tomi85 Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Witam, który z nich jest lepszy ? i o co chodzi z tym QR15 ? czy jest to tylko bajer czy może bardzo użyteczna nowa technologia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 qr15 to jest średnica osi zalezy jaką masz piastę mozesz miec qr9 qr10 qr15 oraz qr20 Oś qr15 jest sztywniejsza od qr9 oraz wytrzymalsza,ale za to cięższa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi85 Napisano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 oki, dzięki za wyjaśnienie... a co do tych dwóch amortyzatorów to ktory lepszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 QR15 wg mnie to chwyt, prawie to samo co qr9, dopiero QR20 jest sztywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 13 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Z oznaczeń które podajesz zapewne mają inne tłumiki, FIT to tłumik w prawdzie lżejszy ale nie serwisowalny w domowych warunkach (nietypowe klucze) i nieco mniej kulturalnie pracujący od tego w modelach O/B. Zadaniem tłumika FIT jest oddzielenie oleju od powietrza i zapobieganiu zmiany charakterystyki na długich zjazdach, waży również mniej i ma dosyć długie interwały serwisowe ale ma trochę przesadzone uszczelnienia i przez nie chodzi tak jak O/B, który ma otwartą kompiel, jest tłumikiem prostym ale bardzo skutecznym. Evolution ma zwykłą powłokę na goleniach, CTD FIT powinien mieć już Kashimę. Zarzuć jakimś linkiem dla pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R4ttle Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 QR to quick relase czyli szybko zamykacz a 15 to średnica ośki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi85 Napisano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 http://www.scott.pl/product.php?id_cat=905&id_prod=5095 http://www.cube.eu/en/bikes/mtb-hardtail/reaction/reaction-gtc-sl-275/ chodzi o nie porównuje wszystkie aspekty tych dwóch rowerów ponieważ do końca nie wiem który wybrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 13 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Scott na pewno ma O/B natomiast Cube jest bez Kashimy, jest dołożony tylko tłumik FIT, nie postrzegałbym tego jako szczególną zaletę, poza tym brak manetki blokady w Cube dla mnie totalną dyskwalifikacją, tym bardziej przy 3 trybach pracy widelca, ciągłe schylanie się do goleni to jakaś pomyłka. Moge Ci tylko powiedzieć że, śmigałem na Scale 700RC prowadzi się baaardzo przyjemnie, powiedziałbym wzorowo. Cube'a nie miałem pod tyłkiem więc się nie wypowiem ale chyba musisz do niego kupić tylny zacisk koła, po zdjęciach widać że chyba nie dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi85 Napisano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Scale 700RC ehhh też bym taki chciał ale kosztuje majątek ;/ lecz cała seria scale 7xx ma taką samą geometrię także powinno być git... zastanawiam się nad carbonem w technologii HMF czy sporo wytrzyma przy amatorce z rzędu 3 500 km na 6 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 13 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 E? Bo bez przesady Od roku dręczę scale'a 26" nic mu nie dolega. Jestem bardzo zadowolony z ramy. Mimo pressfita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dipel Napisano 11 Maja 2014 Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 hej nie wiem czy temat aktualny , ale chcę spytać czy amoryzator Fox 32 Float CTD Evolution 29" [100mm] model 2014 oprócz tego że nie ma dodatkowej powłoki na goleniach, nie jest w każdym przypadku z otwartą kąpielą olejową ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 12 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Jeśli masz na myśli amorki przeznaczone do sprzedaży klientom indywidualnym- tak. W przypadku amorków OEM- raczej tak. W nowych wersjach nie ma już tłumika O/B (open bath) -zostały zastąpione tłumikami O/C ( Open Cartridge),które są podobno ulepszoną wersją O/B. Mają zdecydowanie mniej oleju, inne usytuowanie pokręteł regulacyjnych i inną konstrukcję wewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 qr15 to jest średnica osi zalezy jaką masz piastę mozesz miec qr9 qr10 qr15 oraz qr20 Oś qr15 jest sztywniejsza od qr9 oraz wytrzymalsza,ale za to cięższa Pozdrawiam qr10 z przodu ?, zaprawdę dziwnymi drogami hasa twój umysł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Nie pomyslales ze moglem się pomylic? -,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dipel Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 a czy typowy serwis Fox 32 Float CTD Evolution 29" będzie dużo droższy niż np. RockShox Reba RL 29 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 12 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Zależy kto będzie wykonywał serwis. Choć oleje do Foxa są droższe niż do RSów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dipel Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 a jak to finansowo może być orientacyjnie taki serwis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 (edytowane) Tyle ? : http://bicykleta.pl/cennik-fox-racing/ http://www.thorcycles.com/cennik/serwis-amortyzatorow-fox Edytowane 12 Maja 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
94ostry Napisano 20 Września 2014 Udostępnij Napisano 20 Września 2014 A czy posiadanie powłoki Kashimy warto poświęci dla manetki? Zastanawiam się nad Fox32 Float Ctd Evaluation 29 http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=3173 Ma manetke ale nie ma powłoki. Fox 32 Float Ctd o/b http://www.haibike.de/produkte_detail_pl,72523,21576,detail.html Jesli dobrze widzę ma powłokę ale nie ma manetki. Poza tym czy oba mają O/B? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo1 Napisano 22 Września 2014 Udostępnij Napisano 22 Września 2014 canyon ma foxa evo i może być z o/b - otwartą kąpielą , za to haibike to wersja ctd z trzema trybami pracy więc będzie już kartridz a powłoki kashima na pewno nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 22 Września 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Nie do końca- wersje Evo wystepują tylko w wersji O/C ( Open Cartridge), która jest rozwinięciem systemu O/B. IMO to ta sama klasa amorka. CTD jest zarówno w wersjach O/B jak i O/C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo1 Napisano 22 Września 2014 Udostępnij Napisano 22 Września 2014 muszę cię zmartwić mam foxa evo O/B pod 29 " - mogę na dowód przedstawić fotki jeśli chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizmos Napisano 23 Września 2014 Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Pochwal się "94ostry" jaki wybór roweru dokonałeś... i za jaka cenę kupiłeś. Sam stoję przed wyborem roweru z rocznika 2015 a ten haibike kusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
94ostry Napisano 23 Września 2014 Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Pochwal się "94ostry" jaki wybór roweru dokonałeś... i za jaka cenę kupiłeś. Sam stoję przed wyborem roweru z rocznika 2015 a ten haibike kusi. Też miałem straszny problem z decyzja Zdecydowałem się na Canyona za 4900zł + transport (300zł) - rozmiar L (183 wzrostu, noga 87), powody:- w Haibike nie ma manetki obsługującej amortyzator (Fox remote Kit z tego co sprawdziłem kosztuje 400zł). W moim poprzednim rowerze też tego nie miałem i ciągle schylanie do goleni mnie strasznie denerwowało.- Haibike jest dziwnie ciężki, Canyon waży 11,6 kg na ramie aluminiowej, a Haibike 11,4 kg - jak na carbon to trochę dużo. Pewnie na dzień dobry będą koła do wymiany lub coś podobnego.- Brak zaufania do komponentów XLC, które są w Haibike - prawdopodobnie są to bardzo dobre komponenty, ale nie miałem z nimi styczności. Nie udało mi się również stwierdzić kto je produkuje dla Haibike.Czekam na przesyłkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 23 Września 2014 Udostępnij Napisano 23 Września 2014 A czy posiadanie powłoki Kashimy warto poświęci dla manetki? Zastanawiam się nad Fox32 Float Ctd Evaluation 29 http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=3173 Ma manetke ale nie ma powłoki. Fox 32 Float Ctd o/b http://www.haibike.de/produkte_detail_pl,72523,21576,detail.html Jesli dobrze widzę ma powłokę ale nie ma manetki. Poza tym czy oba mają O/B? Tak warto poświęcić Kashimę dla manetki. Manetka działa realnie a Kashima iluzorycznie - na Twoje lepsze samopoczucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi