kebs Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 (edytowane) Witam serdecznie!Chciałbym kupić rower górski, w celach rekreacyjnych (dojazd do pracy, przejażdżki po lasie, polnych drogach). Jestem świeżutki w temacie rowerów. Zastanawiam się między wyborem merida matts tfs 100v a kands energy 1300. Łapcie linki do sklepów z tymi modelami:Merida http://www.bikko.pl/rower-gorski-merida-matts-tfs-100-v-2012.html#Kands http://www.rowery-wilex.pl/sklep/asortyment.php?id_kategorii=6&id_firmy=0&slowa=&wg=data&jak=desc&ile=20&str=1&id_produktu=1384Doradzicie mi, który wybrać?Z góry dziękuję za odpowiedź! Edytowane 13 Marca 2014 przez kebs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okiloki Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Bierz Kandsa, ma lepszy osprzęt, ale uważaj, bo 1300 występuje w różnych konfiguracjach. Ten który podałeś nie ma blokady skoku, a ten ma: http://allegro.pl/rower-gorski-kands-energy-1300-najtaniej-wyprzedaz-i4050940671.html Ewentualnie są jeszcze wersje 1300 z tarczówkami, ale nie polecam bo to mechaniczne dziadostwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kebs Napisano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 (edytowane) dzięki za odpowiedź, ale z tego w obu rowerach jest regulacja skoku, a nie blokada (AMORTYZOWANY FIRMY SUNTOUR XCM V3 Z REGULAJĄ SKOKU (100mm.)) Edytowane 13 Marca 2014 przez kebs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okiloki Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 dobra, sorry, z tą blokadą skoku to mi się chyba karty pomieszały w przeglądarce (za dużo allegro i wszędzie specyfikacje odpalone ) Jak coś to tu masz też bardzo fajnego rometa w podobnej cenie z rock shoxem http://allegro.pl/listing/listing.php?string=romet+rambler+rock&search_scope=category-16483 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kebs Napisano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 a możesz mi wyjaśnić co to ta blokada, a co to regulacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okiloki Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 (edytowane) blokada - widelec w ogóle się nie ugina kiedy ją przekręcisz w odpowiednią stronę, zawsze jak jest blokada, jest i regulacja twardości. Pokrętło ma zakres 180 st. regulacja twardości - regulujesz twardość sprężyny przez ściśnięcie jej lub rozciągnięcie pokrętłem. W tańszych amortyzatorach jest to raczej bajer niż faktyczna regulacja, bo zakres jest dość niewielki. Nie można zablokować skoku amortyzatora pokrętłem od regulacji. W amortyzatorach z dolnej półki regulacja występuje bez blokady skoku, w najtańszych nie występuje wcale. Pokrętło ma zakres 360+ st. Edytowane 13 Marca 2014 przez okiloki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kebs Napisano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Dzięki wielkie za pomoc! Zdecyduję się chyba na Kandsa. Blokada skoku na naszych "równych" chodnikach raczej mi się nie przyda:) A jeszcze mam jedno pytanie. Jakie hamulce lepsze? Tarczowe czy v brakei? Chodzi mi o e1300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okiloki Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 v brake, tarczowe mechaniczne - na linki to szajs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kebs Napisano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 a można ewentualnie później zmienić v na tarcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okiloki Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 jak masz mocowanie do hamulców tarczowych na piastach, na widelcu i tylnym trójkącie to tak, ale jak już to tylko hydrauliki. Linki to paździerz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kebs Napisano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Kupiłem dzisiaj Kandsa E1300 na vb. Mam nadzieję, że będzie dobrze mi służyłJeszcze raz wielkie dzięki za porady!Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi