RR52 Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Witam, Mam zamiar wymienić tylny hamulec na mocniejszy. Z uwagi na to, że nie mam mocowania tarczowego z tyłu (a może jest możliwość dospawania? - wie ktoś, coś na ten temat?) , chcę wymienić na porządne V-brake'i. Propozycje jakie padły to Deore lub Avidy SD 5 lub 7 i do tego klocki Clarks czerwone. Nie będzie problemu żeby współgrały z klamkomanetkami Altusa? Jakieś inne sugestie, propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbaranek Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Dospawanie to hardcore ;-) sa jakies adaptery do ram bez uchwytow, ale ja nie spotkalem. Ja bym Ci polecal poszukac uzywek LX/XT/XTR i bedziesz zadowolony - a czasami da sie znalezc jeszcze jakies nowe. A co do wspolgrania z klamkomanetkami altusa - powinno, ale niech sie wypowiedza znawcy tematu. Jezeli tylny hamulec masz za slaby to moze masz malo sztywna rame? Moze warto zalozyc boostera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RR52 Napisano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Rama ze wzmocnionego aluminium 6061 T4T6, o geometrii FIVE. Powiem szczerze, że nie wiem co to booster... Części typu hamulce tylko nowe - nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie No i spoko wiedzieć, że istnieją takie adaptery... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Te klamkomanetki są bardzo dobre, jak nie ma luzów czy nie są uszkodzone nie zmieniaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbaranek Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Ja ci nie pomoge z nowymi vkami bo nie znam ich. Używki xt czy xtr to nie oszczędność :-) są naprawdę nieźle i jak nie zniszczone to moga byc lepsze od niejednych nowych From Lumia 820 with Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RR52 Napisano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Dzięki. Synergy, a co Ty byś zamontował na moim miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Ramiona zwykłe Shimanowskie klasy Alivio czy Deore są IMHO wystarczająco solidne, no i w zupełności wystarczające w znakomitej większości przypadków. Natomiast sekret skutecznego hamowania i sprawności działania tkwi głównie w klockach oraz linkach i pancerzach. Jeśli te dwa elementy są do d...e, to nawet ramiona i klamki XXXTR nie pomogą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Ja bym Ci polecal poszukac uzywek LX/XT/XTR i bedziesz zadowolony - a czasami da sie znalezc jeszcze jakies nowe LX oraz XT na pantografie zdaje się szybko łapały luzy. XTR inna bajka i ostatnio był wysyp na wiadomym portalu aukcyjnym, ale ceny w okolicach 200zł za komplet. @@RR52 Zobacz sobie to: http://lato.bikershop.pl/produkt/3358/szczeki_hamulcowe__avid_single_digit_7_przod.aspx Ja odpuściłem ze względu na kolor, ale cena bardzo dobra. Są to heble w teorii na przód, ale wystarczy zamienić klocki miejscami i już masz tylne. Avidy SD7 to już półka średnio - wyższa, jak sklep ma je fizycznie na stanie w tej cenie to bierz i uciekaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Dzięki. Synergy, a co Ty byś zamontował na moim miejscu? Ja polecam Avidy SD5 jeżeli chodzi o ramiona v-b, ale klamki na linkę shimano robi wyłącznie dobre lepsze bądź jeszcze lepsze. Osobiście moim faworytem są Avid FR5, ale to bardziej chodzi o kształt klamki niż jej właściwości hamujące tzn lepiej w mojej łapce leżą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Avid SD5 ma od 2013r. sprężyny przeszczepione od SD3, przez co stały się praktycznie nie do naregulowania. Takie "ulepszanie produktu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Ja śmigam na Tektro w moim crossie i przy zastosowaniu porządnych klocków wyrzuca mnie siodła przy gwałtownym hamowaniu. A klamki moje to Tektro Carbon Eclipse. Wszystko zależy od tego, czego i do czego ktoś potrzebuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RR52 Napisano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 LX oraz XT na pantografie zdaje się szybko łapały luzy. XTR inna bajka i ostatnio był wysyp na wiadomym portalu aukcyjnym, ale ceny w okolicach 200zł za komplet. @@RR52 Zobacz sobie to: http://lato.bikershop.pl/produkt/3358/szczeki_hamulcowe__avid_single_digit_7_przod.aspx Ja odpuściłem ze względu na kolor, ale cena bardzo dobra. Są to heble w teorii na przód, ale wystarczy zamienić klocki miejscami i już masz tylne. Avidy SD7 to już półka średnio - wyższa, jak sklep ma je fizycznie na stanie w tej cenie to bierz i uciekaj Jako że świeżak ze mni muszę się upewnić - na pewno będą działać z tyłu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Januszsm Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Fajna cena. Zna ktoś ten sklep? Bo jeśli pasują na przód i tył to chyba sobie wezmę na zapas;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Jako że świeżak ze mni muszę się upewnić - na pewno będą działać z tyłu? Tak, wystarczy zamienić klocki miejscami ponieważ są kierunkowe. Ale jak pisałem wcześniej warto sprawdzić czy sklep rzeczywiście je ma w tej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Januszsm Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 http://lato.bikershop.pl/produkt/15870/dziwgnia_hamulcowa_trp_ml_930.aspx a te dźwignie będą pasowały? bo promocja też ciekawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RR52 Napisano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Tak, wystarczy zamienić klocki miejscami ponieważ są kierunkowe. Ale jak pisałem wcześniej warto sprawdzić czy sklep rzeczywiście je ma w tej cenie Zakupione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 a przedni Ci dziala? ktory jest glownym hamulcem roboczym i tu wymagana jest sila, z tylem na ogol problemu nie ma... ja od sieie polece tektro bywaja lekkie, nie widzi roznic w porownaniu np. do xt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 A wg mnie wystarczy Ci booster i klocuszki np Kellys DualStop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbaranek Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Co do luzow LXa - mam w drugim rowerze takie hamulce (+ klamki TEKTRO QUARTZ) i przez kilka sezonow jazdy znaczacych luzow nie zlapaly (a sa na pantografie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RR52 Napisano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 a przedni Ci dziala? ktory jest glownym hamulcem roboczym i tu wymagana jest sila, z tylem na ogol problemu nie ma... ja od sieie polece tektro bywaja lekkie, nie widzi roznic w porownaniu np. do xt Przedni - Hayes MX5, jak najbardziej działa - loty nad kierownicą w cenie dlatego częściej tylny wciskam mocniej... W sumie to za jego sprawą chciałem poprawić tył i pierwotnie był plan montażu tarczy. Niestety przez brak mocowań - "miałem plan - jak z każdym planem, trzeba będzie wprowadzić zmianę"... no i wybór padł na V-kę Avid SD7. Aktualnie czekam na przesyłkę. A wg mnie wystarczy Ci booster i klocuszki np Kellys DualStop. Napisz proszę coś więcej o tym boosterze - jaki będzie najlepszy do tych Avidów? Powiem szczerze, że nie ma ich zbyt wiele na aledrogo... gdzie szukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Co do luzow LXa - mam w drugim rowerze takie hamulce (+ klamki TEKTRO QUARTZ) i przez kilka sezonow jazdy znaczacych luzow nie zlapaly (a sa na pantografie). Więc musiał się trafić dobry egzemplarz Wszystko co widziałem na A...o miało w opisie luzy wliczone w cenę. Chyba że leżaki magazynowo/garażowe odkryte po latach. Co do boosterów to używało się ich w przypadku ram które posiadały fabrycznie montowane canti, vałki potrafiły taką ramę rozgiąć. Retrociekawostka - vbrake fabrycznie zintegrowany z boosterem: http://allegro.pl/avid-arch-rival-5-0-v-brake-i4049476332.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbaranek Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Dokladnie taki montowalem: http://allegro.pl/booster-wspomagacz-hamulca-rbp-tektro-4-i4053872806.html Ja czulem polepszenie hamowania w momencie jak siedzialem ciezko na siodelku i gwaltownie zaczalem hamowac. Ogolnie - klamka robi sie twardsza. Ogolnie jezeli nie szkoda Ci tych 2-3dyszek oraz nie zalezyu Ci na wadze roweru to zakladaj. Powinny dzialac do wszystkich V-lek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RR52 Napisano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 mbaranek w sumie zawsze można odchudzić wymieniając coś innego... widziałem też gdzieś carbon booster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RR52 Napisano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 lada dzień wjeżdżają na tył :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Na bogato, i świetny wybór. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.