hsw Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Witajcie, otrzymałem w prezencie pedały SPD Shimano M520 i zastanawiam się jakie kupić buty aby wygodnie i bez problemu cieszyć się z SPD-ów. Na pierwszy rzut oka podobają mi się Shimano CT70, głównie dlatego, że nadają się również do chodzenia. Jednak, producent wskazuję, że te buty są z przeznaczeniem do pedałów PD-T700. Dodatkowo czytałem na tym forum, że buty wiązane znacznie słabiej trzymają stopę niż te na klamry. Zatem, z tych z klamrami podobają mi się Shimano SH R088. Które z wymienionych butów będą lepiej pasować do pedałów M520? Czy moje są jakieś sprawdzone przez Was bądź dedykowane do tych pedałów? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, hsw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 10 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 W zasadzie nie ma czegoś takiego jak dedykowane buty do pedałów o ile pasują bloki to każde buty będą dobre. Przede wszystkim kluczowe pytanie: do czego używasz roweru? Ścigasz się, dojeżdżasz do pracy po mieście, latasz turystycznie po górach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hsw Napisano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Rowerem jeżdżę po mieście, czasem w terenie (lasy) a w lecie na całodniowe wycieczki - trasy ~50km. Łączny przebieg w ciągu roku około 3000-4000 km Posiadam rower Wheeler Cross 1600. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 SH-R to szosowa grupa butów Shimano SH-M to buty do MTB Są jeszcze trekingowe Przede wszystkim, to but musisz przymierzyć! A Shimano się ceni więc ciężko będzie coś znaleźć sensownego poniżej 200 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okiloki Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 o ile pasują bloki to każde buty będą dobre Jesteś pewien, że buty click'r pasują do normalnych spd a normalne buty spd pasują do pedałów click'r? Ja bym wolał nie mieszać tych 2 niby takich samych ale innych systemów. Bo jak będzie niewygodnie lub nie będą pasować to po co odsyłać? Fakt, buty z klamrą pewniej trzymają stopę. Najlepsza metoda: idź do sklepu poprzymierzać buty, dobrać firmę i rozmiar, a potem kup w internecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hsw Napisano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Wiem, że buty nie są tanie dlatego zdecydowałem się napisać tego posta. Jeśli znajdę coś ciekawego to zapłacę do 300zł - w tej cenie jest do wyboru kilka modeli. W związku z faktem, iż będą to moje pierwsze buty pod SPD-y chciałbym się od Was dowiedzieć które modele warto wziąć pod uwagę lub chociaż wskazówkę w zakresie wiązane czy sznurowane, twarda czy miękka podeszwa lub czym się kierować przy zakupie. Zależy mi aby pasowały do M520. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefankowalski Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Czy nie jest tak że szosowe buty takie jak Shimano SH R088 mają sztywną podeszwę i nie nadają się za bardzo do chodzenia po zejściu z roweru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GRZECHJ Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Jeżeli planujesz też w nich od czasu do czasu coś przejść, to trekkingowe będą OK. Poza tym jeżeli to pierwsze buty SPD, to trekkingowe będą czymś pośrednim pomiędzy MTB a takimi miejskimi CT-40 jak podałeś. Owszem, z Shimano ciężko będzie znaleźć coś sensownego poniżej 200 zł, ale można. Ja swoje MT-43 (turystyczne, z rzepem) znalazłem za 190 tutaj i jestem bardzo zadowolony: http://www.bikeplanet.pl/buty-rowerowe-spd/284-buty-spd-shimano-sh-mt43.html Ale święta prawda, że przymierzyć musisz wcześniej. I konkretnie dany model, a nie tylko dowolny z danej firmy. Bo rozmiarówka modeli Shimano na rok 2013 i 2014 jest bardzo różna i gdybym w ostatniej chwili nie przymierzył tych konkretnych MT-43 to kupiłbym rozmiar za duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hsw Napisano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Panowie, dziękuję za ciekawą dyskusję jednak moze jakieś konkretne propozycje? Czy ktoś z Was posiada M520? Jakich butów używa? Czy w Warszawie jest jakiś sklep dobrze zaopatrzony w buty pod SPD-y żeby można było podjechać i coś wybrać? dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okiloki Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Przymierzałem trekingowe i moim zdaniem ani to do chodzenia ani to na rower - odradzam. Podeszwa - raczej twarda, coś może 5-8 w skali shimano. Klamra - tak. Mam na same rzepy i jakbym kupował jeszcze raz to bym brał z klamrą. Możesz rozejrzeć się za Northwave'ami, dużo pozytywnych opinii. Podobno dla ludzi o szerszych stopach chociaż nie powiedziane, nigdy nie przymierzałem. Sztampowe shimano m088 - dużo pozytywnych opinii ale podobno są wąskie. Mi tam było w nich ok, tylko rozmiaru nie mieli i nie podobały mi się z wyglądu. Z góry wyglądały jak buty z targowiska za 30zł. Garneau monte - cholernie mi się podobają, sprawiają wrażenie solidnych, nie wiem jak z rozmiarówką. Lake - różne modele, też chwalą. Idźże do tego sklepu i poprzymierzaj, nie kupuj w ciemno. Ja kupiłem swoje (bontrager race mountain) tylko dlatego że przymierzyłem i były ok na szerokość, długość i twardość. To żeby satysfakcjonująco trzymały stopę trzeba dość mocno ściągnąć rzep wyszło w praniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paziek Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Twarda podeszwa - więcej mocy oraz lepszy komfort w pedałowaniu Miekką - lepsze do chodzenia. Jeśli chodzi o pasowanie buta... to tak jak przedmówcy wspomnieli - zobacz, czy mocowanie bloków na bucie pasuje do pedałów. Zwykle spotyka się dwa systemy - jeden to taki jak posiadasz (SPD), a drugi (Look) to typowo szosowy. Do twojego, szukaj buta z dwoma szparami do bloków, jak tutaj: Trzy szpary to już Look, więc tego nie kupuj... chyba, że trafisz na buta, który ma jedno i drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hsw Napisano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 OKi, czy zatem czy SH R088 będą pasowały do M520? Mocowanie bloków jest inne niż to które jest na zdjęciu które załączyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okiloki Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Tak, mają mocowanie zrówno na spd jak i spd-sl (szosowe) ale odradzam Ci te buty ze względu na brak protektora (bieżnika), jak przykręcisz blok i staniesz, to przód stopy będziesz miał wyżej niż piętę, w dodatku te buty pewnie będą mniej stabilne. Weż coś z mtb, które zproponowałem Ci wyżej. MTB mają protektor między który chowa się blok i można normalnie stanąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefankowalski Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Podobnie jak GRZECHJ posiadam buty Shimano MT 43-l. Uważam że są rewelacyjne. Używam ich często poza rowerem, nie ma problemu by wygodnie przejść w nich kilkanaście kilometrów. Na rowerze pracują wzorcowo, bez zastrzeżeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hsw Napisano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Panowie, dziękuję za pomoc. Do pełnego zadowolenia pozostaję lista dobrze zaopatrzonych w buty sklepów w Warszawie, ktoś coś może polecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Jako że każda Pliszka swój ogon chwali dorzucę coś i ja.Od dawna posiadam Bontrager Race InForm MTB,nie są tak twarde jak Shimano i nie wyglądają jak z ceraty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 ...Tylko że Bonti to już na 100 procent trzeba przed zakupem założyć na nogi bo ich "super dopasowanie i gwarantowany komfort" to sprawa bardzo dyskusyjna Co do butów mtb, trekkingowych, szosowych spd - szosowych zdecydowanie do codziennej eksploatacji nie kupuj, ponieważ nie nadają się one do normalnego pieszego przemieszczania się, z powodów opisanych powyżej. Wskazany model ma dwa mocowania do bloków szosowych i mtb ponieważ jest niskim modelem w hierarchii Shimano i w takim przypadku wielu użytkowników chce buty szosowe a korzysta z pedałów/bloków mtb. W tym przypadku przesiadka na pedały szosowe jest tańsza gdyż nie trzeba kupować nowych butów. Co do sztywności podeszwy i komfortu pedałowania - przy mojej wadze 80 kilo nie odczuwam żadnego dyskomfortu z powodu elastyczności podeszwy przy indeksie 4 (model 077), a do górnego końca skali jeszcze 8 punktów. Niskie modele Shimano mogą mieć za to trochę podatną na rozciąganie górę co przy agresywniejszym pedałowaniu "na okrągło" może dawać poczucie elastyczności buta. Pedały systemu click'r mogą nie być kompatybilne z butami spoza serii komponentów systemu click'r ze wględu na rozbudowany protektor bieżnika - może być problem z mało zdefiniowanym i trudnym wpięciem. W takim przypadku niezbędna jest modyfikacka podeszwy w okolicy styczności podeszwy z klatką pedału. Natomiast buty click'r będą kompatybilne z innymi modelami pedałów spd. Sam mechanizm zapięcia pedałów "normalnych" spd i click'r jest taki sam - różnica to bardziej miękka sprężyna. Natomiast buty click'r mają najniższy indeks sztywności wg skali Shimano - 3 - taki jak seria mt przeznaczona do rowerowego trekkingu. Co do systemu zapinania buta - na rzepy lub na szrurówki z rzepem, w najlepszym na rzepy i klamrę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkadiuk Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Ja od ubiegłego sezonu używam MT-33. http://www.mikesport.pl/shimano-sh-mt33-buty-rowerowe.html do M520 pasują idealnie Dość wygodne, po zejściu z roweru bez problemu można w nich okolicę pozwiedzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekJuve Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Panowie, dziękuję za ciekawą dyskusję jednak moze jakieś konkretne propozycje? Czy ktoś z Was posiada M520? Jakich butów używa? Czy w Warszawie jest jakiś sklep dobrze zaopatrzony w buty pod SPD-y żeby można było podjechać i coś wybrać? dzieki Cześć co do pierwszej części Twojego pytania, posiadam pedały M520 i do tego buty Shimano 087, przejechałem w nich już ponad 1500 km i sprawują się świetnie, co do chodzenia to nie ma problemu żeby przejść w nich te kilkaset metrów, ja przynajmniej nie mam z tym problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hsw Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Panowie, wybór padł na Garneau Terra MTB Black - idealnie dopasowane do mojej stopy. Pierwsze testy dają bardzo pozytywne odczucia. Wpinanie i wypinanie butów w M520 odbywa się perfekcyjnie. Trzeba tylko pamiętać żeby w odpowiednim momencie się wypiąć dwa pytania: załącznik 1 (zdjecie podeszwa) - 2 miejsca na wkrecenie bloków - wkręcam gdzie mi wygodniej? <a href=http://zapodaj.net/c557406cd4dc0.jpg.html>podeszwa.jpg</a> załącznik 2 W pudełku z butami było coś w rodzaju korków, do wkrecenia w przód buta, do czego to służy? <a href=http://zapodaj.net/6334742e2b231.jpg.html>korki...jpg</a> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okiloki Napisano 12 Marca 2014 Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 1 - tak, ale pamiętaj o http://www.rowerowe-porady.pl/jak-ustawic-siodelko-w-rowerze/ oraz o http://www.rowerowe-porady.pl/jak-ustawic-bloki-w-butach-spd/ 2 - to są kolce podobno ułatwiające wspinanie się na sypkim/grząskim podłożu i w górach jak musisz prowadzić rower. Nie musisz ich wkręcać. Miejsce na nie jest w przedniej części podeszwy buta. Ten plastik służy do ich wkręcania i wykręcania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hsw Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Bartek, dziękuję za dwa bardzo ciekawe linki. Jutro na spokojnie sobie posprawdzam i ustawie jak należy. Zastawiałem się jeszcze nad siłą wypięcia ale zdecydowałem, że na tą chwilę nie będę tego regulował. Pojeżdżę i wtedy zrobię ewentualną korektę, Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hsw Napisano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Mili koledzy, pierwsze trasy w SPD-ach zaliczone. Podoba mi się, jest siła :-). Jest jednak jedna rzecz nad którą się zastanawiam. Czy w przypadku krótkich odcinków gdzie nie ma sensu zakładania butów pod SPD jest możliwość zamontowania do SPD-ów nakładek SM-PD22 aby można było jechać w normalnych butach? Czy po zamontowaniu nakładek będzie można jeździć w butach normalnych i po drugiej stronie w butach pod SPD-y? Czy jeśli będę chciał korzystać z butów pod SPD-y to będę musiał odręcac nakładki? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.