michalM Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Kupiłem dziś ten oto bidon http://rower-centrum.com/pl/bidon-kross-forend-bialo-niebieski-750ml.html Cena 18 zł. Capił gumą/plastikiem poczytałem na forum jakie są patenty na pozbycie się zapachu. Wymyśliłem swój bardzo skuteczny jaki mi się wydaje. Otóż: do bidonu wsypałem sól, cynamon, sodę oczyszczoną oraz wlałem sok z cytryny dolałem troszkę zimnej wody zakręciłem wymieszałem. W garnuszku zagotowałem wodę i dodałem goździki, cały wywar z goździkami przelałem do bidonu ( woda była w temp 50*C bo z mieszaniu z roztworem w bidonie). Zakręciłem i intensywnie potrząsałem. Następnie bidon odstawiłem na jakieś 1,5-2 h. Po tym czasie odkręciłem bidon wylałem wszystko do słoika ( gdybym musiał potrzymać całą mieszankę dłużej) bidon wypłukałem kilka razy letnią wodą i wysuszyłem. Smród odszedł bidon pachnie lekko cynamonem. Cel osiągnięty. Kiedy czytałem posty o domestosie, sodzie kaucystycznej stwierdziłem, że dodam ten temat. W istniejących tematach nie mogłem dodać już postów - są zarchiwizowane.
robertrobert1 Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 Wszyscy mistrzowie kuchni twierdzą, że plasterek cytryny zabija wszelkie zapachy. Ja osobiście nigdy tego patentu nie sprawdzałem.
Mod Team Maniak Napisano 13 Marca 2014 Mod Team Napisano 13 Marca 2014 Testowałem cytrynkę, jest ok, byle tylko gorącą wodą ją zalać i niech sobie postoi. Może nie załatwia tematu 100% ale pomaga, poza tym nie przeszkadza potem w doznaniach smakowo-zapachowych. Natomiast dobry bidon nie wali i "nie smakuje" od nowości.
Mod Team michuuu Napisano 13 Marca 2014 Mod Team Napisano 13 Marca 2014 Kiedy czytałem posty o domestosie, sodzie kaucystycznej Do tworzywa jak znalazł.
Sonix Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 Tabletka do czyszczenia protez. Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka
rado52 Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 wyparzyć, wsypać ok 2 łyżeczki kawy (fusowej rewolucji) i zamknąć na dzień
premier2 Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 wsypać ok 2 łyżeczki kawy potwierdzam - słynne, śmierdzące bidony Powerade udało się pozbawić zapachu właśnie kawą. Parę dni i po przykrym zapachu
Sonix Napisano 24 Marca 2014 Napisano 24 Marca 2014 wyparzyć, wsypać ok 2 łyżeczki kawy (fusowej rewolucji) i zamknąć na dzień Tak nienawidzę zapachu a tym bardziej smaku kawy, że chyba wolałbym smród plastiku.
Mod Team Maniak Napisano 28 Marca 2014 Mod Team Napisano 28 Marca 2014 De gustibus non est disputandum
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.