Skocz do zawartości

[malowanie] Rower Spray'em - Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam was drodzy rowerzyści

Zaczynam malowanie Roweru, więc chciałbym go pomalowac spray'em, tylko nie wiem, jakie kroki poczynić, kiedy odtłuszczać, czy moglibyście mi pomóc w tym przedsięwźięciu ?

Rama jest najprawdopodobniej z Cro-mo, łapie magnes, bardzo się błyszczy, chciałbym ta ramę pomalować czymś lepszym, lecz niestety nie mam za bardzo funduszy, dlatego padło na spray, a muszę jeszcze koło na tył z wolnobiegiem i oponą kupić oraz naklejki a chciałbym tez sobie jakiś motorower sprawić

Czekam na wasze opinie

Tutaj macie zdjęcia ramy Roweru, którą chcę pomalować:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb8f46873239157f.html

PS Gdzie kupić takowe naklejki, nigdzie nie moge takich znaleźć, czy zrobia mi podobne na zamówienie i ile to będzie kosztować ? ? ?

Napisano

Temat rzeka ;)

Dużo zależy od finansów i możliwości.

Generalnie zasada taka sama jak przy malowaniu samochodu.

Matowisz ramę (stary lakier), jeżeli są jakieś ogniska rdzy to je usuwasz, najlepiej było by dać gdzieś do chemicznego usunięcia lakieru ewentualnie do piaskowania.

Odtłuszczasz, jeżeli lakier jest tylko zmatowiony i nie ma przetarć do metalu, nakładasz podkład akrylowy, kilka warstw zgodnie z kartą techniczną podkładu.

Jeżeli jest to podkład typu mokro-mokro, to po odpowiednim czasie możesz położyć bazę, też kilka warstw uważając aby nie zrobić zacieków. Jeżeli podkład musi wyschnąć, to zgodnie z zaleceniami czekasz i potem szlifujesz papierem ściernym, takim jak przewidział producent podkładu uważając aby nie zrobić tzw. przetarć do metalu czy starego lakieru. Po przeschnięciu bazy około 10-15 min w temp. 20-25 st.c. nakładasz na to lakier bezbarwny, też kilka warstw uważając aby nie przelać albo nie położyć za mało, może powstać efekt "pomarańczowej skórki".

I to tak w zasadzie z grubsza, jeżeli nie masz doświadczenia a chciałbyś żeby to w miarę ładnie wyszło - to będzie ciężko.

Ewentualnie możesz zastosować zwykły lakier uniwersalny w sprayu jakich pełno w marketach - tylko trwałość takiego malowania pozostawia wiele do życzenia.

Na pewno będzie to najtańsze rozwiązanie i najprostsze.

Napisano

Przede wszystkim uświadom sobie, że efekt końcowy malowania sprejem nie będzie super idealny, ale jak zrobisz to dobrze to rama na pewno będzie wyglądać dużo, dużo lepiej niż teraz. Chcesz dać akryl czy metalik ? W każdym przypadku jest inaczej tzn. inne podkłady itp. Ja w tej branży "fachowcem" nie jestem, ale amatorsko trochę się w to bawię.

Najlepiej idź do dobrego sklepu, polecam sklep MAGDA na 11 Listopada (numeru nie znam), pomiędzy ulicami: Sportową i Zbrowskiego, przy osiedlu domków jednorodzinnych. Tam pracują ludzie, którzy znają się na rzeczy i Ci pomogą. Ja zawsze ich podpytuję jak coś nie wiem.

Co do samego procesu malowania to tych etapów trochę jest. Długo by pisać, nie mam teraz za bardzo czasu na to. Chcesz to możemy się gdzieś zmówić na mieście i Ci wszystko wyrysuję.

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedź, rzetelne forum!

Pro - posiadasz może jakiś motorower?

Jeszcze takie pytanie dotyczące ramy, czy to może być rama Cro-mo i jak to sprawdzić?

A jeśli pomaluje podkładem z puszki to mogę ten podkład przetrzeć rozpuszczalnikiem aby odtłuscic czy nie?

Napisano

Podkład za 12 zł w sprayu jest dobry, w sumie to nie wiem do czego jest dobry ;) chyba do niczego.

Jest wodnisty, musiałbyś nałożyć z 20 warstw a i tak podczas matowienia go przetrzesz do starego lakieru i baza może podczas nanoszenia może się zważyć.

Jak wyschnie to spokojnie można go przecierać np. benzynką ekstrakcyjną a najlepiej zmywaczem silikonowym.

Jeżeli chcesz zabezpieczyć rame antykorozyjnie przy okazji - to zainwestuj w dobry podkład, np ten NOVOLA:

http://spectral.pl/#1206

Napisano

Pro - posiadasz może jakiś motorower?

To było chyba do mnie. Nie, nie mam motoroweru - a co to za pytanie ? :huh:

Napisano

Co do puszki to chodzi mi o puszkę spray'u, podkład kupię jakis za 12 zł, baze srebrny kolorek oraz lakier bezbarwny

kup sobie podklad z NOVOL'a 1K jest gesty i dobrze wypelnia i dobrze sie obrabia. Potem baza np srebrny do felg z motipu daje rade. No i klar generalnie klar najlepiej polozyc pistoletem dwu skladnikowy, bo te w sprayu sa miekkie. Do odtluszczenia kup benzyne ekstrakcyjna lub zmywac silikonowy, ZADEN ROZPUSZCZALNIK bo one sa tluste zazwyczaj.

• Mod Team
Napisano

Nie kupuj w sprayu bo to badziewie te za 12ł ... idz do zakładu lakierniczego, mieszalni lakierów, wybierz sobie kolor, tam i nabiją w puche porządny lakier i dadzą dobry podkład. i ewentualnie powiedzą co i jak.

Napisano

. idz do zakładu lakierniczego, mieszalni lakierów, wybierz sobie kolor, tam i nabiją w puche porządny lakier i dadzą dobry podkład. i ewentualnie powiedzą co i jak.

Kolega parę postów wyżej już dostał ode mnie namiary na konkretny, sklep, mieszalnie, gdzie wszystko to kupi i mu jeszcze doradzą, ale widać woli coś inaczej kombinować ;)

Napisano

Po prostu od początku do końca chciałby zrobić to jak najtańszym kosztem, sprayami za 12 zł - a tak się nie da jak rower ma wyglądać i rdza ma na nim nie mieszkać ;)

200zł na same lakiery, podkłady, zmywacze, papier itp. to chyba minimum

• Mod Team
Napisano

Jeżeli rower rdzewieje .... znaczy sie stalowy on ci jest. Wtedy ogniska korozji należy oczyścić, wyszlifować najlepiej do srebrnego koloru, zamaziać odrdzewiaczem i po zmatowieniu lakieru nałożyć podkład ale ograniczył bym sie tylko do miejsc zdartych do stali.

Na resztę po odtłuszczeniu porządnym powierzchni mozna siknąć lakierem. Mało, lepiej 10 cienkich warstw inż 3 grube.

Licząc te lakiery po 12zł to by całkowicie wysżło

- lakier 12zł

- podkład dajmy na to ze tez 12

- papier ścierny no niech 10zł

- rozpuszczalnik do odtłuszczania ok 5-7zł

- ewentualnie odrdzewiacz - cortanin C czy F ok 5zł chyba za młą buteleczkę.

i w 50-60 zł sie idzie wyrobić samemu najtańszym kosztem, gdzie tam do 200 :P Nooooo chyba ze lecimy na bogato i chcemy kilka kolorów walnąć to tak, cena rośnie :D

Napisano

jeden lakier za 12 zł Ci nie starczy na całą rame ;) przynajmniej mi nie starczył jak kiedyś znajomemu markokesza malowałem.

Cena 200zł podałem tak aby zrobić porządnie:

dwie puszki podkładu w sprayu NOVOLA reaktywnego/antykorozyjnego - 60zł

przynajmniej 750ml bazy w sprayu NOVOLA - 70zł

dwie puszki lakieru bezbarwnego w sprayu - 30zł

odtłuszczacz silikonowy - 10zł ewentualnie benzynka ekstrakcyjna - 8zł

papier, kilka gradacji - 15zł

kilka godz. pracy, prądu itp :)

w tym przypadku mamy dobrze zabezpieczoną rame, piękny lakier i kolor taki jaki chcemy, może być nawet perłowy :D

Co prawda bezbarwny w sprayu nie jest tak twardy jak dwuskładnikowy nałożony pistoletem ale jak ktoś nie ma sprzętu i możliwości to musi wystarczyć ;)

Napisano

A nie lepiej oddać do malowania proszkowego? Cena wyjdzie porównywalna, a trwałość powłoki zdecydowanie lepsza, no i zero babrania się z tym ;-)

Napisano

Jak ktoś ma na miejscu - to czemu nie :)

U mnie w promieniu 100km nikt nie maluje proszkowo i nawet nie wiem jaka cena za taką usługę.

Napisano

Odrdzewiacze i papiery ścierne to ja mam, tylko pozostaje mi kupić podkład, myśle nad firmą MOTIP, bazę srebrną w spray'u oraz jakis dobry lakier bezbarwny i to w sumie tyle :)

• Mod Team
Napisano

Coś w ten deseń mam takich dysz kilka w domu ... po blacharce auta zostało :D w każdym bądź razie różnica taką dyszą a zwykłą to niebo a ziemia.

Napisano

Ja wiem żeby pomalować dobrze rower trzeba kupic dobra farbę, ale ja po prostu nie mam zbytnio duzo pieniędzy na takie wydatki, zrobie  tak aby było i fuszerki nie odwale

Napisano

Nie wiem ile masz przeznaczonej kasy, ale proponowałbym dopytać się o koszt malowania u lakiernika. Wcale nie musi być drogo, a na pewno będzie fachowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...