Mentos Napisano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Dziwne, 2,25 mam i oceniam toczenie się po twardym na wyjątkowo lekko. Widać to subtelne odczucia i zależy do czego je odnosimy. Tobo jak tu gdzieś jesteś też masz bezp. porównanie choć ty miałeś chyba 2,4 NN i 2,5 MountainKinng teraz, jakie są Twe odczucia w takim bezp. porównaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andref Napisano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Nie ma Mountain King'ow 2,5" - najgrubsze jest 2,4" Zauwaz, ze Conti jest sporo lzejsze w tym samym rozmiarze, wiec na pewno ma to wplyw na subiektywne odczucie oporow toczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 No nie łap mnie za słowa NN 2,5 a MK 2,4. Ale Tobo się na razie na MK nie najeździł więc porównania nie będzie z jego strony. No a jak Conti jest lżejsze to przecież wcale nie musi oznaczać że będzie się lżej toczyć, co najwyżej jeszcze szybciej ścierać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 opona toczy sie lekko - to wiem. choc jak dla mnie wynika to bardziej z niskiej masy opony i ogolnego odciazenia roweru w ciagu ostatnich miesiecy (zazwyczaj ten kaliber ktorego uzywalem wazyl w granicach 800-1000 gram). co do scierania - przod nie jest zbyt wymierny jesli chodzi o stwierdzenie tempa zuzycia opony. jako napedowa raczej sie nie nadaje bo scianki są bardzo cienkie. nie zalozylbym SUPERSONIC na tyl. jesli juz to protection. sta gram wiecej ale przynajmniej byloby bezpieczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Grudnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Klaniam, Osobiscie nigdy nie jezdzilem na NibyNicach (choc powaznie rozwazalem te papcie) ale w sumie nie zaluje. Na tegorocznej TC widzialem tyle kich wlasnie na NN-ach ze zwatpilem. Poza tym tak skatowanych opon (wierzchnia warstwa zdarta do oplotu, oblazace platami klocki, sznyty jak po brzytwie) w zyciu jeszcze nie spotkalem. I tu zastanawiam sie czy to byly jakies feralne sztuki czy co? Bo moje obserwacje stoja w jasnej sprzecznosci z opiniami forumowych uzytkownikow... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gaznaulicach Napisano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 a jakie macie przbiegi, tzn ile tak opona przejedzie. oczywiście mniej więcej, bo wyniki mogą się bardzo różnić. bo zastanawiam się, czy inwestować w te oponki. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Moje mają coś około 4500 km - tak na oko, może być ciut więcej, ciut mniej (jeśli już, to chyba więcej niż mniej). Na tylnej oponie widać już minimalne ślady zużycia - ale pojawiły się (jak zawsze zresztą w moim przypadku) dopiero pod wpływem wyjazdu w góry . Z moją wagą naprawdę trudno zarżnąć oponę Pozdrówko piórkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radeck Napisano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 4500km? Prawie zero zużycia? Już wiem jakie oponki kupuje na przyszły sezon, też ważę nie wiele teraz tak ~55kg A dużo z tych kilometrów (orientacyjnie) zrobiły na szosie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Co najmniej połowę przebiegu (niestety...). Pozdrówko orientacyjne PS. Tylko żeby potem nie było na mnie ! Słyszałam również mniej pochlebne opinie o ich trwałości... rzecz w tym, że ja jakoś nie potrafię masakrować opon - jaka by nie była, zawsze długo mi służy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 ja po 1500km (Niby Nic ) na tyle mam do wymiany no ale nie oszczędzam ich na kamienistych beskidzkich zjazdach a tylko tak ten wyprawowy rower wykorzystuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 29 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 strasznie waskie te opony są, aż sie przeraziłem, że to 1.6", nie wiem co z nimi zrobić, bo to fatalnie wygląda // kiepska jakość zdjęcia, bo to dziadowski K850i, dzisiaj go oddaje, złom ... K800 robi 10x lepsze w porównaniu z moimi conti survival 2.3 (realne 2.1) to ta wygląda jak oponka do kolarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maras 79 Napisano 29 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Przecież są też szersze 2,1 lub 2,4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 29 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 te co ja mam to 2.1, a najwyżej dałbym im 1.7, aż strach siadac na ten rower bo oponki wyglądają na bardzo delikatne, ogólnie to jestem zawiedziony, bo spodziewałem się, że opona będzie szersza, a ta wygląda jak terenówka w Pelikanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 29 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Chyba żartujesz... poza tym masz tę oponę założoną na odwrót - przeczytaj oznakowanie na boku. W porównaniu z Survivalem oponka jest węższa o jakiś centymetr, za to ma sporo wyższy profil. Jeździ się na niej świetnie (pod warunkiem poprawnego założenia ) - nie masz się czego obawiać. Jeśli chcesz szerszą - trzeba było zakupić 2,25; ta jest znów o jakieś na oko 0,5 cm szersza od Survivala (który realnie ma około 2,2"). Pozdrówko uspokajające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KtośTam Napisano 29 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 poważnie zadam śmieszne pytanie: czy da się z NN usunąć napisy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 29 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Poważnie odpowiem na śmieszne pytanie: poszukaj na forum, był tutaj już temat właśnie o usuwaniu białych napisów z opon (bodajże w dziale Koła albo Konserwacja). Pozdrówko kamuflażowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 29 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 rzeczywiście założone na odwrót ,a tak pilnowałem, aby było dobrze , na razie nie zrobiłem żadnej jazdy, więc zaraz to poprawie, a co do rozmiaru, to kupiłem je bo były dosyć tanie i liczyłem, że będa szerokie, a nie chciałem przesadzić jak po ostatnim zakupie oponek Maxxis, które miały straszne opory toczenia, teraz zastanawiam sie czy je oddać czy zostawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 29 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Póki nie używane, a wiesz na pewno, że wolałbyś szersze - może faktycznie wymień? Z tego, co słyszałam od użytkowników (a nawet sama widziałam w 2 przypadkach ) - 2,25 też ma niezbyt duże opory toczenia i nieźle się na niej śmiga po asfalcie. Pozdrówko sprinterskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 29 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 oponki były kupowane na allegro, założyłem tylko na koła, nawet nie jeździłem, napisałem do nich w sprawie wymiany, teraz czekam na odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikebundy Napisano 1 Marca 2008 Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 NN 2.1 to bardzo zacne gumowce :-) Mam komplet takich (właśnie 2.1) i przyznam szczerze, że u mnie wyglądają nieco, jakby to powiedzieć, szerzej (na Twojej fotce faktycznie wyglądają jak szytki - ale to może kwestia ujęcia. A'propos k850i - wcale nie robi takich złych fotek. Mam go i porównując do poprzedniego k810i, to jakość zdjęć jest lepsza. No, jeśli można w ogóle mówić o jakości zdjęć z komórki :-) ). Opona faktycznie może budzić mieszane uczucia, bo jej boczna powierzchnia wygląda dość delikatnie (zapewne efekt zbijania wagi) i w kontakcie z ostrymi kamieniami może być różnie. W błotku opona spisuje się rewelacyjnie - nie zapycha się i zapewnia bardzo wysoką przyczepność. Przejechałem na tych oponkach na razie jakieś 300 km po śniegu, błocie, kamieniach i szosie i jestem bardzo zadowolony. Na szosie ma bardzo niskie opory toczenia i jest względnie cicha (choć Ritchey'e SpeedMax 2.0, które miałem wcześniej były dużo cichsze). Ogólnie bardzo dobra oponka - ja bym na Twoim miejscu nie wymieniał i pojeździł nieco, bo wygląd opony jeszcze o niczym nie świadczy. No, ale zrobisz jak chcesz :-) Pozdrawiam bikebundy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 1 Marca 2008 Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 no właśnie myśle, czy ją zostawić, czy jednak oddać, bo wymienić się nie da, bo nie mają rozmiaru 2.25", może po jakimś czasie ubije się troche i pójdzie na boki a jaką masz wage ?, bo może tobie sie dobrze śmiga, a ja moge je szybko zajeździć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikebundy Napisano 1 Marca 2008 Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 a jaką masz wage ?, bo może tobie sie dobrze śmiga, a ja moge je szybko zajeździć 80 kilo, więc taki leciutki nie jestem :-) Eksploatuję je w bardzo różnych i raczej ciężkich warunkach. na razie te 300 kilosów nie pozwala za bardzo wypowiedzieć się nt. ich trwałości, ale na Forum już chyba o tym pisano. Jak przejadę jeszcze jakieś 1000, to się będę mógł wypowiedzieć. Pozdrawiam bikebundy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 1 Marca 2008 Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 no to mam kilka kilo więcej, poniżej kilka fotek jak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikebundy Napisano 1 Marca 2008 Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Ja nie wiem co chcesz od tych opon - IMHO wszystko wygląda zupełnie normalnie, jeśli mówimy o zastosowaniu roweru w XC. Do freeride'a może byłoby za wąsko, ale tutaj jest OK. Widzę po fotkach sporo znajomych części :-) - też mam Rybkę i Crossride'y. Pozdrawiam bikebundy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 1 Marca 2008 Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Wrażenie jest takie, bo Recon jest przystosowany do opon o realnej szerokości minimum 2,4" (a pewnie i więcej). U mnie, przy Skarebie, te NN wyglądają znacznie bardziej pancernie - opona o wyższym profilu chyba by się nawet nie zmieściła pod podkową Pozdrówko w skali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.