Skocz do zawartości

[Piasty] Rozpoznanie stanu technicznego piast

KubaW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam zamiar zaplatać koła, ale zastanawiam się, czy piasty które posiadam są jeszcze dobre, są to stare piasty, jedna jest shimanowska na kasete 7 rz., druga to Maillard, po czym mogę stwierdzić, że piasta nadaje się jeszcze do jazdy? 

Napisano

Po tym czy niema luzów czy łożyska kręca się naturalnie lekko czy musisz użyć większej siły do ich obrotu, a najlepiej kupić klucz do paist rozkręcić i sprawdzić jak kuleczki w łożyskach się sprawują ewentualnie przy takiej operacji można je wyczyścić (najtaniej benzynką ekstrakcyjną) i poczekać aż wyschną i nasmarować jakimś mazidłem do łożysk (stałym smarem) i gotowe.

Napisano

W wypadku piast na kulkach, rozbierz piastę, wyczyść, zobacz czy bieżnie łożysk nie mają nadżerek, wgłębień, czy wyszlifowanego wyraźnie rowka, potem nasmaruj, poskładaj tak żeby nie było luzu i zobacz czy gładko da się obracać. (choć to akurat w wypadku niezaplecionego koła bywa trudne do wyczucia.) 

Napisano

koła są jeszcze zaplecione, mam zamiar je zapleść od nowa z nowymi szprychami, ubytków na bieżni nie ma, rowków nie widzę, kulki też raczej w porządku, ale niepokoi mnie dźwięk jaki wydaje piasta, jakby łożysko pracowało pod dużym obciążeniem, a tak nie jest, no i jeszcze jedna sprawa odnośnie tylnej piasty, kiedy koło się kręci to kaseta się minimalnie porusza w przód i w tył, czy to kwestia centrowania? teraz koła są w strasznym stanie, nie ma nawet jednej szprychy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...