Skocz do zawartości

[hamulce] porządne V-ki na tył do klamkomanetek Altusa - czy są jakieś ograniczenia?

RR52

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam zamiar wymienić tylny hamulec na mocniejszy. Z uwagi na to, że nie mam mocowania tarczowego z tyłu (a może jest możliwość dospawania? - wie ktoś, coś na ten temat?) :(  , chcę wymienić na porządne V-brake'i.

Propozycje jakie padły to Deore lub Avidy SD 5 lub 7 i do tego klocki Clarks czerwone.

Nie będzie problemu żeby współgrały z klamkomanetkami Altusa?

Jakieś inne sugestie, propozycje?

Dospawanie to hardcore ;-) sa jakies adaptery do ram bez uchwytow, ale ja nie spotkalem.

Ja bym Ci polecal poszukac uzywek LX/XT/XTR i bedziesz zadowolony - a czasami da sie znalezc jeszcze jakies nowe.

A co do wspolgrania z klamkomanetkami altusa - powinno, ale niech sie wypowiedza znawcy tematu.

Jezeli tylny hamulec masz za slaby to moze masz malo sztywna rame? Moze warto zalozyc boostera?

Rama ze wzmocnionego aluminium 6061 T4T6, o geometrii FIVE. Powiem szczerze, że nie wiem co to booster... :icon_confused:

Części typu hamulce tylko nowe - nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie ;)

No i spoko wiedzieć, że istnieją takie adaptery...

Ramiona zwykłe Shimanowskie klasy Alivio czy Deore są IMHO wystarczająco solidne,

no i w zupełności wystarczające w znakomitej większości przypadków.

Natomiast sekret skutecznego hamowania i sprawności działania tkwi głównie w klockach oraz linkach i pancerzach.

Jeśli te dwa elementy są do d...e, to nawet ramiona i klamki XXXTR nie pomogą  :down:

Ja bym Ci polecal poszukac uzywek LX/XT/XTR i bedziesz zadowolony - a czasami da sie znalezc jeszcze jakies nowe

LX oraz XT na pantografie zdaje się szybko łapały luzy. XTR inna bajka i ostatnio był wysyp na wiadomym portalu aukcyjnym, ale ceny w okolicach 200zł za komplet.

@@RR52

Zobacz sobie to:

http://lato.bikershop.pl/produkt/3358/szczeki_hamulcowe__avid_single_digit_7_przod.aspx

Ja odpuściłem ze względu na kolor, ale cena bardzo dobra. Są to heble w teorii na przód, ale wystarczy zamienić klocki miejscami i już masz tylne. Avidy SD7 to już półka średnio - wyższa, jak sklep ma je fizycznie na stanie w tej cenie to bierz i uciekaj :)

Dzięki.

Synergy, a co Ty byś zamontował na moim miejscu?

Ja polecam Avidy SD5 jeżeli chodzi o ramiona v-b, ale klamki na linkę shimano robi wyłącznie dobre lepsze bądź jeszcze lepsze. Osobiście moim faworytem są Avid FR5, ale to bardziej chodzi o kształt klamki niż jej właściwości hamujące tzn lepiej w mojej łapce leżą.

LX oraz XT na pantografie zdaje się szybko łapały luzy. XTR inna bajka i ostatnio był wysyp na wiadomym portalu aukcyjnym, ale ceny w okolicach 200zł za komplet.

@@RR52

Zobacz sobie to:

http://lato.bikershop.pl/produkt/3358/szczeki_hamulcowe__avid_single_digit_7_przod.aspx

Ja odpuściłem ze względu na kolor, ale cena bardzo dobra. Są to heble w teorii na przód, ale wystarczy zamienić klocki miejscami i już masz tylne. Avidy SD7 to już półka średnio - wyższa, jak sklep ma je fizycznie na stanie w tej cenie to bierz i uciekaj :)

Jako że świeżak ze mni muszę się upewnić - na pewno będą działać z tyłu?

a przedni Ci dziala? ktory jest glownym hamulcem roboczym i tu wymagana jest sila, z tylem na ogol problemu nie ma... ja od sieie polece tektro bywaja lekkie, nie widzi roznic w porownaniu np. do xt

Przedni - Hayes MX5, jak najbardziej działa - loty nad kierownicą w cenie ;) dlatego częściej tylny wciskam mocniej...

W sumie to za jego sprawą chciałem poprawić tył i pierwotnie był plan montażu tarczy. Niestety przez brak mocowań - "miałem plan - jak z każdym planem, trzeba będzie wprowadzić zmianę"... no i wybór padł na V-kę Avid SD7. Aktualnie czekam na przesyłkę.

A wg mnie wystarczy Ci booster i klocuszki np Kellys DualStop.

Napisz proszę coś więcej o tym boosterze - jaki będzie najlepszy do tych Avidów? Powiem szczerze, że nie ma ich zbyt wiele na aledrogo... gdzie szukać?

Co do luzow LXa - mam w drugim rowerze takie hamulce (+ klamki TEKTRO QUARTZ) i przez kilka sezonow jazdy znaczacych luzow nie zlapaly (a sa na pantografie).

Więc musiał się trafić dobry egzemplarz :thumbsup: Wszystko co widziałem na A...o miało w opisie luzy wliczone w cenę. Chyba że leżaki magazynowo/garażowe odkryte po latach.

Co do boosterów to używało się ich w przypadku ram które posiadały fabrycznie montowane canti, vałki potrafiły taką ramę rozgiąć.

Retrociekawostka - vbrake fabrycznie zintegrowany z boosterem:

http://allegro.pl/avid-arch-rival-5-0-v-brake-i4049476332.html

Dokladnie taki montowalem:

http://allegro.pl/booster-wspomagacz-hamulca-rbp-tektro-4-i4053872806.html

Ja czulem polepszenie hamowania w momencie jak siedzialem ciezko na siodelku i gwaltownie zaczalem hamowac. Ogolnie - klamka robi sie twardsza. Ogolnie jezeli nie szkoda Ci tych 2-3dyszek oraz nie zalezyu Ci na wadze roweru to zakladaj.

Powinny dzialac do wszystkich V-lek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...