci namiar na bardzo dobre crossy, w cenach zdecydowanie lepszych.
fw66 Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Mam podobny wzrost i kilka lat jeździłem na Kellys Exquisite 21". Dla mnie rozmiar był idealny. Poza tym Kellys ma całkiem sportową geometrie co tez mi odpowiadało - po prostu są szybkie. Tak jak już kolega wspomniał, jak się wahasz - wybierz najlżejszy. Do tego Definite ma amortyzator 75mm. Co do doboru rozmiaru, to na forum jest to przewałkowane na wszystkie możliwe sposoby.
Satalax Napisano 16 Marca 2014 Autor Napisano 16 Marca 2014 Czy ktoś może zaproponować jakiś cross w cenie do 4k? Przeglądałem rowery na http://www.bike-discount.de/de/crossbike jednak żaden nie urzekł mnie jak Kellys Definite/Phanatic (ich malowanie jest bardzo "eleganckie")
CXH1437 Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 A przeglądałeś te Cube'y ? Model nature pro i cross pro. Jestem posiadaczem tego pierwszego. Są to rewelacyjne rowery. Dobre, solidne niemieckie ramy, świetnie zastosowane technologie.Cube jest uznaną marką na rynku. Wiele osób twierdzi, że poszli w masówę, co moim zdaniem jest kompletnym nieporozumieniem. Bo to ludzie decydują ile rowerów kupią a fabryka musi się dostosować. Ludzie kupują bo to kapitalne rowery. IMO w kategorii cenowej 2,5 -4,5 tys. to sa najlepsze crossy na rynku. Dobry osprzęt, świetna waga, świetnie złożone. Bardzo dobry stosunek jakość-cena. dodatkowo w realu wyglądają fenomenalnie, widać w nich charakter i pomysł na rower, nie są bezosobowe jak meridy i kellys (wybacz, zauwazylem ze podobaja ci się KLS), scott. Po moim ostatnim miesięcznym reaserch'u doszedlem do wniosku , ze nie moglem wybrać lepiej, Codziennie wstaję rano i tylko kombinuję co by tu poprzekładać na później by tylko wyjść na rower. Chłopie jak masz tylko w 3mieście sklep z tymi modelami to idź, usiądź przejedź się kawałek, idzie się zakochać
Satalax Napisano 16 Marca 2014 Autor Napisano 16 Marca 2014 Przyglądam się tym CUBE Malowanie imho maja gorszę ale fajnie, że linki mają wewnątrz ramy i producent ma większy wybór wielkości ramy.
CXH1437 Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Hm, malowanie gorsze w sensie jakości czy stylu ? Bo rozumiem, że pomysł na design kolorystyczny może każdy inaczej odbierać, wiadomo - gusta ... Ale jeśli chodzi o jakość wykonania poczytaj trochę o technologiach Anodized Surface oraz Laser Design Surface w Cube'ach W kwestii oceny wizualnej rowerów/ram popełniasz chyba podstawowy błąd, który ja popełniałem - czyli ocenianie po zdjęciach z netu - nie ma nic gorszego. IMO cube'y na żywo zjadają KLS, Meridy ale w sumie to też można pod gust podciągnąć. Niemniej polecam wizytę w jakimś rowerowym koło Ciebie. Wiem, że to głupie ale przejedź ręką po ramie Cube a później po KLS i jak to mówią POCZUJ RÓŻNICĘ.
Satalax Napisano 16 Marca 2014 Autor Napisano 16 Marca 2014 Na pewno zorientuję się czy gdzieś w Trójmieście można zobaczyć ten model CUBE-a. Powiedz proszę jak porównujesz model roweru: http://www.bike-discount.de/de/kaufen/cube-cross-pro-black-anodized-n-white-20935/wg_id-29 vs http://www.bike-discount.de/de/kaufen/radon-scart-light-9.0-19929/wg_id-29 Z wyglądu bardziej odpowiada mi radon. W dodatku jest chyba prawie o kg lżejszy. Cena w tym sklepie identyczna.
CXH1437 Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Bardzo podobne osprzętowo. Musisz wiedzieć, że w tej kategorii cenowej wszystko będzie do siebie podobne. Producenci nie wrzucą ci nagle dużo lepszego osprzętu w cenie średniego. Nie ma takiej opcji, każdy następny rower będzie bardzo podobny do siebie w tej cenie, zwróć na to uwagę.Wyjątkiem były niedawno rowery Winora - model bodajże Nepal bił wszystko w swojej kategorii cenowej - prawie pełne XT za 3200 o ile dobrze pamietam. Chociaż przyznaję, że ten radon to niezła stylóweczka - przynajmniej na zdjęciu W realu może się naprawdę świetnie prezentować. Ale nie znam ram tego producenta ( nie miałem do czynienia bezpośrednio), więc się nie wypowiem. Poza tym świetna waga. Wydaję mi się, że musisz już na tym etapie zmienić sposób myślenia. Bo skoro weźmiemy pod uwagę, że za 4 klocki będziesz miał osprzęt zawsze na tym samym albo bardzo podobnym poziomie, a poziom ten dla bikera amatora i tak jest już bardzo duży, to trzeba się zastanowić na innymi bardzo ważnymi elementami. 1. Rama - od jej jakości, technologi w niej zastosowanych, po jej rozmiar. Reputacja, itd. 2. Gwarancja, serwis - musisz sprawdzić czy masz serwis koło siebie danego producenta - niezwykle ważne przy zachowaniu ważności gwarancji. Same warunki gwarancji - czy wymiana czegokolwiek nie będzie czasem skutkowała jej utratą itd. To są ważne rzeczy. 3. Jeśli możesz to dosiądź rumaka. Zobacz jak się na nim czujesz to jest ważne - gdyż nie masz standardowych rozmiarów. 4.Wygląd - to na samym końcu, przede wszystkim zobacz rower w realu. To tak jak z tymi laskami na Fejsie - wrzuci Ci taka zdjęcia, kolana miękną a później w realu kręcisz głową.
Satalax Napisano 17 Marca 2014 Autor Napisano 17 Marca 2014 Jadę jutro zobaczyć CUBE Nature PRO w rozmiarze 58, akurat mają go na sklepie więc można usiąść i zbadać go Niestety nie ma w PL sieci sklepów RADON a szkoda bo bardziej mi się widzi model LIGHT 9.0
Satalax Napisano 19 Marca 2014 Autor Napisano 19 Marca 2014 CXH1437,dzisiaj oglądałem rower CUBE Nature PRO i muszę powiedzieć, że miałeś rację co do wyglądu tego roweru - Wygląda świetnie. Rama jest matowa, prezentuję się elegancko. Przejechałem ręką po ramie i odniosłem same pozytywne odczucia. Jedynie co bym wymienił w tym rowerze to opony na bardziej miejskie, no ale to już inna sprawa. Sklep w którym go oglądałem niestety nie daje żadnej zniżki i cena tego roweru to 3550zł.
CXH1437 Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 No, to bardzo porządna konstrukcja. Powiem Ci, że na początku oczywiście świetnie mi się nim jeździło, ale teraz po tygodniu jak już go rozjeździłem, wysiedziałem jest wprost idealnie. Jak chcesz namiary na sklep, ze zniżkam (tam gdzie ja brałem) to przypomnij mi się wieczorem na pirw. Jak z ramą, jaki rozmiar 54 czy 58 ? Siedziałeś na obydwu ? Ja mam podobna wagę do Twojej (nieco mniejszą), więc staniesz na pewno przed wyborem nowego siodła i gripów. Jak zdecydujesz się na zakup tego roweru albo innego, to daj też znać, to mogę Ci dobre akcesoria dla większych bajkerów polecić. Mi się teraz z nowym siodłem i gripami jeździ cudownie. Wczoraj zrobiłem 35 km po lesie i drogach i moje nadgarstki i siedzenie nawet tego nie odczuły. A śmigałem jak strzała
Satalax Napisano 19 Marca 2014 Autor Napisano 19 Marca 2014 siedziałem na 58, było idealnie. Zmienię tylko opony na bardziej miejskie. Daj znać gdzie kupiłeś rower.
kniaz Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Nie dziękuj, że 580mm. to dla Ciebie dobra rama A mogłeś brać 21"...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.