Skocz do zawartości
  • 0

Kierownik stały i ruchomy ;)

Gość Krzysiek

Pytanie

Gość Krzysiek
Napisano

Czytając stare gazety (lata 1929-30) natknąłem się na ogłoszenia firm sprzedających rowery gdzie mowa jest o "kierownikach stałych i ruchomych". 

Nie siedzę zbyt mocno w tematyce rowerowej ale z tego co powiedział wujek google rozumiem że "kierownik" mówiono kiedyś na kierownicę rowerową. Czy to możliwe żeby w tym czasie produkowano jeszcze rowery z "kierownicą" stałą? Jak w takim wypadku wyglądała jazda na takim sprzęcie?

Sam mam nawet rower opla z roku 1938 ale kierownica obraca się w nim normalnie... Może ktoś z Was wie coś o "stałych kierownikach"? Od rozwiązania tej zagadki życie ludzkie może nie zależy ale chyba warto odgrzebać trochę z historii roweru?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ze sztywną kierownicą (w sensie że będzie zawsze w tym samym położeniu względem ramy) nie dało by się jeździć - jak jedziesz prosto to tak naprawdę jest to ruch po łukach o b. dużych promieniach.

Gość Krzysiek
Napisano

A nie chodziło o możliwość regulacji wysokości kierownicy?

To całkiem prawdopodobne przypuszczenie. Widziałem parę starych rowerów i nie wszystkie rzeczywiście miały możliwość regulacji wysokości kierowcy.

Wczesne maszyny do biegania, poprzednik rowerów, nie miały skretnej kierowcy. Kierunek jazdy zmieniało się przechylajac lub po prostu... zsiadajac i przedstawiając urządzenie. Trudno sobie jednak wyobrazić żeby tak archaiczne rozwiązania stosowano w 1930.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...