Skocz do zawartości

[rower]arkus forester

PopcoornPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam pytanie czy warto inwestować w ramę roweru Arkus Forester, tylko że mój jest bez błotników i bagażnika. Dodam że zdjęcia nie są moje, służą tylko do zobrazowania jak mniej więcej elementy wyglądają. Rozmyślam też nad zmianą koloru roweru i wymianą hamulców na v-brake.

b4158-u6372_orig.jpg?1387525942,

Do wymiany:

- hamulce

- cały napęd wraz z przerzutkami

Reszta osprzętu:

- reszta roweru

- koła vuelta + piasta quando

52850183_2_644x461_kolo-tyl-28-shimano-f

Rower zazwyczaj używam do dłuższych tras. 

Napisano

Moja siostra ma taki rower tylko damski i o tej ramie mogę powiedzieć tyle, że jest ciężka okrutnie. Mój stary jest z podobnego rocznika, a waży 3 kg mniej (oczywiście nie cała ta różnica wynika z ramy, ale duża jej część)...

To jest zwyczajna stal węglowa, więc musi ważyć, ale o ile masa Ci nie przeszkadza i radzisz sobie z korozją to możesz ją spokojnie sobie zostawić i posłuży Ci jeszcze długo. Stal jest dużo wygodniejsza od aluminium, więc nawet brak amortyzatora nie jest prawie żadną wadą :thumbsup:

Jeśli chcesz malować to najlepiej byłoby ją wypiaskować i malować proszkowo - niestety nie wszyscy podejmują się piaskowania ram rowerowych. V-ki możesz wsadzić bez problemu, ale musisz wymienić też klamki hamulcowe.

Myślę, że można by poszukać jakiejś retro ramy ze stali Cromoly - duża część ludzi nawet nie wie co w takiej sytuacji sprzedaje, ale takich pod koła 26' jest zdecydowanie mniej niż pod 28'. Do tego są małe szanse, że sprzedasz swoją ramę...

PS: Ramy wg mnie godne uwagi (nie wiem jakiego rozmiaru Ci potrzeba) :

http://allegro.pl/rama-nakamura-kola-26-fd-shimano-stx-dia-compe-i4041724601.html

http://allegro.pl/rama-widelec-stery-mtb-california-cro-mo-lic-bcm-i4046205698.html

http://allegro.pl/rama-merida-albon-tech-500-i4057086489.html

Nie ocenię dokładnie za ile pójdą, ale pewnie piaskowanie i malowanie porządnie Twojej kosztowałoby więcej :whistling:

Napisano

Dzięki za wyczerpującą wiadomość ;) Te ramy z linku wyglądają na "chude". Waga ramy mi nie przeszkadza, a rozmiar jest idealny. Nawet nie miałem w planach szukania innej ramy ;P teraz zostaje tylko części znaleźć i do dzieła :D 

Jakieś są znaczące różnice w wadze i wytrzymałości pomiędzy stalą węglową a cromoly?

Napisano

Chude no bo lepszego stopu nie musi być tak dużo żeby uzyskać tę samą wytrzymałość, więc konstrukcja jest lżejsza. Lepszy stosunek wytrzymałości do masy.

A różnica między zwykłą węglówką, a chromowo-milibdenową stalą jest znaczna - wystarczy tylko spojrzeć, że rurki są prawie 2 razy cieńsze. Taka rama potrafi ważyć niedużo więcej niż aluminiowa, a stal nie jest tak okrutnie sztywna i tłumi drgania co jest jakby namiastką i dopełnieniem amortyzacji.

Powodzenia w takim razie i szerokiej drogi :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...