Skocz do zawartości

[kaseta] Sram PG-850 vs. Shimano HG51

SUROyong

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiam.
...w końcu nadchodzi taki czas, że trzeba wymienic cały układ napędowy XD
I tak sie również sie stało w moim przypadku. Po ok. 6 000 km mój łańcuch sie rozciągnoł jak guma do żucia a ząbki kasety wyrobiły jak... :P
Mniejsza z tym, ząbki na korbie jeszcze dają rade ale przez łańcuch i kasete jazda to prawdziwa katorga :/
komletnie nw jaki mam kupić łańcuch ale wziąłem się za szukanie kasety.
Znalazłem dwie które mi odpowiadają. Nie wspomniałem iż mam napęd 3x8, który jest już rzadkością. :) Rozważałem przejscie na 3x9 ale jednak mi się nie opłaci ;)
Tak więc jak w temacie :D która kasetka bd lepsza ?
*SRAM PG-850(droższa)
*SHIMANO HG51

i jeszcze jedno pt :) co to znaczy np. '11-30' lub '11-28' ? :D

Napisano

1. Kup hg51 i łańcuch Connex 800.

2. Ilość zębów na koronkach (najwiekszej i najmniejszej)

Napisano

2. Ilość zębów na koronkach (najwiekszej i najmniejszej)

a do szybkiej jazdy lepsza jest większa liczb czy mniejsza ? :) 
Napisano

Te kasety akurat w przypadku bardziej szosowej jazdy nie odbiegały stopniowaniem najmniejszych koronek od siebie ale logicznym do takiej jazdy staje się wybór 11-28

Napisano

Słyszałem ze kasety sram czasami nie współpracują z osprzętem shimano. Ja mam styłu staaarą XT z przodu acera 2013 i manetki Alivio, łańcuch zamierzam kupić sram pc890. Czy to bd jakoś ze sb współpracować  ?

• Mod Team
Napisano

Kasety sa kompatybilne i nie ma opcji żeby nie działało o ile jest poskładane jak trzeba. Kasety srama sa ... inne, ciężej po nich poznać zużycie i są miększe. Miałem 950, nie zachwyciła mnie jakoś specjalnie. Hg51 to chyba najlepsza kaset 8 rzędowa obecnie w masowej sprzedaży.

kasetę 8 rzędowa można zastosować do każdego napędu 8 rzędowego, shimano, sram, campagnolo nie bardzo bo mają inny system mocowania, ale do przerzutek nie powinno być problemu. wielkość zębatek z tyłu ma znaczenie głównie w górę ... ostatnia zębatka prawie zawsze i wszędzie ma 11t, czasami 12t, natomiast różnią się góra, 23-25t to szosowe, 28 to taka szosowo-górska, 30-36t to typowo górskie kasety.

Napisano

zamierzam kupić sram pc890.

Nie kupuj Srama, to dobra firma ale łańcuchy i kasety (zwłaszcza kasety) robią badziewne.

Naprawdę szczerze radzę kup sobie łańcuch i kasetę HG51.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...