Skocz do zawartości

[szkoła] mechanika rowerowa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanie dotyczące szkoły chodzi mi o to że w niedalekiej przyszłości :D chce pracować jako serwisant rowerowy czy jest jakaś nazwa zawodu/ technikum   które się w specjalizuje  czy w ogóle istnieje takowa szkoła po gimnazjalna

Napisano

Nie dam sobie ręki uciąć ale gdzieś słyszałem/ czytałem że szkoły o takim profilu u naszych zachodnich sąsiadów ( Niemcy :) ) są od jakiegoś czasu. Co do polski to raczej wątpię żeby był taki profil nauczania.

• Mod Team
Napisano

Gdzieś w EU albo w stanach :D mogą być takie placówki ale w polsce ... raczej nie, albo kilka małych, nie znanych ...

Napisano

To szkolenie wygląda jakby było ogólnie stworzone dla przypadkowych ludzi którzy pracują często w sklepach, tłumaczenie wszystkiego od zera...

Chłopie, klucz do ręki i jedziesz. Kto dłubie przy swoim rowerze, ten wie. Doświadczenia nie zdobędziesz w miesiąc (ani na kursie), po prostu realizuj swoją pasję rowerową. Złóż sobie rower jeden, drugi, trzeci. Rozbierz na kawałki, zrób pełen serwis i złóż z powrotem.

Można kupować zużyte części i je reanimować ;)

No i nie spodziewaj się, że zarobisz na tym kokosy. Chyba że jakiś cudem wkręcisz się w Pro Tour :D

Napisano

Witam mam pytanie dotyczące szkoły chodzi mi o to że w niedalekiej przyszłości :D chce pracować jako serwisant rowerowy czy jest jakaś nazwa zawodu/ technikum które się w specjalizuje czy w ogóle istnieje takowa szkoła po gimnazjalna

O szkole nie słyszałem niestety, ale jeśli faktycznie chcesz zostać mechanikiem to dobrą metoda to zgłoszenie się na staż. Pewnie masz wakacje, odwiedź kilka sklepów rowerowych, powiedz, że chciałbyś pomagać w serwisie. Nawet za free (choć nie popieram darmowych staży). Jak trafisz na normalnego właściciela/szefa to dużo się nauczysz, nawet przez miesiąc dwa. Zwłaszcza w sezonie.

Możesz też stwierdzić, że to nie dla Ciebie - nie popełnisz błędu złego wyboru szkoły.

Napisano

O szkole nie słyszałem niestety, ale jeśli faktycznie chcesz zostać mechanikiem to dobrą metoda to zgłoszenie się na staż. Pewnie masz wakacje, odwiedź kilka sklepów rowerowych, powiedz, że chciałbyś pomagać w serwisie. Nawet za free (choć nie popieram darmowych staży). Jak trafisz na normalnego właściciela/szefa to dużo się nauczysz, nawet przez miesiąc dwa. Zwłaszcza w sezonie.
bardzo dobra propozycja

w niedalekiej przyszłości chce pracować jako serwisant rowerowy czy jest jakaś nazwa zawodu/ technikum   które się w specjalizuje  czy w ogóle istnieje takowa szkoła po gimnazjalna
skoro jestes w gimnazjum i jeszcze sie na tym nie znasz to wg mnie juz za pozno

ja zaczynalem sam naprawiac rowery w wieku 8 lat!

przez dlugi czas bylem podworkowym mechanikiem rowerowym... ale to byly inne czasy 

• Mod Team
Napisano

To czy jest za późno, to indywidualna kwestia. Osobiście uważam że nie jest. Sam w takim wieku nie wiedziałem jak wyciągnąć tylne koło z roweru, w rok doszedłem do poziomu wiedzy pozwalającego na samodzielne rozłożenie i złożenie roweru, po 2 latach spokojnie byłem w stanie zapleść koło czy serwisować hamulce hydrauliczne. Kwestia tego ile poświęci się na to czasu, środków i od tego czy warunki ku temu sprzyjają. 

Jedyną sensowną opcją związaną z pracą w tym zawodzie jest założenie własnego serwisu i ew. specjalizacja w konkretnym kierunku np. zawieszenia albo koła czy cokolwiek tego typu.

• Mod Team
Napisano
skoro jestes w gimnazjum i jeszcze sie na tym nie znasz to wg mnie juz za pozno ja zaczynalem sam naprawiac rowery w wieku 8 lat!

Nie no, nie przesadzajmy z tym "za późno". Są mechanicy, którzy świetnie znają swój fach, a zaczynali dużo później niż w wieku 8 lat.

Poza tym to "tylko" mechanika rowerowa - tego nie uczysz się latami, a na naukę nigdy nie jest za późno, tym bardziej, jak człowiek mlody i pojętny. :)

po 2 latach spokojnie byłem w stanie zapleść koło czy hamulce hydrauliczne.

Maniak, jak zaplatasz hamulce hydrauliczne? Chętnie bym się podszkolił. ;)

Napisano

Głownie zapaleńcy samouki wykonują te zajęcie
po tym poznasz najlepszego mechanika ;)

ja podziekowalem "mechanikowi" ze sklepu w ktorym kupilem rowery bo nawet nie chcialo im sie wymienic dziurawej detki w rowerze mojej dziewczyny! a co dopiero naprawa cieknacych hamulcow w moim... 

Napisano

No to niestety widze że w polsce nie ma (dzięki wam :D) nie chodzi mi raczej o to żeby zarabiać tym na życie bo niestety niema tylu rowerzystów :D. Co do praktycznej części napraw rowerów to skręcam rozkręcam jak tylko coś nie działa pytam tu na forum jak czegoś nie wiem praktyka to najważniejsza rzecz  a zarabiać na życie chcę jako mechanik samochodowy własny warsztat no ale rowery nr 1 :D   Dzięki za odpowiedzi !!!

Napisano

W Polsce może być ciężko - bo lud tu mieszkający nie jest ściśle uczony kierunkowo - jak np. u Helmutka ;)

Polak w robocie często robi to, później tamto, za chwilę coś innego - ogólnie pojętna bestyja, co potrafi wiele rzeczy zrobić.

Zachód - to nauka i praca ściśle kierunkowana - na jeden temat - dlatego od ogródków jest ogrodnik, od gotowania kucharz, mechaniki - mechanik.

Polska "złota rączka", znajomy spec-zapaleniec, czy "Pan Mietek" - zrobi wsio - więc dlatego może być ciężko z tym tematem (co nie znaczy, że nie jest możliwe utrzymanie się z tej profesji).

Napisano

skoro jestes w gimnazjum i jeszcze sie na tym nie znasz to wg mnie juz za pozno ja zaczynalem sam naprawiac rowery w wieku 8 lat! przez dlugi czas bylem podworkowym mechanikiem rowerowym... ale to byly inne czasy 

Za późno? Niby dlaczego? :)

Napisano

W obecnych czasach jest praktycznie nieograniczony dostęp do wiedzy. Gdy ja się uczyłem, to robiłem to metodą prób i błędów, oraz wiedzą pantoflową, bo był nawet problem z dostępem do literatury (internet jeszcze nie istniał, chyba że dla wybrańców z prędkością 1.2kb/s, no i trzeba było mieć komputer). Na naukę nie jest za późno. Podstaw można nauczyć się we własnym zakresie dość szybko, a potem spróbować terminować w jakimś dobrym zakładzie, gdzie będzie szansa zobaczyć inny rower niż makrokesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...