Skocz do zawartości

[koło] brak osiowości względem osi mostka, roweru

JanKeS1983

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jest to mój pierwszy post i od razu z problemem :icon_confused:

Przeszukałem dział i nie potrafiłem znaleźć niczego podobnego.

W związku z powyższym prosiłbym o pomoc szanowne forum.

Ostatnio zauważyłem w swojej 29-tce, że oś przedniego koła nie pokrywa się z osią mostka (patrząc z góry podczas jazdy);

Po zatrzymaniu się jest to samo; Koło jest jakby odchylone w kierunku tarczy. Gdzie może leżeć problem? Piasta (Formula CL51)? Mocowanie w amortyzatorze (Suntor XCR)? Obręcze (Syncros XC / Eyelets / 32HXC39)?

Dodam, że nic nie trze, hamowanie jest ok.

Pozdrawiam

Napisano

Pewnie źle - niesymetrycznie zaplecione koło, podjedź do serwisu i niech Ci sprawdzą czy koło jest symetrycznie zaplecione.

Napisano

A może wystarczy poluzować mostek i równo go ustawić względem koła?

Dzisiaj sprawdzę to i kilka wcześniejszych sugestii. Dzięki za podpowiedź

Napisano

Trochę trwało sprawdzenie i niestety nadal nie wiem co jest grane.

Poniżej zdjęcie ukazujące problem;

22tl.jpg

Z rzeczy które sprawdzałem:

- poprawność zamocowania koła w widelcu

- mostek (osiowość względem ramy i koła), przy czym oś koła i oś mostka jest jakby równolegle przesunięta w lewą stronę

Pozostało do sprawdzenia czy koło jest dobrze zaplecione.

Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem i jest w stanie podpowiedzieć co może być nie tak.

• Mod Team
Napisano

Chodzi ci o to że obręcz jest przesunięta w jedną stronę ?? nie ma sie czym przejmować, to wina tego co koło składał ze nie wyśrodkował idealnie, moje też nie są idealnie na środku, niczym to nie grozi.

Napisano

A możesz odwrócić koło?

Jak się niesymetryczność przeniesie na drugą stronę to wina koła.

Ok. Sprawdzę takim sposobem to kółko.

#Puklus

Chodzi ci o to że obręcz jest przesunięta w jedną stronę ?? nie ma sie czym przejmować, to wina tego co koło składał ze nie wyśrodkował idealnie, moje też nie są idealnie na środku, niczym to nie grozi.

Gorzej jak się ma manię symetrii i każdy jej brak jest dość irytujący :icon_cool:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...