Skocz do zawartości

[Szprychy] Długość szprych i nypli

gorzu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, proszę o pomoc zorientowane Osoby w doborze odpowiedniej długości szprych i nypli (długość i materiał)

Mój zestaw to:

Przednie koło:

1) Obręcz Accent Airplane 26"  - na 32 otwory

2) Piasta: Novatec NT-D041SB

3) Szprychy: Sapim Race Black

Tylne koło:

1) Obręcz Accent Airplane 26"  - na 32 otwory

2) Piasta: Novatec NT-D042SB

3) Szprychy: Sapim Race Black

Kalkulatory niestety nie spełniają do końca swojej roli, będę wdzięczny mocno za pomoc :thumbsup:

Napisano

Po prostu naczytałem się, że potrafią wprowadzić w błąd, fizycznie nie mam jeszcze tych części, żebym zmierzył potrzebne wartości które muszę wpisać w kalkulatorze, a producent np. tych piast wydaje mi się nie podaje wszystkich potrzebnych wymiarów:) 

Nyple do mojego zestawu mosiężne? standardowa długość 12mm wystarczy, czy może lepiej 14mm?

• Mod Team
Napisano

Nyple mosiężne są optymalne, aluminiowe sa lekkie le delikatne a stalowe ciężkie ale mocne. 

Odnosnie klalulatorów, ja uzywalem spokemana i jak dotąd z powodzeniem, ale zawsze pasuje policzyć kilkoma i sprawdzać powtarzalność wyników.

• 2 tygodnie później...
Napisano

jeszcze jedno pytanko w temacie: na kalkulatorze sapima, należy podać tzw. "grubość" obręczy, skąd mam wziąć ten wymiar, jeżeli nie mam jeszcze obręczy a producent z tego co zauważyłem podaje jedynie zewnętrzną i wewnętrzną szerokość obręczy? :thanks:

Podobnie sprawa ma się z wewnętrzną średnicą obręczy.

• Mod Team
Napisano

na kalkulatorze sapima, należy podać tzw. "grubość" obręczy, skąd mam wziąć ten wymiar

Nie używałem ich kalkulatorów ale zwykło sie podawać ERD obręczy, czyli parametr mierzony od gniazda nypla (uwzględniając grubość) po przekątnej do gniazda. Zazwyczaj 90% firmowych obręczy ma ten parametr podany na stronie producenta.

Napisano

Puklus wszystko ładnie pięknie, ale mam je dopiero zamówione i czekam na dostawę, myślałem że wcześniej będę wstanie ogarnąć ten problem i zamówić szprychy, no ale wychodzi na to muszę poczekać na obręcze i pomierzyć, nie ma innej opcji;)

Napisano

troszkę inna sprawa: będę brał najnowszego Accent Peak 2014, rama 26", byłem zdecydowany na M, ale teraz poważnie myślę nad L-ką, która na wzrost 176cm myślę będzie optymalniejsza niż malutka M-ka, Co sądzicie?

Napisano

no widzisz Puklus, dzięki za opinię, popytałem w paru miejscach kogo mogłem i jedni tak drudzy tak:) M-ka jest strasznie małą ramą wydaje mi się bardziej dla płci pięknej;) mylę się czy zawsze mogę coś tam nadrobić poprzez regulację sztycy siodełka? 

Napisano

Puklus dzięki wielkie!! rzeczywiście dzisiaj odebrałem obręcze, pomierzyłem i wyszło ~534mm, a więc zgodnie z tym co podałeś ERD przyjmuję jako wartość 538mm :thumbsup:

P.S czy w serwisie w razie potrzeby są wstanie skrócić szprychy?

• Mod Team
Napisano

A po grzyb je skracać ? Dzisiejsze wielokomorowe koła sa na tyle grube ze tak powiem, że nawet 1cm za długa szprycha by nie przeszkadzała :P Oczywiście wystającym końcem bo na pewno by jej brakło gwintu.

Czyli wychodzi z tego tyle ze accent airplane to niemal jota w jote kopia XD lite :P co powinno tylko cieszyć bo to dobre obręcze.

Napisano

Puklus problem w tym, że nadal nie mam pewności po skorzystaniu z kalkulatorów co do właściwej długości, na probike.pl wyszło, że 261mm, a więc musiałbym wziąć 262mm. pytanie na ile jest on dokładny :D haha jakie wnioski: że lepiej żeby była za długa niż za krótka :P jak myślisz 262 wystarczą, możesz jakoś to sprawdzić, pls :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...