bambus81 Napisano 8 Czerwca 2006 Napisano 8 Czerwca 2006 Wiatam, mam w swoim biku peadłki jak w tytuje, ale w jednym zaczyna sie odzywać łożysko, a że jestem bardzo wrażliwy na wszelkie takie odgłosy i dobrze jeździ mi sie z tymi pedałami zamierzam je wymienić. problem w tym że jest to łożysko maszynowe, a ja nigdy tego nie robiłem. Czy macie jakieś rady, co by to zrobić sprawnie i szybko a niczego nie popsuć? jak najlepiej odszukać łozysko (rozebrać sprzeta i do sklepu z łożyskami, czy można gdzieś uzyskać info co tyo za łozyska)?
Ogór Napisano 9 Czerwca 2006 Napisano 9 Czerwca 2006 hm.. lozysko maszynowe jest nierozbieralne wiec lepiej kupic albo nowy pedal alby przyzwyczaic sie do tych "dzwiekow" .... ktore niekoniecznie docieraja z pedalka
Ogór Napisano 9 Czerwca 2006 Napisano 9 Czerwca 2006 nie wiem .. moze i sie da ale glowy nie dam sobie obciac
bambus81 Napisano 9 Czerwca 2006 Autor Napisano 9 Czerwca 2006 Zdziwił mnie fakt że w pedale jest tylko jedno łożysko, trzeba je zciagnąć, poójdę dpo sklepu może coś dobiorę. a teraz nawieksza zagatka - jak to założyć żeby nieuszkodzić?
bendus Napisano 9 Czerwca 2006 Napisano 9 Czerwca 2006 Łożyska maszynowe można bez problemu dokupić w sklepach z... łożyskami Podajesz symbol (napisany na łożysku), pokazujesz stare na wzór, ewentualnie podajesz rozmiary - średnicę wewn., średnicę zewn. i szerokość łożyska. Potem tylko modlisz się, żeby był to jakiś w miarę często spotykany model za rozsądną cenę (a nie np, jak niektóre łożyska do mojej starej ramy, za które zaśpiewano mi ponad 40zł za sztukę, a i tak bywają droższe) Teoretycznie łożyska powinno się wciskać - prasa, czy urządzenie przeznaczone specjalnie do tego. W rzeczywistoći jednak daje się to zrobić za pomocą młotka. Nie polecam jednak naparzania bezpośrednio w łozysko, bo można uszkodzić. Jeśli nie musi być ono osadzone głęboko, to można np. przez deseczkę, kostkę ze sztywnej gumy itp. Jeśli głębiej, to może jakaś tuleja o dopowiedniej średnicy. Ważne żeby siła nie była przyłożona na wewnętrzną tuleję, ani na uszczelnienie/kulki. Ideałem byłoby chyba stukanie przez tulejkę w zewnętrzną bieżnię... ale to tak sobie teoretyzuję. Aha. no i pilnować trzeba, żeby na początku łożysko osadzić prosto, żeby podczas wciskania/wbijania nie uszkodzić gniazda, bo wtedy kaszanka. Gdzie w VP-196 mieści się łożysko maszynowe?
bambus81 Napisano 11 Czerwca 2006 Autor Napisano 11 Czerwca 2006 z tego co pamięatm, to chyba dość głęboko na ośce, ale jak rozłoże to będę mógł dkładniej powiedzieć. dzieki za tak obeszerne info.
evo Napisano 30 Czerwca 2006 Napisano 30 Czerwca 2006 Gdzie kupowaliście vp196 ? Na all nie ma, w net sklepach tez mizeria (albo czekac, albo okazuje sie ze nie ma, mimo ze jest info na www ze maja).
bambus81 Napisano 30 Czerwca 2006 Autor Napisano 30 Czerwca 2006 Ja kupiłem w zaprzyjaźnionym sklepie stacjonarnym (warszawa ochota). P.S. Przesmarowałem łożyska, skręciłem i jak nowe (na kolejne 5 tys. km)
evo Napisano 4 Lipca 2006 Napisano 4 Lipca 2006 które brac? vp 196 http://www.vpcomponents.com/pedals_show.asp?pid=44 Body Barrel polished aluminum Cage ED black aluminum, cage flip Axle CNC machined Cr-Mo Bearings LSL & sealed Toe Clips Attachable Reflector Optional TW Size 98 x 64 mm Weight 255 g/pr czy vp 199 http://www.vpcomponents.com/pedals_show.asp?pid=89 Body Barrel polished aluminum Cage ED black aluminum Axle CNC Machined Cr-Mo Bearings Ball bearings Size 97 x 63 mm vp 199 jest tańsze o 10 zł Weight 265 g/pr
gilban Napisano 8 Sierpnia 2006 Napisano 8 Sierpnia 2006 które brac? vp 196 http://www.vpcomponents.com/pedals_show.asp?pid=44 vp 199 http://www.vpcomponents.com/pedals_show.asp?pid=89 Moim zdaniem vp 196. Takie dziś sobie kupiłem tylko całe srebrne. Tak na oko model vp 199 ma zwykłe, tradycyjne łożyska.
evo Napisano 9 Sierpnia 2006 Napisano 9 Sierpnia 2006 maszynowe, bo średnica mniejsza i nie chodzi tak łatwo jak na kulach. Tyle ze 196 wydaje sie lepiej uszcselnione. Kupiłem 199 bo akurat te było w sklepie, 196 nigdzie nie mieli, nawet na allegro wtedy jak szukałem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.