pawel1315 Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Własnie otrzymałem zamówioną tarczę Avida i wzbudziła we mnie trochę niepewności. Miałem już kilka tarcz Avida i zdziwił mnie nadruk na obecnej tarczy. Wygląda na wybity w tarczy, a z tego co kojarzę, to zawsze był wypalony. Tak jak tutaj: Dodatkowo zdziwił mnie fakt, że logo na tarczy się zlewa. Co o tym sądzicie ?? Jeżeli ktoś ma tarcze HS1 w rowerze to niech sprawdzi i podzieli się spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 11 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Wystarczy sprawdzić w google, z tego co widzę, to Avid faktycznie przestał wypalać laserem i HS1 i jest wybijany, czy tam grawerowany http://www.bikerumor.com/2011/03/15/2012-avid-elixir-brakes-unveiled-lighter-better-easier/ Tu też ładnie widać: http://forums.mtbr.com/general-discussion/got-my-60$-bb7s-832694.html A poza tym to nie dotykaj za bardzo powierzchni roboczej paluchami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 ładnie wykonane więc pewno nie podróbka , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Jak tarcza by nie była ... trzymanie tarczy w paluchach to głupota oczywiście za cierną część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 (edytowane) Zastanawiam się, czy komukolwiek opłacałoby się podrabiać tarcze z tej półki... PS. Właśnie sprawdziłem swoje. Mam identyczne... Edytowane 13 Marca 2014 przez mklos1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Potwierdzam moje tarcze też tak mają. Co myślicie o zrobieniu własnej tarczy, cięte wodą pod ciśnieniem i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Niestety ale opłaca się... 99% tarcz z aliexpressu ma wybity właśnie ten napis. Co śmieszne w pierwszym katalogu Srama gdzie pojawiły się te tarcze był własnie ten numer i prawdopodobnie wytwórcy tych tarcz taki właśnie umieszczają. Do tego powierzchnia jest inaczej obrabiana, są grubsze i przez to są to chyba jedyne podróbki na rynku które sa cieższe od oryginałów gdzie np przy rurkach Ritcheya, Bontargera, K-force'a jest na odwrót. Generalnie niezła przebitka bo koszt tych tarcz to kilka dolarów na owym serwisie... Oczywiście za komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Cofam to co napisłem, teraż się przypatrzyłem i mam napis wypalany, tarcze są z June 2013roku, czyli z czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 99% tarcz z aliexpressu ma wybity właśnie ten napis. O który napis Ci chodziło ?? Bo przeglądam te tarcze i w sumie powtarzają się 2 napisy. Mój (A 08 Jul 11) i ten drugi (A 19 APR 11). Który numer był w katalogu Avida ?? Czyli są to podróbki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 15 Marca 2014 Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Prawdopodobnie jest to podróbka, moje tarcze z 2013 roku czerwiec, i jest tak jak na 3 zdjęciu, kumpel ma tak samo, obaj kupowaliśmy elixiry 3 z tarczami z CR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 15 Marca 2014 Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Zważ je, bo skoro już je kupiłeś to będzie najłatwiejszy sposób sprawdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Waga tarczy 97g. Ciekawostka. Tarczę kupiłem na tej aukcji: http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-avid-hs1-160mm-nowe-i4029810957.html Zdziwiło mnie, gdy po skończonej aukcji już była kolejna taka sama: http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-avid-hs1-160mm-nowe-i4040599375.html Napisałem do sprzedającego skąd kolejne tarcze. Jego odpowiedź, bo ma 4. Dziwne, że nie wystawił ich za jednym razem. Na pytanie z jakiego źródła są tarcze była krótka odpowiedź: "Legalnego". Z dwóch tarcz na tej auckji sprzedała się jedna. Właśnie zauważyłem kolejną aukcję: http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-avid-hs1-160mm-nowe-i4073262152.html i o dziwo znowu są 2 tarcze. Łącznie wychodzi 5 tarcz (2 z pierwszej aukcji, 1 z drugiej i 2 obecnie). Tarcze pewnie są podróbkami. Dzisiaj albo jutro podjadę do harfy i się zapytam. Zobaczymy co oni na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Oryginalne mają inaczej wybijane napisy, lekko różnią się czcionką no i waga ok. 90 g. Niby tylko kilka gramów różnicy ale te dodatkowe są w grubości podróbek, w których także otwory są nie obrobione - maja bardzo ostre krawędzie. Na pierwszy rzut oka wszystko jest ok ale porównując sklepową do allegro od razu widać różnice. No i cena - niestety ale w życiu promocji nie ma, bo sklep ok. 120 pln. a tu 40 pln. i ktoś jeszcze na tym zarabia, mało bo mało ale zarabia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Dla jasnosci, napis jest grawerowany... Taka maszynka - http://www.couth.com.pl/znakowarka/couth/rysu75x15/index.htm to modul roboczy, do tego musi byc sterownik w ktorym wprowadzamy dane slowa/ znaki i mzna generowac dowolne napisy. Podobnie jak na maszynkach do szycia, ktore wyszywaja dowolne logo. Nie wnikam, czy to podrobka czy nie, cena jest bardzo niska, ale musialby ktos miec dojscie do maszyny do ciecia -laser, woda, i podobnej grawerki..., albo brac od malych szybkich, drobnych, sniado-zoltych ludzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Byłem w Harfie. Odpowiedzi udzielił mi młody pracownik, który nie wzbudził mojego zaufania. Spojrzał powierzchownie na tarcze, dotknął palcem napisy i powiedział, że to raczej oryginalna tarcza. Nawet, gdy powiedziałem, że kupiłem na allegro i ta data się powtarza na wielu tarczach, to nie zareagował na to. Ale chociaż z serwisu dostałem oring do recona gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 @@shotgun, Tarcza jest na tyle tania, że takie przedsięwzięcie nie opłacałoby się w PL czy innym kraju europejskim, bo musi być tłuczone w tysiącach sztuk. Jedynym miejscem gdzie opłaca się podrabiać wszystko i w każdej cenie to CN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 CN? Ciężkowice Niżne....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 wszystko się opłaca, liczy sie tylko skala. http://www.aliexpress.com/item-img/2-pcs-HS1-Bicycle-brake-disc-Brake-block-Lining-Rotors-MTB-bike-brake-pad-160mm-6/1701471673.html 30 pln komplet - to detal jakby co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 19 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Ni hu hu ten avid z fotki nie chce być taki jak oryginał który właśnie trzymam, inny szlif, inne napisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jutro postaram sie wrzucic fotki oryginała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 To czekam na zdjęcia Waszych tarcz. Kupiłem też HS1 180 mm i tak jak napisał Maniak-inny szlif, inne napisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Dzisiaj się przejechałem i pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Podczas hamowania, raz na obrót tarczy, czuję jakby klamka się lekko zapadła i odbiła. Coś jak ABS w samochodzie. Zastanawiam się czy tarcza nie ma zmiennej grubości... Spotkał się ktoś z czymś takim ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 21 Marca 2014 Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Zmierz suwmiarką tarczę, prawdopodonie na 100% jest to podórba, zdjęcię dam jutro, zapomniałem zrobić a tarcze mam w domu, a jestew na ognisku. Tak nie mam co robić tylko pisac na forum z komórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Zrób proszę dokładne zdjęcie napisów na tarczy. Potrzebuję, aby pokazać sprzedającemu. Ni hu hu ten avid z fotki nie chce być taki jak oryginał który właśnie trzymam, inny szlif, inne napisy. Podeślij zdjęcie napisów jak możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 21 Marca 2014 Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 (edytowane) Prosze zdjęcia! Kumpel wrzuca. ojć! jak to zrobić w rozwijane teges? Edytowane 21 Marca 2014 przez Scarper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi