ticotic Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam mam 17 lat mam kilka pytan poniewaz mam chondrolomacje chrzastki w kolanie ciezko z jakims sportem pomyslalem nad rowerem (lekarz mowil ze podobno moge ) od czasu rehabilitacji jest duzo lepiej rzadziej boli itp ale wracajac do roweru czy wystraczy sama jazda rowerem dla ogolnego poprawienia kondycji i zdrowia ? (niestety silownia, bieganie odpada - kolana) chodzi mi o ogolne wzmocnienie miesni i poprawienie kondycji i poprostu rozruszanie sie bo cos w koncu robic trzeba Ile dni w tygodniu jezdzic i po ile minut ? jak na poczatek (kondycja jest slaba poki co ) PRosil bym o odpowiedz z gory dziekuje Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Mięśnie wzmocni nóg i pośladków, górnej partii ciała niezbyt. Ale to fajna forma aktywności. Poruszasz się w ciszy, podziwiasz krajobrazy, masz kontakt z otoczeniem. Bajka. Ile dni w tygodniu jezdzic i po ile minut ? Po prostu jeździć. Do szkoły, do innego celu itd. Jeździć tyle, na ile się ma ochotę i czas. Ja tak robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ticotic Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 do szkoly tak ale chodzi mi o ogolna jazda rowerem poza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogo Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 oprócz roweru zastanów się też nad basenem, pływanie rozwija owiele więcej mięśni niż rower i też nie obciąża stawów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Spokojna jazda na rowerze i pływanie jak najbardziej! :-) Raz że poprawi Ci się humor, bo każdy sport, wysiłek wydziela endorfiny, a dwa, że wzmocnisz mięśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ticotic Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 dzieki wielkie czyli mowicie ze bez basenu raczej kiepsko by bylo ? ogolnie ciekawe forum - zostane na dluzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogo Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 tu nie chodzi o to ,że bez basenu było by kiepsko czy też nie, basen jest dobry na placy i kręgosłup i przy tym pracują prawie wszystkie mięśnie , można zmieniać style tak więc potencjał jest duży, ale pływając na krytym basenie nie oddychasz świeżym powietrzem, nie dotlenisz tak dobrze organizmu jak na rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ticotic Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 no tak tak rozumiem basen poprostu jako dodatek wiem ze zdrowy nie obciaza stawow itp i przede wszystkim cale cialo pracuje a na rowerze tylko dolne partie ale rowr na 100% i do tego basen kilka razy w tyg ogolnie chodzi mi tylko o zdrowotne efekty tego i zadne inne chodzilem na silownie no ale cuz trzeba bylo zrezygnowac przez kolano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.