DEVILEK Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Hej, mam ja takie ustrojstwo, jak w temacie, dokładnie http://www.bikekatalog.pl/2012//komponenty/3093/Shimano.Deore.XT.RD-T780-SGS/ Ściągnięta z roweru, trekingowego, w którym był napęd 10s. Według katalogu wskazanego powyżej, jak byk widać, że przeznaczona do napędu 10 rzędowego, ale na samym dole, jest coś co mnie interesuje : "IRDT780SGSL Przerzutka tylna, 9/10 rzędowa, typ SGS, TOP NORMAL,czarna" A dokładniej to, że niby będzie ona działać z napędami 9s. Prawda to ? Nie wydaje mi się, ale chciałbym się upewnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 To jest prawdopodobne gdyż shimano ma 2 systemy 10s, stary 2:1 w szosowych sprzętach i dyna sys w MTB. trekingowy może zaliczać sie do szosowych ... nie jestem tego pewny i to trzeba by potwierdzić. Jeżeli tak jest będzie działać z 9 i innymi a w zasadzie ze wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Całość nt. dyna sys znam i dlatego mnie zaciekawiło, to że zmieniarka ta może działać z 9s. Hmm, trochę kusi mnie by zmienić szarego XTR'a na nową XT, dlatego zapytałem. Coś czuję, że jak nie sprawdzę, to się nie przekonam. Z drugiej strony XTR jest nie zniszczalny, rocznik 2006 ( lub 2005 ). Widzicie sens ? Jeśli oczywiście okaże się, że XT pragnie działać z napędem 9s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Przerzutki z literą T w oznaczeniu - xt, lx, deore - są dziesięciobiegowe ale nie w systemie dyna-sys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Twoją odpowiedź można zrozumieć na dwa sposoby Że działa ta przerzutka tylko na 10s, oraz, że będzie działać także wstecz, ponieważ nie jest w systemie dyna-sys. Mam rozumieć, że będzie działać z manetką i kasetą 9s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Ale ona ma inną budowę niż te 9sp klasyczne, zobaczcie jak jest przelotka na pancerz ułożona w porównaniu z klasycznymi. Poza tym wszędzie jest opis że z ds działa. Cholera wie, potrzeba kogoś kto widział to w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Jeżeli nie jest dyna sys to działa. Ale ona ma inną budowę niż te 9sp klasyczne, zobaczcie jak jest przelotka na pancerz ułożona w porównaniu z klasycznymi. Wybacz ale nie widzę tutaj innej budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Skoro nie DynaSys i kompatybilna z 9, to powinna też bez problemu banglać wstecznie z 8 oraz 7??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Tak, podobnie jak ultegra czy sora czy dura ace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Nooo... patrz Pan, to zaj efajnie!!! Płaczą ludziska, że nie produkuje się już przyzwoitych komponentów dla starych napędów a tu taki "rodzynek" To chyba taki ukłon ze strony Shimano w kierunku "staroci". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Rodzynek jak rodzynek, nie miałem styczności z komponentami stricte trekingowymi, ciężko cokolwiek powiedzieć np o manetkach xt czy samej przerzutce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Twoją odpowiedź można zrozumieć na dwa sposoby Że działa ta przerzutka tylko na 10s, oraz, że będzie działać także wstecz, ponieważ nie jest w systemie dyna-sys. Mam rozumieć, że będzie działać z manetką i kasetą 9s. Oznacza to że nowe grupy trekkingowe są na dziesiątkę z tyłu, jednak pracują nie w systeme dyna-sys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 ciekawe, przerzutke widzialem dawno, ale nigdy sie nie zastnawialem nad jej przeznaczeniem, ciekawe jak wypadnie w praktyca taka przerzutka w porownaniu np. RD-m773 oczywiscie z kompatybilnymi manetkami dos w stosunku do rd-m771 urwali chyba kilka gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Wg mnie wszystko zależy od manetek, jeżeli ich mechanizm jest jak innych xt to różnica będzie znikoma. oczywiśie do modelu 771 bo 772-3 to szadoły i trochę to średnio porównywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 bardziej mnie zastanawia co lepsza 10rz z dyna sys czy bez dyna sys Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 10s w trekingu na pewno jest bardziej elastyczne, przerzutki można stosować wszystkie a w dyna sys tylko te i nie inne ... no poza mixami ze sramem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 uniwersalnosc nie jest mocnym punktem dyna sys, nie mniej ciag linki 1:1 zawsze lepszy niz 1:2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Tak więc Panowie, próba zaadoptowania tytułowej zmieniarki do napędu 9s, zakończona wielkim niepowodzeniem. Jeśli linka była mocno naciągnięta, dwa biegi były "puste" ; skok manetki, brak reakcji przerzutki. Luźniejsza linka, oznaczała nie wskakiwanie kolejnych biegów. Siedzieliśmy nad tym dwie godziny, po czym na miejsce wróciła stara zmieniarka. Pamiętam, że był jakiś sposób na zmianę ciągu linki, ale trafić na to teraz nie potrafię. Ktoś coś podpowie ? Ewentualnie pozostaje wymiana manetki na Sram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Z tego co piszesz wynika jak by przerzutka pracowała w czymś bliskim 1:1. podobnie miałem jak sprzęgłem przerzutkę 570 i manetki x9 . . . abo odwrotnie. w każdym bądź razie działało co 2 biegi. Skoro nie jest sygnowana dyna sys to w tym systemie nie pracuje, czyli co, shimano dla grupy T - treking stworzyło oddzielny system by nie mieszać ich z niczym innym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.