Frycu963 Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Witam mam pytanie dotyczące szkoły chodzi mi o to że w niedalekiej przyszłości chce pracować jako serwisant rowerowy czy jest jakaś nazwa zawodu/ technikum które się w specjalizuje czy w ogóle istnieje takowa szkoła po gimnazjalna
Mod Team Puklus Napisano 11 Marca 2014 Mod Team Napisano 11 Marca 2014 Jakaś mechaniczna najprędzej ale o stricte rowerowym profilu to nie słyszałem w sumie.
Kaczorak Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Nie dam sobie ręki uciąć ale gdzieś słyszałem/ czytałem że szkoły o takim profilu u naszych zachodnich sąsiadów ( Niemcy ) są od jakiegoś czasu. Co do polski to raczej wątpię żeby był taki profil nauczania.
Frycu963 Napisano 11 Marca 2014 Autor Napisano 11 Marca 2014 Bo ciekawi mnie też Technik pojazdów samochodowych i chyba na to pójdę jak nie ma rowerowej
Mod Team Puklus Napisano 11 Marca 2014 Mod Team Napisano 11 Marca 2014 Gdzieś w EU albo w stanach mogą być takie placówki ale w polsce ... raczej nie, albo kilka małych, nie znanych ...
Sol Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Szkoły raczej nie ma, ale jest kurs http://mechanikrowerowy.pl/ Nie dla każdego (miejsce, cena), ale zawsze to coś.
c1ach Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 To szkolenie wygląda jakby było ogólnie stworzone dla przypadkowych ludzi którzy pracują często w sklepach, tłumaczenie wszystkiego od zera... Chłopie, klucz do ręki i jedziesz. Kto dłubie przy swoim rowerze, ten wie. Doświadczenia nie zdobędziesz w miesiąc (ani na kursie), po prostu realizuj swoją pasję rowerową. Złóż sobie rower jeden, drugi, trzeci. Rozbierz na kawałki, zrób pełen serwis i złóż z powrotem. Można kupować zużyte części i je reanimować No i nie spodziewaj się, że zarobisz na tym kokosy. Chyba że jakiś cudem wkręcisz się w Pro Tour
pietia79 Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Witam mam pytanie dotyczące szkoły chodzi mi o to że w niedalekiej przyszłości chce pracować jako serwisant rowerowy czy jest jakaś nazwa zawodu/ technikum które się w specjalizuje czy w ogóle istnieje takowa szkoła po gimnazjalna O szkole nie słyszałem niestety, ale jeśli faktycznie chcesz zostać mechanikiem to dobrą metoda to zgłoszenie się na staż. Pewnie masz wakacje, odwiedź kilka sklepów rowerowych, powiedz, że chciałbyś pomagać w serwisie. Nawet za free (choć nie popieram darmowych staży). Jak trafisz na normalnego właściciela/szefa to dużo się nauczysz, nawet przez miesiąc dwa. Zwłaszcza w sezonie. Możesz też stwierdzić, że to nie dla Ciebie - nie popełnisz błędu złego wyboru szkoły.
Mod Team adamos Napisano 11 Marca 2014 Mod Team Napisano 11 Marca 2014 Takie rzeczy tylko zagranico... Najbliższe chyba w Anglii:1. http://www.cytech.uk.com/2. http://www.downlandcycles.co.uk/ (w formie kursów)i USA:http://www.bikeschool.com/Miej też na uwadze, że w Polsce to są naprawdę marne pieniądze, no chyba że zainteresujesz się budowaniem ram. PS. polsce Nazwy państw piszemy z WIELKIEJ LITERY.
DIYaudioPawelS Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 O szkole nie słyszałem niestety, ale jeśli faktycznie chcesz zostać mechanikiem to dobrą metoda to zgłoszenie się na staż. Pewnie masz wakacje, odwiedź kilka sklepów rowerowych, powiedz, że chciałbyś pomagać w serwisie. Nawet za free (choć nie popieram darmowych staży). Jak trafisz na normalnego właściciela/szefa to dużo się nauczysz, nawet przez miesiąc dwa. Zwłaszcza w sezonie. bardzo dobra propozycja w niedalekiej przyszłości chce pracować jako serwisant rowerowy czy jest jakaś nazwa zawodu/ technikum które się w specjalizuje czy w ogóle istnieje takowa szkoła po gimnazjalna skoro jestes w gimnazjum i jeszcze sie na tym nie znasz to wg mnie juz za poznoja zaczynalem sam naprawiac rowery w wieku 8 lat! przez dlugi czas bylem podworkowym mechanikiem rowerowym... ale to byly inne czasy
Mod Team durnykot Napisano 11 Marca 2014 Mod Team Napisano 11 Marca 2014 Mam nadzieję,że nie postrzegasz zawodu mechanika rowerowego jako dochodowego? Wypłata raczej Cię nie zwali z nóg ( w pozytywnym sensie). W USA też szału nie ma http://www.vitalmtb.com/features/How-Much-Money-Does-a-Bike-Mechanic-Make-The-Answer-Will-Surprise-You,661
Mod Team Maniak Napisano 11 Marca 2014 Mod Team Napisano 11 Marca 2014 To czy jest za późno, to indywidualna kwestia. Osobiście uważam że nie jest. Sam w takim wieku nie wiedziałem jak wyciągnąć tylne koło z roweru, w rok doszedłem do poziomu wiedzy pozwalającego na samodzielne rozłożenie i złożenie roweru, po 2 latach spokojnie byłem w stanie zapleść koło czy serwisować hamulce hydrauliczne. Kwestia tego ile poświęci się na to czasu, środków i od tego czy warunki ku temu sprzyjają. Jedyną sensowną opcją związaną z pracą w tym zawodzie jest założenie własnego serwisu i ew. specjalizacja w konkretnym kierunku np. zawieszenia albo koła czy cokolwiek tego typu.
Mod Team adamos Napisano 11 Marca 2014 Mod Team Napisano 11 Marca 2014 skoro jestes w gimnazjum i jeszcze sie na tym nie znasz to wg mnie juz za pozno ja zaczynalem sam naprawiac rowery w wieku 8 lat! Nie no, nie przesadzajmy z tym "za późno". Są mechanicy, którzy świetnie znają swój fach, a zaczynali dużo później niż w wieku 8 lat. Poza tym to "tylko" mechanika rowerowa - tego nie uczysz się latami, a na naukę nigdy nie jest za późno, tym bardziej, jak człowiek mlody i pojętny. po 2 latach spokojnie byłem w stanie zapleść koło czy hamulce hydrauliczne. Maniak, jak zaplatasz hamulce hydrauliczne? Chętnie bym się podszkolił.
Piotrek111 Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Głownie zapaleńcy samouki wykonują te zajęcie
DIYaudioPawelS Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Głownie zapaleńcy samouki wykonują te zajęcie po tym poznasz najlepszego mechanika ja podziekowalem "mechanikowi" ze sklepu w ktorym kupilem rowery bo nawet nie chcialo im sie wymienic dziurawej detki w rowerze mojej dziewczyny! a co dopiero naprawa cieknacych hamulcow w moim...
Frycu963 Napisano 11 Marca 2014 Autor Napisano 11 Marca 2014 No to niestety widze że w polsce nie ma (dzięki wam ) nie chodzi mi raczej o to żeby zarabiać tym na życie bo niestety niema tylu rowerzystów . Co do praktycznej części napraw rowerów to skręcam rozkręcam jak tylko coś nie działa pytam tu na forum jak czegoś nie wiem praktyka to najważniejsza rzecz a zarabiać na życie chcę jako mechanik samochodowy własny warsztat no ale rowery nr 1 Dzięki za odpowiedzi !!!
KroQ Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 W Polsce może być ciężko - bo lud tu mieszkający nie jest ściśle uczony kierunkowo - jak np. u Helmutka Polak w robocie często robi to, później tamto, za chwilę coś innego - ogólnie pojętna bestyja, co potrafi wiele rzeczy zrobić. Zachód - to nauka i praca ściśle kierunkowana - na jeden temat - dlatego od ogródków jest ogrodnik, od gotowania kucharz, mechaniki - mechanik. Polska "złota rączka", znajomy spec-zapaleniec, czy "Pan Mietek" - zrobi wsio - więc dlatego może być ciężko z tym tematem (co nie znaczy, że nie jest możliwe utrzymanie się z tej profesji).
Mod Team Maniak Napisano 11 Marca 2014 Mod Team Napisano 11 Marca 2014 Maniak, jak zaplatasz hamulce hydrauliczne? Chętnie bym się podszkolił. Zapraszam na korepetycje
AntyIdiota Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Najważniejsza: http://bbinstitute.com/index.php
szybkilopez Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Zamiast mechanika samochodowego rozejrzyj się za kierunkiem mechanik precyzyjny sam kończyłem takie technikum i polecam.
dovectra Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 kiedyś w Dęblinie uczył w ZSZ pewien zakręcony rowerowy mechanik, ale już chyba na emeryturze
tobo Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 skoro jestes w gimnazjum i jeszcze sie na tym nie znasz to wg mnie juz za pozno ja zaczynalem sam naprawiac rowery w wieku 8 lat! przez dlugi czas bylem podworkowym mechanikiem rowerowym... ale to byly inne czasy Za późno? Niby dlaczego?
mklos1 Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 W obecnych czasach jest praktycznie nieograniczony dostęp do wiedzy. Gdy ja się uczyłem, to robiłem to metodą prób i błędów, oraz wiedzą pantoflową, bo był nawet problem z dostępem do literatury (internet jeszcze nie istniał, chyba że dla wybrańców z prędkością 1.2kb/s, no i trzeba było mieć komputer). Na naukę nie jest za późno. Podstaw można nauczyć się we własnym zakresie dość szybko, a potem spróbować terminować w jakimś dobrym zakładzie, gdzie będzie szansa zobaczyć inny rower niż makrokesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.