Max90 Napisano 15 Marca 2014 Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Witajcie, Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w ułożeniu planu treningowego. Na szosie jeżdzę już prawie dwa miesiące,mało...wiem. Zaczynam się z tą techniką dopiero zaznajamiać,powolutku idzie mi to lepiej,niż w pierwszych tygodniach jeżdzenia. Nie wiem,czy nie postawiłem sobie za ambitnego celu; otóż chciałbym przejechać w tym roku TdP dla amatorów. Dystans 38,to żaden dystans pod względem km,bo robię obecnie więcej,a i na mtb jeździłem sporo więcej,ale to była 'tylko przyjemność'. Ten udział w wyścigu też ma być przyjemnością, głównie przyjemnością,tutaj jednak dochodzą kwestie gór, przewyższenia. Jak się do tego sensownie przygotować ? Zacząłem uczęszczać na spinig, na razie mam ze sobą,jedną wizytę tam,ale już wykupiłem karnet,tak mi się spodobało Ile razy w tygodniu trenować jazdy,biorąc pod uwagę,że do wyścigu jescze ponad 4 miesiące ? Jak często chodzić na spining ? Coś o mnie ? 24 lata, 70 kg. Dziękuje za wszelkie uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 16 Marca 2014 Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Idzie wiosna, zapomnij o spinningu. Spinning jest dobry jako uzupełnienie zimą, ale teraz czas na przesiadkę na rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalbb Napisano 16 Marca 2014 Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Dokładnie jeździj rowerkiem a nie spinning , to w zimie. A TDP Amatorów przejedziesz bez problemu, jedyny podjazd konkretny Gliczarów i tak z buta trzeba będzie podejść chyba że byłbyś w ścisłej czołówce bo potem jest taki tłum i różne metody zygzaki i inne że nawet jakby starczyło sił na podjazd zabraknie miejsca na drodze Jeżeli celem jest tylko przejazd i jeździłeś sporo na mtb to nie będzie problemu, znajdź jakiś podjazd i ćwicz na nim aby z pozostałymi mniejszymi podjazdami na trasie TDP nie mieć dużego problemu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Max90 Napisano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Jako pierwsze 'przetarcie' w kategorii wyścigu, chciałbym spróbować w kategorii amator na Ślężańskim Mnichu, dobry to pomysł ? Tu to już jazda na pełnej przyjemnosci, poznanie się z zasadami 'jazdy wyścigowej. Spining chciałbym raz w tygodniu,wieczorami, jako uzupełnienie dla basenu i sauny(nie w ten sam dzień),w sumie dlatego nabyłem karnet,bo za drogo mnie kosztuje ta przyjemność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 17 Marca 2014 Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 jeżeli chcesz jakos tam regularnie trenować a moze i startować to ze spinningiem i basen sie spóźniłeś jakieś 4 misiące Ogólnie mówiąc teraz musisz jeździć, na poczatku spokojnie. Podstawową sprawą jest baza tlenowa, wytrzymałośc, organizmu ktora pozwoli na jazde długo jak i mocną. dodatkowo (jak sama nazwa wskazuje) taki trening jest niezbędny do rozpoczęcia treningów innego rodzaju czyli np siły, która w gorach jest dość potrzebna.Trening siły to najprościej mówiąc podjazd, nie za ostry, który pokonujesz do znudzenia, aż twój organizm nie będzie miał dość (oczywiście nie przesadzaj, chodzi o to, aby nogi piekły, a nie abys miał czarno przed oczami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Max90 Napisano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Jeżdżę tak ok 100-150 km tygodniowo, z małymi podjazdami, w tej chwli ciężko mi określić jak wysokie one są... Po prostu z domu, jak wyjeżdzam wszędzie mam lekko pod górkę i analogicznie w drodze powrotnej,mieszkam w takim małym zagłębieniu... Chcę jeździć raz w tygodniu tak pod 80-100 km,a 3 razy mniej 20-50 oraz raz spining. Moje mysli idą w dobrym kierunku ? Jaki mam puls nie wiem jescze..Czekam na pulsomter... Liczyć puls na progu mleczanowym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 21 Marca 2014 Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Tu masz wszystko jasno i prosto opisane na poziomie w sam raz dla początkującego http://blog2kolka.pl/2014/03/20/latwe-treningi-wazna-decyzja-przygotowania-z-robertem-banachem-cz-i/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.