gorzu Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 witam, proszę o pomoc zorientowane Osoby w doborze odpowiedniej długości szprych i nypli (długość i materiał) Mój zestaw to: Przednie koło: 1) Obręcz Accent Airplane 26" - na 32 otwory 2) Piasta: Novatec NT-D041SB 3) Szprychy: Sapim Race Black Tylne koło: 1) Obręcz Accent Airplane 26" - na 32 otwory 2) Piasta: Novatec NT-D042SB 3) Szprychy: Sapim Race Black Kalkulatory niestety nie spełniają do końca swojej roli, będę wdzięczny mocno za pomoc
Mod Team Puklus Napisano 15 Marca 2014 Mod Team Napisano 15 Marca 2014 A myślisz ze my co robimy jak nie liczymy kalkulatorami co z nimi jest nie tak?
gorzu Napisano 15 Marca 2014 Autor Napisano 15 Marca 2014 Po prostu naczytałem się, że potrafią wprowadzić w błąd, fizycznie nie mam jeszcze tych części, żebym zmierzył potrzebne wartości które muszę wpisać w kalkulatorze, a producent np. tych piast wydaje mi się nie podaje wszystkich potrzebnych wymiarów:) Nyple do mojego zestawu mosiężne? standardowa długość 12mm wystarczy, czy może lepiej 14mm?
Mod Team Puklus Napisano 15 Marca 2014 Mod Team Napisano 15 Marca 2014 Nyple mosiężne są optymalne, aluminiowe sa lekkie le delikatne a stalowe ciężkie ale mocne. Odnosnie klalulatorów, ja uzywalem spokemana i jak dotąd z powodzeniem, ale zawsze pasuje policzyć kilkoma i sprawdzać powtarzalność wyników.
gorzu Napisano 26 Marca 2014 Autor Napisano 26 Marca 2014 jeszcze jedno pytanko w temacie: na kalkulatorze sapima, należy podać tzw. "grubość" obręczy, skąd mam wziąć ten wymiar, jeżeli nie mam jeszcze obręczy a producent z tego co zauważyłem podaje jedynie zewnętrzną i wewnętrzną szerokość obręczy? Podobnie sprawa ma się z wewnętrzną średnicą obręczy.
jogi109 Napisano 26 Marca 2014 Napisano 26 Marca 2014 Dokładność do 3 mm na różnych kalkulatorach to mało?
gorzu Napisano 26 Marca 2014 Autor Napisano 26 Marca 2014 jogi109, a co tutaj do rzeczy ma dokładość, jak nie mam pojęcia co wpisać
Mod Team Puklus Napisano 27 Marca 2014 Mod Team Napisano 27 Marca 2014 na kalkulatorze sapima, należy podać tzw. "grubość" obręczy, skąd mam wziąć ten wymiar Nie używałem ich kalkulatorów ale zwykło sie podawać ERD obręczy, czyli parametr mierzony od gniazda nypla (uwzględniając grubość) po przekątnej do gniazda. Zazwyczaj 90% firmowych obręczy ma ten parametr podany na stronie producenta.
gorzu Napisano 27 Marca 2014 Autor Napisano 27 Marca 2014 Puklus problem w tym że producent nie podaje ERD dla Accent Airplane (26")
Mod Team Puklus Napisano 27 Marca 2014 Mod Team Napisano 27 Marca 2014 Zmierz średnicę wewnętrzną, jeżeli będzie 533/4 jakieś to erd jest 538.
gorzu Napisano 27 Marca 2014 Autor Napisano 27 Marca 2014 Puklus wszystko ładnie pięknie, ale mam je dopiero zamówione i czekam na dostawę, myślałem że wcześniej będę wstanie ogarnąć ten problem i zamówić szprychy, no ale wychodzi na to muszę poczekać na obręcze i pomierzyć, nie ma innej opcji;)
Mod Team Puklus Napisano 27 Marca 2014 Mod Team Napisano 27 Marca 2014 No wiesz ciężko złożyć koło wirtualnie sie nie wie na czym stoi
Bartek3033 Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 A nie ma nigdzie kalkulatorów, do których zamiast wymiary, można by wklepać modele części i sam by liczył? (zwłaszcza tych choć trochu bardziej markowych)
gorzu Napisano 27 Marca 2014 Autor Napisano 27 Marca 2014 Bartek do tych najbardziej popularnych - niektóre kalkulatory np. http://www.prowheelbuilder.com/spokelengthcalculator/ , i jeszcze jeden bardzo rozbudowany kalkulator: http://spokes-calculator.dtswiss.com/Calculator.aspx ,umożliwiają wpisanie konkretnych części i jest program dostępny na forum (spokeman), a Accent niestety jest tak naprawdę przez kalkulatory traktowany jako "no name"
Mod Team Puklus Napisano 27 Marca 2014 Mod Team Napisano 27 Marca 2014 Jak sie chce zbudować koło na możliwie nowożytnych częściach trzeba takiż sam program a z tym gorzej
gorzu Napisano 28 Marca 2014 Autor Napisano 28 Marca 2014 troszkę inna sprawa: będę brał najnowszego Accent Peak 2014, rama 26", byłem zdecydowany na M, ale teraz poważnie myślę nad L-ką, która na wzrost 176cm myślę będzie optymalniejsza niż malutka M-ka, Co sądzicie?
Mod Team Puklus Napisano 29 Marca 2014 Mod Team Napisano 29 Marca 2014 Przy twoim wzroście zostałbym przy M jednak.
gorzu Napisano 29 Marca 2014 Autor Napisano 29 Marca 2014 no widzisz Puklus, dzięki za opinię, popytałem w paru miejscach kogo mogłem i jedni tak drudzy tak:) M-ka jest strasznie małą ramą wydaje mi się bardziej dla płci pięknej;) mylę się czy zawsze mogę coś tam nadrobić poprzez regulację sztycy siodełka?
gorzu Napisano 31 Marca 2014 Autor Napisano 31 Marca 2014 Puklus dzięki wielkie!! rzeczywiście dzisiaj odebrałem obręcze, pomierzyłem i wyszło ~534mm, a więc zgodnie z tym co podałeś ERD przyjmuję jako wartość 538mm P.S czy w serwisie w razie potrzeby są wstanie skrócić szprychy?
Mod Team Puklus Napisano 31 Marca 2014 Mod Team Napisano 31 Marca 2014 A po grzyb je skracać ? Dzisiejsze wielokomorowe koła sa na tyle grube ze tak powiem, że nawet 1cm za długa szprycha by nie przeszkadzała Oczywiście wystającym końcem bo na pewno by jej brakło gwintu. Czyli wychodzi z tego tyle ze accent airplane to niemal jota w jote kopia XD lite co powinno tylko cieszyć bo to dobre obręcze.
gorzu Napisano 31 Marca 2014 Autor Napisano 31 Marca 2014 Puklus problem w tym, że nadal nie mam pewności po skorzystaniu z kalkulatorów co do właściwej długości, na probike.pl wyszło, że 261mm, a więc musiałbym wziąć 262mm. pytanie na ile jest on dokładny haha jakie wnioski: że lepiej żeby była za długa niż za krótka jak myślisz 262 wystarczą, możesz jakoś to sprawdzić, pls
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.