Skocz do zawartości

[szosowy tani] Proszę o porady odnośnie szoski

brsk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Jako że dotychczas jedynym moim rowerem był trekkingowy evado, zwracam się do Was o ppomoc z wyborem taniego roweru szosowego na którym jeździłbym w zasadzie tylko na uczelnię (około 25km dziennie).

Oczywiście w tym przedziale cenowym który mnie interesuje nie ma nic dobrego, więc szukam starej używanej szosy. co sądzicie o tych roweruch? 

http://allegro.pl/rower-szosowy-peugeot-sora-alexrims-exage-i4054577498.html

http://allegro.pl/rower-szosowy-shimano-i4059054530.html

Opłaca się w to pakować? W razie czego mam dostep do czesci w dobrych cenach wiec podrasowanie nie bedzie problemem :)

Napisano

Jaki masz budżet?

W razie czego mam dostep do czesci w dobrych cenach wiec podrasowanie nie bedzie problemem

Weź pod uwagę, że 9-rzędowy napęd w szosówkach wychodzi z użycia, a 7/8 to już prehistoria. Takie starocie są dla tych co jeżdżą od czasu do czasu, a nie 25 km dziennie. Zajedziesz napęd w sezon lub dwa. Pozostanie Ci tylko szkielet (rama, baran, siodełko i sztyca).

Napisano
Takie starocie są dla tych co jeżdżą od czasu do czasu, a nie 25 km dziennie.

Ej, no... 

Bez przesady, cały czas idzie dostać siódemki i ósemki, tylko trzeba trochę pogrzebać w necie...

No dobra, trochę bardziej niż trochę ;)

Napisano

j/w, raczej zawsze sie zalatwi:-)

co do tych 25km dziennie to tez troche przesada

2 x w tygodniu bym takie trasy robil

tak jak mowie nie chce kupowac jakiejs nowej szosy typu vento 1.0 za 2k bo zwyczajnie nie wykorzystam tego...moze jakis komentarz do tych 2 pozycji co wrzucilem? Będę wdzięczny.

Napisano

Pytanie, czy potrzebna ci szosówka. Przy trasach 2x25 km (na dodatek tylko dwa razy w tygodniu) to prawdopodobnie nie odczujesz żadnej różnicy w czasie dojazdu i komforcie w porównaniu z rowerem crossowym.

Napisano

Owszem, mógłbym jeździć moim trekkingowym, ale mam Evado 5.0 i raczej nie chciałbym przypinać go do stojaka w czasie wykładów. Po prostu za duże ryzyko. Także alternatywą jest właśnie tego typu szoska.

Czepiliście się najpierw tych 25km dziennie a teraz tych 25km dwa razy w tygodniu. Wiadomo, że są to tylko szacunki!

Napisano

W takim razie poszukałbym czegoś w kamuflażu ochronnym (im więcej brudu i zadrapań lakieru na ramie, tym lepiej) i na pewno bez szosowych klamkomanetek, które po prostu przyciągają uwagę "potencjalnie zainteresowanych".

Napisano

@@cienkun, Wybór jest praktycznie żaden. Kasety MTB HG-41 i niżej. Dostępne tylko w "najmniejszym" rozmiarze 11-28. Z typowo szosowym układem przełożeń - ze świecą szukać. Ja dwa lata temu ustrzeliłem 8-kę Miche Primato 16-25 w Centrum Rowerowym (już wtedy tylko na zamówienie była). Już są niedostępne - chyba, że przypadkowo jakieś pojedyncze sztuki. Nie można liczyć, że za 2-3 lata da się cokolwiek kupić "od ręki". Tiagra jest już 10-tką od 2011, Ultegra 6800 oferuje już 11sp. Patrzeć jak Sora wejdzie w 10-tkę.

Napisano

cs-hg50 mozna wyrwac

a wracajac do tematu to ktory z tych dwóch? jeśli mielibyśmy wybierać?

Napisano

Skłaniałbym się ku pierwszemu, mimo że wygląda gorzej. Ale to aukcja. Drugi jest w wielu miejscach odrapany, chociaż obiektywnie napęd jest w przyzwoitym stanie.

Napisano

@@cienkun, Wybór jest praktycznie żaden. Kasety MTB HG-41 i niżej. Dostępne tylko w "najmniejszym" rozmiarze 11-28. Z typowo szosowym układem przełożeń - ze świecą szukać. Ja dwa lata temu ustrzeliłem 8-kę Miche Primato 16-25 w Centrum Rowerowym (już wtedy tylko na zamówienie była). Już są niedostępne - chyba, że przypadkowo jakieś pojedyncze sztuki. Nie można liczyć, że za 2-3 lata da się cokolwiek kupić "od ręki". Tiagra jest już 10-tką od 2011, Ultegra 6800 oferuje już 11sp. Patrzeć jak Sora wejdzie w 10-tkę.

Słabo szukałeś.

8 - spokojnie można kupić hg50, nowe shimano claris, nie gorsze od shimano sunrace, sram. Czasami na allegro można trafić na nowe wyższe grupy.

9 - od koloru do wyboru, brakuje tylko najwyższych grup dura ace. Ultegra zadowoli nawet najlepszych ścigantów.

Napisano

Rower z pierwszej aukcji jest na ramie stalowej ale na świetnych rurkach. Mam podobną ramę i świetnie mi się na niej jeżdzi. Do twoich celów swobodnie wystarczy zwłaszcza, że rama ma możliwość podczepienia bagażnika aby plecy odciązyć od książek.

Napisano

@@Luk33, Nie szukałem szczególnie intensywnie, nie mniej jednak to nic nie zmienia. Claris nie ma własnego zestawu kaset. Kasety do tej grupy są wzięte z linii mtb (dostępne kasety: 11-28,30,32 :icon_confused:  ). Szosa z tak dużym zakresem przełożeń to jakieś nieporozumienie - takie jest moje zdanie. Biorąc pod uwagę konfigurację pierwszej pozycji nie można zatem mówić i jakimkolwiek upgradzie. Z najwyższych grup dostępna jest jeszcze 9-rzędowa Tiagra, bo magazyny nie wyprzedają się aż tak szybko.  Rower 7-8 rzędowy nie ma przed sobą perspektyw, gdyż mówimy o stanie za 2-3 lata, kiedy napęd omawiany napęd będzie kwalifikował się do wymiany.

Napisano

Claris jest w różnorakiej konfiguracji do 8 (najniższa 12-21), a do 9 jest ultegra najwyższa i również duży wybór konfiguracji.

Napisano

Co do Clarisa zwracam rację, są dostępne 8-ki w rozsądnych konfiguracjach. Co do 9-rzędowej ultegry. Wchodzi 11-sp, więc lada moment przestanie być produkowana (mowa o kasecie) - o ile jeszcze jest, bo seria 65xx to grupa sprzed ponad 10 lat.

Poza tym pokreślę po raz kolejny. Nie mówmy o tym, co jest teraz, tylko co będzie za 2-3 lata, kiedy zużyje się napęd. Jak już kupować używkę, to moim zdaniem 9-tkę. Największe prawdopodobieństwo dostania komponentów bez drastycznych ingerencji. Trudno powiedzieć jaka jest polityka dotycząca produkcji grup minionych, bo fakt, że są dostępne, nie oznacza, że są jeszcze produkowane.

Napisano

peugeot sie skonczyl

swoja droga ile byscie za niego dali?

peugeot sie skonczyl

swoja droga ile byscie za niego dali?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Moim zdaniem, jeśli te 25 km to dystans w obie strony i mieszkasz w miarę płaskim mieście, kup sobie coś na Nexusie 7/8/ile tam sobie chcesz. Dlaczego? Baaardzo trwały napęd - ja u siebie jeżdżą od 5000 km na tym samym łańcuchu i zębatce, nie licząc przebiegu poprzedniego właściciela. Teraz tylko spiłowałem zębatkę i korbę i lekko przesunąłem koło do tyłu żeby napiąć łańcuch.

Napisano

Na miasto, do szkoły, do sklepu - im brzydszy tym lepszy! Im mniej świecący szpejów i bajerów, tym mniej atrakcyjny dla złodzieja! A o to przede wszystkim chodzi!

Ja jeżdżę po mieście na starej szosie z 6-cio biegową kasetą, a i tak nie wykorzystuję wszystkich biegów. Ważne, że się wszędzie mieści, lekko się na niej jeździ, no i nie jest za ładna ;)

Peugeot wygląda nieźle, ale jakaś mega droga przesyłka - 100 zl :w00t: Ten drugi za 800zl, hmm, chyba sporawo :icon_confused: Bardziej mi leży ten peugeot

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...