JanKeS1983 Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Witam, jest to mój pierwszy post i od razu z problemem Przeszukałem dział i nie potrafiłem znaleźć niczego podobnego. W związku z powyższym prosiłbym o pomoc szanowne forum. Ostatnio zauważyłem w swojej 29-tce, że oś przedniego koła nie pokrywa się z osią mostka (patrząc z góry podczas jazdy); Po zatrzymaniu się jest to samo; Koło jest jakby odchylone w kierunku tarczy. Gdzie może leżeć problem? Piasta (Formula CL51)? Mocowanie w amortyzatorze (Suntor XCR)? Obręcze (Syncros XC / Eyelets / 32HXC39)? Dodam, że nic nie trze, hamowanie jest ok. Pozdrawiam
klon Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Pewnie źle - niesymetrycznie zaplecione koło, podjedź do serwisu i niech Ci sprawdzą czy koło jest symetrycznie zaplecione.
Mod Team michuuu Napisano 12 Marca 2014 Mod Team Napisano 12 Marca 2014 Sprawdź jak leży oś w widelcu, może jest tylko źle zapięte.
JanKeS1983 Napisano 12 Marca 2014 Autor Napisano 12 Marca 2014 #michuuu w sensie czy piasta koła dobrze siedzi w widelcu? dobrze to rozumiem?
szybkilopez Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 A może wystarczy poluzować mostek i równo go ustawić względem koła?
JanKeS1983 Napisano 12 Marca 2014 Autor Napisano 12 Marca 2014 A może wystarczy poluzować mostek i równo go ustawić względem koła? Dzisiaj sprawdzę to i kilka wcześniejszych sugestii. Dzięki za podpowiedź
JanKeS1983 Napisano 18 Marca 2014 Autor Napisano 18 Marca 2014 Trochę trwało sprawdzenie i niestety nadal nie wiem co jest grane. Poniżej zdjęcie ukazujące problem; Z rzeczy które sprawdzałem: - poprawność zamocowania koła w widelcu - mostek (osiowość względem ramy i koła), przy czym oś koła i oś mostka jest jakby równolegle przesunięta w lewą stronę Pozostało do sprawdzenia czy koło jest dobrze zaplecione. Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem i jest w stanie podpowiedzieć co może być nie tak.
Mod Team michuuu Napisano 18 Marca 2014 Mod Team Napisano 18 Marca 2014 A możesz odwrócić koło? Jak się niesymetryczność przeniesie na drugą stronę to wina koła.
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2014 Mod Team Napisano 18 Marca 2014 Chodzi ci o to że obręcz jest przesunięta w jedną stronę ?? nie ma sie czym przejmować, to wina tego co koło składał ze nie wyśrodkował idealnie, moje też nie są idealnie na środku, niczym to nie grozi.
JanKeS1983 Napisano 18 Marca 2014 Autor Napisano 18 Marca 2014 A możesz odwrócić koło? Jak się niesymetryczność przeniesie na drugą stronę to wina koła. Ok. Sprawdzę takim sposobem to kółko. #Puklus Chodzi ci o to że obręcz jest przesunięta w jedną stronę ?? nie ma sie czym przejmować, to wina tego co koło składał ze nie wyśrodkował idealnie, moje też nie są idealnie na środku, niczym to nie grozi. Gorzej jak się ma manię symetrii i każdy jej brak jest dość irytujący
Mod Team michuuu Napisano 18 Marca 2014 Mod Team Napisano 18 Marca 2014 Gorzej jak się ma manię symetrii i każdy jej brak jest dość irytujący Patrz przed siebie a nie pod koło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.