Skocz do zawartości

[buty] problem - ucisk na palec - czy buty SPD się rozciągają?

Methos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie

Z lekkim poślizgiem ale jak obiecałem odpisuję. Zrobiłem na razie 3 wypady. 2 takie 'zapoznawcze' i jeden dłuższy. Główny problem o którym pisałem - wogóle nieodczuwalny. Potwierdza się opinia osób, które pisały, że w czasie jazdy rozłożenie siły i nacisku na stopę układa się inaczej niż przy chodzeniu i najlepiej jest to sprawdzić tylko w czasie jazdy. Nawet stawając na pedały podczas ostrego podjazdu specjalnie nie odczuwałem palca. 1- dlatego, że inne ułożenie stopy, 2-byłem bardziej skupiony na podjeździe niż na butach :-)

Jedyne co zauważyłem to ta, iż mam zimne lekko zdrętwiałe duże palce u stóp po dłuższej jeździe. Sądzę, że może to być kwestia ustawień bloków w bucie. Co myślicie?

Jedyne co zauważyłem to ta, iż mam zimne lekko zdrętwiałe duże palce u stóp po dłuższej jeździe. Sądzę, że może to być kwestia ustawień bloków w bucie. Co myślicie?

A to nie od zimna czasem? :)

A też mi to przez głowę przeszło, bo mimo wszystko lekki podwiew od str podeszwy czułem (nie wklejałem jeszcze tych 'naklejek uszczelniajåcych') Ale dziś jest ok 15st na plusie i znów takie paluchy były. A może zaciskam za mocno buty? No nic muszę pojeździć więcej jeszcze i poprzesuwać bloki, aby znaleźć dobre ustawienie.

Jedno i drugie możliwe, choć przy takiej temperaturze, przy zwykłych skarpetkach nie powinny drętwieć palce.
Druga opcja jako zbyt mocne zaciśnięcie butów może być przyczyną. Sam zauważałem,że po dłuższej jeździe, gdy buty miałem silnie ściagnięte to po 3-4 godzinach czułem drętwienie od śródstopia do palców co wynikało z kłopotów z krążeniem. Bloki na stródstopiu posiadam,w linii prostopadłej do sródstopia, choć jak każda noga jest inna, tobie może odpowiadać nieco inne umocowanie bloków, musisz metodą prób ustalić dobre położenie. W wiekszość wypadków na śródstopiu jest prawidłowo, ale tez musisz przyzwyczaić się do butów:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...