Autor Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 jakie manetki wolicie RapidFire czy Obrotowe. Bo zastanawiam sie nad kupnem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solti Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 A jakie Ty wolisz? :wink: Kupując manetki nie sugeruj sie tym, co poradzą Ci inni. Po prostu przejedź się rowerem z jedymi, potem z drugimi i sam oceń, co Co bardziej pasuje P.S. Ja mam coś takiego: moje manetki Jestem z nich naprawdę zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 RF vs Gripy vs DC to temat podobny do diesel kontra benzyna czy wyzszosci swiat Wielkanocnych nad swietami Bozego Narodzenia. Kazdy lubi co innego i w 100% to kwestia osobistych preferencji. Kazde rozwiazanie ma wady i zalety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 podobnie , ja u siebie mam xt a u żony sramowskie gripy i w sumie wolę xt ale może to kwestia przyzwyczajenia bo żona woli gripy bo jest podobno łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goly33 Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 zdecydowanie rapidfire, pozatym nie lubie sramow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YogiSC Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 od obrotowych szybko (stosunkowo szybko) niszczą sie rekawiczki, wycieraja gumy, wg ciezko chodzą w porownaniu do RF. moje doswiadczenei bylo takie ze mialem RF pozniej SRAMA i wrocilem do RF na RF tak szybko biegów nie zmienisz jak na obrotowych... raczej nie wroce do obrotowych tzn srama i ich smiesznych przezutek z plastiku. nie ma to jak masywne i dobrze zrobione shimano pomimo ze moja sora wali po ramie ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ombre Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 YogiSC gratuluje "świeżości" w temacie, mogłbyś nie wygadywać takich głupstw? Owszem, PARE LAT temu sram był plastikowy, ale nowa seria X jest o niebo lepsza i wedlug wielu lepsza od shimano, wystarczy poczytac testy (sam jezdze na shimano, ale zmieniam na srama.) Co do manetek to sprawa osobista, ja uzywam obrotowych, jakos nie potrafie sie przyzwyczaić do RF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Wole rapidfire. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YogiSC Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 OMBRE byc moze nowe sa OK ale w opisach przerzutek serii 4,5... widze obecnosc kompozytu w wózku albo ramieniu co skutecznie mnie zniechęca do tych przezutek... ktora dalej są nitowane ? i w ogole nie rozbieralne przynajmniej te nizsze modele, ktorych cena zaczyna sie od 120zł ;0 troche wiem o sramie (poprzedniej wersji) i nikt tego sh*tu nie chwalil sam przezylem 3 sramowskie przerzutki wszytkie poszly sie rypac i nie dalo sie ich naprawic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 9 Czerwca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 RF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verb Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 ja niedawno przesiadłem się z rf na dc xt i musze powiedzieć że dc to jest fajna sprawa zastanawia mnie tylko dlaczego niektórzy ten system krytykują:? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 tylko dlaczego niektórzy ten system krytykują:? Bo nie wszystkim podoba sie wyginanie klamki na wszystkie mozliwe strony. Kazdy ma inny gust, ja lubie gripy i zmiane kilku przelozen jednym ruchem reki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 9 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Nikt nie napisał jeszcze o trigger'ach Srama. Analogiczne do RF, ale obie dźwignie pod kciuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 10 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Bo w sumie nie warto... Rapid fire... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 10 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Jeśli chodzi o mnie to GripShifty rządzą. Po nich w kwestii wygody Triggery duuuuża przerwa potem DC > i RF na końcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 10 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 ja tez uzywam gripshiftów i w zyciu nie zamienie na RF, podobnie jak Xsystoff podoba mi sie to że moge zminic kilka przełożen jednym ruchem ręki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 10 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Jezdziłem kiedys na RF, pożniej gripy schas + Lx z tyłu pozniej znowu kilka sezonów RF + alivio, lx i pozniej xtr z tyłu. A teraz znowu wracam do gripów(sram 9.0sl) i X.9. Mi akurat obojetne na czym jezdze bo tydzien jazdy i sie przyzwyczajam...plusem dla gripow jest niewątpliwie niska masa i w sumei cena stare serie sram 7,9 mozna wyrwac za 60-90zł nowki. A co do trwałosci srama ze kiczowata itd. to sam się przekonam jak to jest w każdym bądz razie po złych doświadczeniach z przerzutkami shimano(modele od 2000r) wole przejsc na srama..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ro35 Napisano 10 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 wolimy obrotowe szczególnie w komplecie ze sramem z tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ufoludek Napisano 10 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 ja stanowczo RF, próbowałem na obrotowych ale nie dało rady, poprostu nie potrafie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cybuch Napisano 10 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 ja wolę gripy, ale teraz je zdemontowałem i jeżdże na singlu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bardakon Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Rapid fire to takie najzwyklejsze manetki z Shimano pod zwykłą sprężynę? Bo mam prostą sprężynę w XT w tyłu i chciałbym żeby mi to działało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 RF dzialaja i z ze zwykła i z odwrotną nie masz sie czego bac . Jedynie co to do tylnego srama ci nie podejdą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 tak, to takie manetki które maja osobną dzwiginkę do zmiany w góre i w dół i ze zwykła XT bedą działać. tylko co znaczy najzwyklejsze ? jakie masz te manetki, model ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bardakon Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 http://www.allegro.pl/item125089262_manetk...owe_b_c_m_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 od poczatku uzywam gripow - od srt 400 przy alivio do obecnie rocketow z dlugimi chwytami. banalnie prosta konstrukcja (nigdy nie zepsulem zadnego gripa) lekkie, mozliwosc szybkiej zmiany nawet wszystkich biegow z tylu lub przodu. rockety maja sprezyne wspomagajaca co jeszcze bardziej zmiekcza przerzucanie. do tego pancerze ride on - dodatkowa poprawa jakosci zmieniania. rozne opinie slyszalem o dlugich wersjach - ja je bardzo lubie w tej chwili sa robione wersje z chwytami 50 mm ja mam 80 mm - a szkoda jak dla mnie ze z nich zrezygonowano. minimalna ilosc czesci ruchomych - w najwyzszym modelu blaszka i sprezynka. wytarlem powierzchnie zewnetrzne - grip dzialal nadal. poszczegolne modele roznia sie rodzajem gumy z ktorej zrobiona jest raczka gripa - nizsze modele maja nietrwala mieszanke gumy. wyzsze bardzo dobra. nie zdaza mi sie mimo lekkosci przerzucania by grip sam zmienil mi biegi. R F - absolutnie nie dla mnie a dobre modele sa drogie po prostu. triggery - tez mi nie leza. a DC to jak dla mnie zupelna porazka. ale shimano forsuje ten pomysl i wielu ludzi je lubi. ja nie. nie pasuje mi wogole ergonomia przerzucania i bujanie sie hebli we wszystkie strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.