Skocz do zawartości

[Trening] przed zawodami

Goodballsports

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam za 11 dni mam pierwsze zawody mtb dystans to 19km

I zwracam się z zapytaniem jak trenować by w tym krótkim czasie coś polepszyć?

I co robić tak przez 2 dni przed zawodami odpoczynek? Czy lekki trening?

pzdr

Napisano

To napisz może coś więcej co do tej pory zrobiłeś w tym sezonie na jakim etapie jesteś , nikt nie jest wróżką :icon_cool: Wiele nie zostało ale jak dobrze do tej pory przetrenowałeś zimę i wiosnę , to kręć ten dystans i podobną trasę w terenie mocno jeszcze kilka dni a potem schodź z obciążenia. 2 dni przed możesz zrobić odpoczynek , dzień przed symulację fragmentu wyścigu.... takie uniwersalne rozwiązanie nie wiedząc nic o Tobie.

Pozdrawiam Rafał

Napisano

Przez całą zimę jeździłem rowerem stacjonarnym  i biegałem od Lutego zacząłem jeździć rowerem mtb po asfalcie od 20 do 60km. Po terenie jeżdzę tak około 10km. Zostało do zawodów 8 dni i co mam zrobić żeby polepszyć coś?

Dodam że to moje 1 zawody i chcę w nich wypaść jak najlepiej.

Napisano

To jak zawody są 19 km to kręć w terenie 19 km bez przerw abyś był w stanie taki dystans przejechać a nie 10km , pierwsze zawody to i tak na naukę jazdy na zawodach pójdą a nie myśl o wyniku :)

W teren o podobnym profilu i trenuj wytrzymałość, technikę itp ostatnie 2-3 dni tylko trenuj połowę z tego np 10km spokojnie aby odpocząć przed wyścigiem.

Napisano

Przed pierwszymi zawodami moja rada jest prosta ... nie licz na jakikolwiek wynik i nie spal się na początku dystansu :) ...

Po pierwszych zawodach będziesz wiedział gdzie jesteś kondycyjnie i technicznie ...

Teraz baw się w rower jak dotychczas i dojedź zwyczajnie do mety.

Zbyt mało czasu aby coś znacząco poprawić tym bardziej że sam nie wiesz gdzie jesteś aktualnie a pierwsze zawody zweryfikują gdzie są twoje cele na ten sezon.

Przed pierwszymi zawodami też kombinowałem jak się tu przygotować w 2 tygodnie ... na zawodach złapałem się ze zbyt mocną grupą po 1/3 dystansu odpadłem do 1/2 dystansu jeszcze jakoś jechałem a pozostała 1/2 dystans to już była tylko męka :).

Pozdro

Napisano

Nie to są zawody Mazovi mtb :) Tylko że te zawody były planowane zimą i dlatego taki krótki dystans i startuję w FIT

Dodam że będę  najstarszy w kategorii 1999-2000 roczniki

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie napalaj się na wynik. Im bardziej się będziesz napalał tym gorzej wyjdzie. WIek nie ma znaczenia liczy sie doświadczenie i wytrenowanie;)

Napisano

No to już widzisz gdzie jesteś ... najbliższy cel to górna połówka stawki :) 

Ten rok poświęć na rozpoznanie różnych dystansów, te 19 km to taki typowy dystans na zawodach XC.

Na typowych maratonach to chyba nawet na mini jest rzadkością.

Powodzenia 

Napisano

No tak, taki dystans to jest raczej sprint przez cały czas - inna specyfika od maratonów. Na MINI , na pewno w czołówce, też tak jest, jednak w dłuższych dystansach trzeba inaczej rozłożyć siły. Każdy lubi co innego, ja osobiście wolę maratony, a krótki wyścigi (np. 10km) to nie dla mnie

Napisano

Dołączę się do tematu, planuje wystartować 13 kwietnia w Daleszycach - będą to moje pierwsze zawody. Dystans 19 km, jakie rady możecie mi udzielić? :)

Napisano

Moim zdaniem  nie ustawiaj się w sektorze na samym początku wiem z własnego przykładu po 1 będą w ciebie wjeżdżać z tyłu po 2 ustawiaj się z tej strony sektora gdzie macie 1 raz skręcać ja byłem po przeciwnej i musiałem przepuszczać bo by była kraksa :) I ostatnio mówił w telewizji psycholog sportowy że ma się większą motywację gdy staje się na końcu i się wyprzedza niż na początku i ludzi ciebie wyprzedzają bo wtedy to jest demotywujące. pzdr :)

Napisano

Dołączę się do tematu, planuje wystartować 13 kwietnia w Daleszycach - będą to moje pierwsze zawody. Dystans 19 km, jakie rady możecie mi udzielić? :)

To co wcześniej, pamiętaj, aby rano zjeść porządne śniadanie, miej przygotowane wszystkie rzeczy oraz rower poprzedniego dnia. Jak ruszą, to nie staraj się gonić tych, co gnają jak szaleńcy, tylko utrzymuj umiarkowane tempo, aby nogi się rozgrzały.

Napisano

Ja zawsze brałem, nie waży dużo, a nie będziesz uzależniony od kogoś innego. Mój zestaw minimum to dętka, pompka, łyżki, imbusy (czasami coś niedomaga i trzeba dokręcić/przestawić), spinka do łańcucha, dowód osobisty, telefon, od niedawna również jakiś lek przeciwbólowy - jak się przekonałem, Ibuprom działa na ból pleców! Batony/banany dają, więc brałem tylko w pierwszych startach.

Napisano

tylko utrzymuj umiarkowane tempo, aby nogi się rozgrzały

Rozgrzewkę to raczej się robi przed wyścigiem. Ale zgodzę się że jak na pierwszy start to lepiej jechać swoim tempem bez zbędnego szarpania.

Napisano

Z tymi narzędziami to bym nie przesadzał na zawodach XC ... tam defekt to generalnie koniec zawodów i nie ma co się napinać na jakieś szybkie naprawy, a ze XC to zazwyczaj kilka kilkukilometrowych pętli to i do mety blisko z buta.

Jeżeli dystans serii 20 km nie jest w typowej pętli XC to ewentualnie dętka i pompka żeby dojechać na start .

Na dłuższych dystansach dalej do mety to i narzędzi więcej ...

Generalnie należy ograniczyć się do niezbędnego minimum i nastawiać się tylko na naprawę defektów unieruchamiających rower ... czyli kapeć i ewentualnie spinka do zpięcia zerwanego łańcucha.

Pozdro

Napisano

widzę , że będziesz jechał family w Daleszycach - wczoraj robiliśmy właśnie objazd trasy fana . Z ekwipunku to musowo dętka , łyżki , pompka, skuwacz i spinka też by się przydały. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...