Skocz do zawartości

[odtłuszczacz] Jaki się nada?

giercio28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przednia tarcza zabryzgana brunoxem przestała hamować.. Chcę kupić preparat w "szpraju" do tego, i czytałem o polecanym Motorexie - http://rowerowy.com/sklep/narzedzia_serwis/preparaty_czyszczace/prod/power_brake_clean . Wszystko ok, tylko ta cena.. :/

Czy zamiast niego równie dobry będzie ten Brunox do tarcz? - http://rowerowy.com/sklep/narzedzia_serwis/preparaty_czyszczace/prod/brunox_bikefit_cleaner

Warto dopłacać, czy efekt będzie podobny?

Pozdrawiam! :)

Rozpuszczalnik czy nitro.. Tym dziś robiłem i nic tylko pisk i inne nie przyjmne dźwięki. Jazda z wciśniętym hamulcem nic nie dała - nawet ze sporych wzniesień. Czytałem, że to penetruje od razu i po zrobieniu można śmigać :)

Pytanie tylko czy warto dokładać do Motorexa, czy Brunox da radę i będzie podobna siła hamowania.

• Mod Team

Jak piszczy nadal to masz zatłuszczone klocki, w tym wypadku albo wypalenie w piekarniku albo śmietnik, ew papier ścierny powierzchniowo jeśli to lekki przypadek. Temat wałkowany do znudzenia. Chcesz... wydaj, spróbuj.

Od najtańszego rozwiązania:

• Cytryna
  • Fairy lemon
  • Sklep samochodowy i każdy środek do tarcz i klocków
  • Muc-off

Ostatnie 3 stosuje, cytryną raz zrobiłem na wyjeździe bo nic nie miałem pod ręką.

Muc-off najczęściej bo to cudo odtłuszcza i czyści cały rower, po spłukaniu nawet nie ma śladów po kamieniu.

Jak nie myję całego roweru to szmatka i jakiś tam płyn z samochodowego.

Ceny specyfików dedykowanych tylko rowerowym częściom to jakaś pomyłka.

Coś podobnego jak w Airsofcie, możesz kupić baterię LiPo dedykowaną po konkretną replikę za 100zł, idziesz do modelarskiego i kupujesz o takich samych parametrach, tej samej marki za cenę 80zł.

Ktoś może napisać, że kupiłem Muc-Off, tak kupiłem bo to cudo jest tak dobre, że żona stosuje go do odtłuszczania okapu i kuchenki. Schodzą również czarne asfaltowe kropki z samochodu. Bez wysiłku i szorowania.

• Mod Team

Pan ludwik działa znakomicie i jak nie on to inny płyn do naczyń na pewno będzie w każdym polskim domu. Odnośnie klocków, procedury są trochę bardziej skomplikowane.  Ja kilka dni temu czyścidłem tarcze płynem i jest lux torpeda :D klocki poszły na stos ... ale wróciły jak fenix :icon_cool:

w tym wypadku albo wypalenie w piekarniku albo śmietnik

Wypiekanie, nie wypalanie, wypala sie nad żywym ogniem lub piecu czy ognisku tudzież grillu i nie poleca sie do nie metalicznych klocków :P

@@giercio28, jak jesteś bogaty to kupuj "preparaty dedykowane".

Ja używam preparatów samochodowych ... chemia mocna jak sam sq....n.

Nawet firmowa chemia samochodowa jest 50% tańsza niż rowerowa ...

http://allegro.pl/odtluszcza-zmywacz-do-tarcz-hamulcowych-bmw-textar-i4031424150.html

Pozdrawiam

To znaczy może to źle ująłem, ale chodzi mi o to, że po odtłuszczeniu rozpuszczalnikiem od razu hamulec nie pracuje dobrze.. Trzeba go tak jagby "dotrzeć" czy może bardziej "wygrzać" przy jakiś zjazdach itd.. Zależy mi by od razu po uzyciu można było śmigać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...