RR52 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Jaki zestaw hamulca tarczowego mechanicznego na tył najlepiej wybrać do 200, max. 250zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Jesteś pewien że nie chcesz nic hydraulicznego? Za 250zł masz już deore m596 razem z tarcza I na przesyłkę Ci starczy. /wytapatalkowane z soli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Za 180zł+wysyłki znajdziesz Shimano M615 tylny- hydrauliczny. Dlaczego chcesz za takie pieniądze szukać mechanicznego, lub przypuszczam, że się pomyliłeś w opisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Polecam mechaniczny BB7 .Siła hamowania jest ok, mam je w obu rowerach i przez ostatni rok wymieniłem tylko klocki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RR52 Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Za 180zł+wysyłki znajdziesz Shimano M615 tylny- hydrauliczny. Dlaczego chcesz za takie pieniądze szukać mechanicznego, lub przypuszczam, że się pomyliłeś w opisie Mam klamkomanetki :-( Rozumiem, że opcje są dwie: -hydrauliczny z wymianą klamkomanetek -mechaniczny bez ich wymiany Jakie najlepsze rozwiązania w obu przypadkach? Polecam mechaniczny BB7 .Siła hamowania jest ok, mam je w obu rowerach i przez ostatni rok wymieniłem tylko klocki . Avidy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbaranek Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Pytanie jakie masz klamkomanetki? Jak cos kiepskiego to nie ma sensu tarczowka do tego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Należy zacząć, od tego czy jest możliwość montażu tarczowych hamulców (bez znaczenia czy hydrauliczne czy mechaniczne) pod rower kolegi. Kolega RR55 napisał że posiada rower Rockrider 5.2 http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-52--id_8207349.html , gdzie do wymiany hamulców należało by skompletować nowe koło, oraz co ważniejsze czy rama 5.2 ma mocowanie pod tarczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 12 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Jakie najlepsze rozwiązania w obu przypadkach? Avid BB7 - wersja Road do klamkomanetek. Mam w przełaju i polecam. Gorsze wersje hydraulików lubią "puchnąć" w niskich temperaturach. Na alledrogo znajdziesz w granicah 250zł. Taniej na e-bay'u z Taiwanu, ale tu może być ryzyko że trafisz na jakieś lipne klocki. Edit: Kolega RR55 napisał że posiada rower Rockrider 5.2 A gdzie on to napisał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RR52 Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Należy zacząć, od tego czy jest możliwość montażu tarczowych hamulców (bez znaczenia czy hydrauliczne czy mechaniczne) pod rower kolegi. Kolega RR55 napisał że posiada rower Rockrider 5.2 http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-52--id_8207349.html , gdzie do wymiany hamulców należało by skompletować nowe koło, oraz co ważniejsze czy rama 5.2 ma mocowanie pod tarczę. Czyli suma sumarum nie da rady bez przerabiania ramy zamontować tarczy na tył w moim rowerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 adamos źle napisałem. Kolega RR55 napisał mi priv. wiadomość, na temat tego że nie może odpowiedzieć w swoim temacie itd i zawarł tam model roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 12 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Czyli suma sumarum nie da rady bez przerabiania ramy zamontować tarczy na tył w moim rowerze? No nie, bo rama nie ma mocowań pod hamulec tarczowy. Kolega RR55 napisał mi priv. wiadomość, na temat tego że nie może odpowiedzieć w swoim temacie itd i zawarł tam model roweru. Wszystko jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RR52 Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Czyli suma sumarum nie da rady bez przerabiania ramy zamontować tarczy na tył w moim rowerze? W takim razie tylko porządne V-ki? TheGie zaproponował Deore - czy to jedyny słuszny wybór? Jakie do tego klocki będą najlepsze? No nie, bo rama nie ma mocowań pod hamulec tarczowy. Wszystko jasne. Ok, skoro sprawa tarczowych na tył się "rypła", to czy koniecznie muszę wymieniać całe hamulce żeby lepiej hamowało? (Jeśli tak, to czy Deore są jedynym słusznym wyborem?) Czy wystarczy wymienić tylko klocki, a jeśli już to na jakie? Jakie polecacie z wyższej półki? Pytanie jakie masz klamkomanetki? Jak cos kiepskiego to nie ma sensu tarczowka do tego... Klamkomanetki Altusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Brałbym Avidy BB7, ewentualnie TRP Spyre które mają oba ruchome klocki.Poza tym każda klamka/klamkomanetka shimano jest dobra, nie ma kiepskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RR52 Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Niestety podane przez Ciebie, Synergy modele to tarczówki, a już zostało ustalone, że bez przeróbki ramy nie da rady... Poproszę o podanie propozycji hamulca Vbrake i/lub porządnych klocków. Aktualnie mam jakieś Miranda... ;-) Brałbym Avidy BB7, ewentualnie TRP Spyre które mają oba ruchome klocki.Poza tym każda klamka/klamkomanetka shimano jest dobra, nie ma kiepskich. Niestety to tarczówki, a już się wyjaśniło, że muszę zadowolić się V-kami... :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Z V-ek to polecam Avid Single Digit 7 oraz wkłady Clarks-a (czerwone). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.