Skocz do zawartości

[bidon] Bottle by Kross - zapach nowości - Jak się go pozbyć pomysł

michalM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem dziś ten oto bidon http://rower-centrum.com/pl/bidon-kross-forend-bialo-niebieski-750ml.html

Cena 18 zł. 

Capił gumą/plastikiem poczytałem na forum jakie są patenty na pozbycie się zapachu. 

Wymyśliłem swój bardzo skuteczny jaki mi się wydaje.

Otóż:

do bidonu wsypałem sól, cynamon, sodę oczyszczoną oraz wlałem sok z cytryny dolałem troszkę zimnej wody zakręciłem wymieszałem. 

W garnuszku zagotowałem wodę i dodałem goździki, cały wywar z goździkami przelałem do bidonu ( woda była w temp 50*C bo z mieszaniu z roztworem w bidonie). Zakręciłem i intensywnie potrząsałem. Następnie bidon odstawiłem na jakieś 1,5-2 h. 

Po tym czasie odkręciłem bidon wylałem wszystko do słoika ( gdybym musiał potrzymać całą mieszankę dłużej) bidon wypłukałem kilka razy letnią wodą i wysuszyłem. Smród odszedł ;) bidon pachnie lekko cynamonem. Cel osiągnięty.  

Kiedy czytałem posty o domestosie, sodzie kaucystycznej :down:  stwierdziłem, że dodam ten temat.

W istniejących tematach nie mogłem dodać już postów - są zarchiwizowane. 

• Mod Team
Napisano

Testowałem cytrynkę, jest ok, byle tylko gorącą wodą ją zalać i niech sobie postoi. Może nie załatwia tematu 100% ale pomaga, poza tym nie przeszkadza potem w doznaniach smakowo-zapachowych. Natomiast dobry bidon nie wali i "nie smakuje" od nowości.

Napisano

Tabletka do czyszczenia protez.

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Napisano

wsypać ok 2 łyżeczki kawy

potwierdzam - słynne, śmierdzące bidony Powerade udało się pozbawić zapachu właśnie kawą. Parę dni i po przykrym zapachu

Napisano

wyparzyć, wsypać ok 2 łyżeczki kawy (fusowej rewolucji) i zamknąć na dzień

Tak nienawidzę zapachu a tym bardziej smaku kawy, że chyba wolałbym smród plastiku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...