Skocz do zawartości

[korba] Co zamiast Truvativ Firex GXP do Speca Cambera?

Franiu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stoje przed wyborem nowego mechanizmu korbowego do mojego Speca Cambera z 2012.

Do tej pory używałem Truvativa Firexa GXP, ale tłucze go już w drugim rowerze przez ponad 5 lat i właśnie czeka mnie wymiana 2 koronek. Postanowiłem więc poszukać czegoś nowego, o większej twardowści (w Truvativie praktycznie co roku wymieniałem wkład suportu, bo podejrzewam że w wyniku mocnej nogi łapał luzy i sztag go trafiał).

Pytanie co (liczę tak do 500) można rozsądnego kupić? Ma to bezawaryjnie chodzić (cenie wytrzymałość, a na drugim miejscu dopiero wagę) z komponentami SRAMA: manetki obrotowe X9, łańcuch PC-991, kaseta PG-980 11-34, przerzutka tył X9 i z przednią przerzutką XTR.

I jeszcze pytanie dodatkowe: na jakie parametry (wymiary/średnice) mam zwrócić uwagę przy zakupie konkretnej korby? Nigdy tego ustrojstwa nie wymieniałem więc nie wiem co jest istotne, aby to na pewno pasowało do mojej ramy,

• Mod Team
Napisano

można rozsądnego kupić? Ma to bezawaryjnie chodzić

hmmm dekady ci sie pomyliły, taki sprzęt robiona 20 lat temu a nie teraz. Teraz pewnie bym kupił deore i resztę kasy zostawił na wymianę zębatek i ewentualnie suportów :P

Ja mam starką korbę kilkunastoletnią i ciągle jest w lepszym stanie niż niektóre obecnie po 1-2 sezonach :D

I jeszcze pytanie dodatkowe: na jakie parametry (wymiary/średnice) mam zwrócić uwagę przy zakupie konkretnej korby?

głownie jeżeli chodzi o korby ze zintegrowaną osią to interesuje ci jaką masz mufę i jaki suport będzie odpowiedni.

Napisano

Teraz pewnie bym kupił deore

A SLX? Widziałem w innych postach, że często się przewija jako dobra w przyzwoitej cenie.

Napisano

Też bym brał Deore.

Potem zaopatrzył się w suport Accenya żeby bez kombinacji i przeróbek wymieniac sobie łożyska.

To w miare trwała korba, nie licząc łożysk suportu ale to akurat dolegliwośc wszystkich korb w tym systemie.

Nic specjalnie trwalszego nie znajdziesz, najwyżej lżejszego i co za tym idzie droższego.

Napisano

O jakiej specyfikacji szukasz korby? Dwu- czy trzy-blatowa? Jakiej wielkości zębatki preferujesz?

Zawsze jeździłem (teraz też nie chce tego zmieniąć) na trzech blatach 44x32x22 (długość korby 175 mm).

Specyfikacja reszty osprzętu na początku postu.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Odświeżę temat.

Zgodnie z Waszymi sugestami wziąłem korbę Deore. Szczeście z niewielkiej kasy dość szybko niestety się skończyło. W mojej konfiguracji mam wyraźny problem ze zrzucaniem łańcucha na najmniejszy blat (głównie jak z tyłu mam przełożenia od 4 w górę i zwykle gdy chce to zrobić szybko, bo zaczyna mi się podjazd). Myślałem, że problem minie jak wszystko się spasuje (razem z wymianą korby wymieniałem łańcuch - na używany od zawsze PC-971 i kasetę na również sprawdzoną PG-980). Minęło jednak kilka miesięcy, zrobiłem ok. 1000 km i nadal jest irytujący problem.

Czy jakieś pomysły, aby coś z tym zrobić? Czy tylko pozostaje mi wymiana na inną korbę (a jeśli tak to na jaką)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...