kamfan Napisano 16 Marca 2014 Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Zna ktoś jakąś sprawdzoną aplikację na Androida, która ma funkcję nawigacji głosowej po wgranym śladzie GPS? Najlepiej jak będzie to możliwie najprostsza aplikacja z jak najmniejszą liczbą funkcji - chodzi mi wyłącznie o nawigację głosową po śladzie, do nagrywania tras i statystyk mam inną (Navime). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hobson Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Też szukałem takiej aplikacji, i udało mi się znaleźć TYLKO jedną Jako, że jest jedyna, jest daleka od ideału, ale z braku alternatyw uzywam jej od czasu do czasu. Jest to OsmAnd na Androida. Jest to generalnie rzecz biorąc nawigacja - kombajn z wielionem opcji, przycisków i guziczków, więc daleko jej do 'prostej'. Ba, niektóe funkcje ma tak zaszyte, że nawet z instrukcją ciężko się do nich doklikać Ma jednak różne funkcje dedykowane dla rowerzystów, oraz posiada nawigację głosową turn-by-turn. Ma jednak sporo wad, chociaż autorzy ciągle pracuja nad jej ulepszaniem i dość uważnie słuchają uwag użytkowników. Podsumowując: Zalety: nawigacja głosowa turn-by-turn bogactwo opcji dla nawigacji samochodowej, rowerowej, i pieszej Wady: czasem potrafi podpowiadać za późno, jak jedziesz leśną drogą ~40km/h to możesz nie zdążyć zareagować nawigacja zdaje się (chociaż jeszcze tego nei rozkminiłem) określać kierunki skrętu (lew/prawo) względem orientacji telefonu, a nie kierunku ruchu. Z tego powodu czasami gdy jedziesz np. w kierunku północnym, a telefon masz umieszczony w kieszeni tak, że jest zwrócony ekranem w twoje prawo (na wschód), przed skrętem w lewo potrafi powiedzieć 'zawróć' zmiast 'skręć w lewo'. Zanim się zorientowałem, kilak razy wjechałem w niezłe błoto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex123 Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Kiedyś fajnie działało to w google maps. Ja byłem bardzo zadowolony. Można było na kompie wyznaczyć trasę zapisać w swoich mapach a potem odtworzyć w nawigowaniu głosowym. Teraz niestety jest lipa albo ja nie potrafię tego zrobić. Jak wyznaczysz sobie trasę dokładnie tak jak chcesz to możesz ją jedynie otworzyć w google maps engine a tam nie ma opcji nawigacji. Jedynie da się na nią patrzeć jak się przemieszczasz. Pewnie chodziło ci o włożenie słuchawki do ucha zapięcie nawigacji w telefonie na kierownicę aby czasami zerkać i słuchanie komend głosowych. Niestety tak jak powyżej napisałem teraz już jest lipa . Do mnie osobiście wszystkie inne programy jakieś lotusy track budy i inne nie przemawiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 @Hobson A do tego prowadzenia "turn by turn" trzeba jakoś specjalnie tracka gpx przygotować? Co się dzieje jak nie ma skrętu na trasie a zwykły zakręt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrdysD Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Właśnie ostatnio szukałem czegoś podobnego. Po przetestowaniu kilku różnych (min. google maps - stara wersja, żeby widziała mapy) doszedłem do wniosku, że tylko Locus. Testowałem wczoraj. Trasę ustaliłem pod Locusem. Nawigacja podaje jak i za ile skręcić. Telefonik na kierownicy i tylko od czasu do czasu wzbudzałem go aby podejrzeć mapę. Korzystam z wersji darmowej, ale kupuję pro. Powody Punkt w którym się znajdujemy jest w 1/4 a nie na środku ekranu. Znika baner reklamowy więc mapa jest większa. Jest coś takiego jak wykres, dane z góry i pod górę. Rozumiem, że będę miał pełen podgląd podjazdów i zjazdów. Dostęp do wielu map. Możliwość pobierania map i korzystania of-line. Gdybyś podczas testowania miał jakiś problem pisz śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Dzięki za odpowiedzi, ale OsmAnd i Locusa (nie wiedziałem, że ma nawigację głosową) znam szukam czegoś lżejszego, bo te aplikacje na moim "turystycznym" telefonie nie działają płynnie. Czekam, więc na następne posty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hobson Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 @Hobson A do tego prowadzenia "turn by turn" trzeba jakoś specjalnie tracka gpx przygotować? Co się dzieje jak nie ma skrętu na trasie a zwykły zakręt? Nie, tracka GPX nie trzeba przygotowywać w żaden specjalny sposób. Ale nie pamiętam, co mówi na skrętach na 'skrzyżowaniu', a co mówi na zwykłym zakręcie. Właśnie ostatnio szukałem czegoś podobnego. Po przetestowaniu kilku różnych (min. google maps - stara wersja, żeby widziała mapy) doszedłem do wniosku, że tylko Locus. Locusa używałem do zapisywania śladu podczas chodzenia po górach i muszę przyznać, że aplikacja sprawowała się wyśmienicie. Jednak wtedy na pewno nie miała funkcji nawigacji głosowej - muszę sprawdzić jak to działa teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.