Skocz do zawartości

[Buty]Jakie buty SPD do pedałów M520?

hsw

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, otrzymałem w prezencie pedały SPD Shimano M520 i zastanawiam się jakie kupić buty aby wygodnie i bez problemu cieszyć się z SPD-ów.

Na pierwszy rzut oka podobają mi się Shimano CT70, głównie dlatego, że nadają się również do chodzenia. Jednak, producent wskazuję, że te buty

są z przeznaczeniem do pedałów PD-T700. Dodatkowo czytałem na tym forum, że buty wiązane znacznie słabiej trzymają stopę niż te na klamry.

Zatem, z tych z klamrami podobają mi się Shimano SH R088. Które z wymienionych butów będą lepiej pasować do pedałów M520? Czy moje są jakieś 

sprawdzone przez Was bądź dedykowane do tych pedałów? 

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,

hsw

Rowerem jeżdżę po mieście, czasem w terenie (lasy) a w lecie na całodniowe wycieczki - trasy ~50km.

Łączny przebieg w ciągu roku około 3000-4000 km

Posiadam rower Wheeler Cross 1600.

o ile pasują bloki to każde buty będą dobre

Jesteś pewien, że buty click'r pasują do normalnych spd a normalne buty spd pasują do pedałów click'r? Ja bym wolał nie mieszać tych 2 niby takich samych ale innych systemów. Bo jak będzie niewygodnie lub nie będą pasować to po co odsyłać?

Fakt, buty z klamrą pewniej trzymają stopę. Najlepsza metoda: idź do sklepu poprzymierzać buty, dobrać firmę i rozmiar, a potem kup w internecie :P

Wiem, że buty nie są tanie dlatego zdecydowałem się napisać tego posta. Jeśli znajdę coś ciekawego to zapłacę do 300zł - w tej cenie jest do wyboru kilka modeli.

W związku z faktem, iż będą to moje pierwsze buty pod SPD-y chciałbym się od Was dowiedzieć które modele warto wziąć pod uwagę lub chociaż wskazówkę w zakresie

wiązane czy sznurowane, twarda czy miękka podeszwa lub czym się kierować przy zakupie. Zależy mi aby pasowały do M520.

Jeżeli planujesz też w nich od czasu do czasu coś przejść, to trekkingowe będą OK.

Poza tym jeżeli to pierwsze buty SPD, to trekkingowe będą czymś pośrednim pomiędzy MTB a takimi miejskimi CT-40 jak podałeś.

Owszem, z Shimano ciężko będzie znaleźć coś sensownego poniżej 200 zł, ale można.

Ja swoje MT-43 (turystyczne, z rzepem) znalazłem za 190 tutaj i jestem bardzo zadowolony:

http://www.bikeplanet.pl/buty-rowerowe-spd/284-buty-spd-shimano-sh-mt43.html

Ale święta prawda, że przymierzyć musisz wcześniej.

I konkretnie dany model, a nie tylko dowolny z danej firmy.

Bo rozmiarówka modeli Shimano na rok 2013 i 2014 jest bardzo różna i gdybym w ostatniej chwili nie przymierzył tych konkretnych MT-43 to kupiłbym rozmiar za duże.

Panowie, dziękuję za ciekawą dyskusję jednak moze jakieś konkretne propozycje?

Czy ktoś z Was posiada M520? Jakich butów używa?

Czy w Warszawie jest jakiś sklep dobrze zaopatrzony w buty pod SPD-y żeby można było podjechać i coś wybrać?

dzieki

Przymierzałem trekingowe i moim zdaniem ani to do chodzenia ani to na rower - odradzam.

Podeszwa - raczej twarda, coś może 5-8 w skali shimano.

Klamra - tak. Mam na same rzepy i jakbym kupował jeszcze raz to bym brał z klamrą.

Możesz rozejrzeć się za Northwave'ami, dużo pozytywnych opinii. Podobno dla ludzi o szerszych stopach chociaż nie powiedziane, nigdy nie przymierzałem.

Sztampowe shimano m088 - dużo pozytywnych opinii ale podobno są wąskie. Mi tam było w nich ok, tylko rozmiaru nie mieli i nie podobały mi się z wyglądu. Z góry wyglądały jak buty z targowiska za 30zł.

Garneau monte - cholernie mi się podobają, sprawiają wrażenie solidnych, nie wiem jak z rozmiarówką.

Lake - różne modele, też chwalą.

Idźże do tego sklepu i poprzymierzaj, nie kupuj w ciemno. Ja kupiłem swoje (bontrager race mountain) tylko dlatego że przymierzyłem i były ok na szerokość, długość i twardość. To żeby satysfakcjonująco trzymały stopę trzeba dość mocno ściągnąć rzep wyszło w praniu.

Twarda podeszwa - więcej mocy oraz lepszy komfort w pedałowaniu

Miekką - lepsze do chodzenia.

Jeśli chodzi o pasowanie buta... to tak jak przedmówcy wspomnieli - zobacz, czy mocowanie bloków na bucie pasuje do pedałów. Zwykle spotyka się dwa systemy - jeden to taki jak posiadasz (SPD), a drugi (Look) to typowo szosowy.

Do twojego, szukaj buta z dwoma szparami do bloków, jak tutaj:

znsyhh.jpg

Trzy szpary to już Look, więc tego nie kupuj... chyba, że trafisz na buta, który ma jedno i drugie.

Tak, mają mocowanie zrówno na spd jak i spd-sl (szosowe) ale odradzam Ci te buty ze względu na brak protektora (bieżnika), jak przykręcisz blok i staniesz, to przód stopy będziesz miał wyżej niż piętę, w dodatku te buty pewnie będą mniej stabilne. Weż coś z mtb, które zproponowałem Ci wyżej. MTB mają protektor między który chowa się blok i można normalnie stanąć.

...Tylko że Bonti to już na 100 procent trzeba przed zakupem założyć na nogi bo ich "super dopasowanie i gwarantowany komfort" to sprawa bardzo dyskusyjna :)

Co do butów mtb, trekkingowych, szosowych spd - szosowych zdecydowanie do codziennej eksploatacji nie kupuj, ponieważ nie nadają się one do normalnego pieszego przemieszczania się, z powodów opisanych powyżej. Wskazany model ma dwa mocowania do bloków szosowych i mtb ponieważ jest niskim modelem w hierarchii Shimano i w takim przypadku wielu użytkowników chce buty szosowe a korzysta z pedałów/bloków mtb. W tym przypadku przesiadka na pedały szosowe jest tańsza gdyż nie trzeba kupować nowych butów. 

Co do sztywności podeszwy i komfortu pedałowania - przy mojej wadze 80 kilo nie odczuwam żadnego dyskomfortu z powodu elastyczności podeszwy przy indeksie 4 (model 077), a do górnego końca skali jeszcze 8 punktów. Niskie modele Shimano mogą mieć za to trochę podatną na rozciąganie górę co przy agresywniejszym pedałowaniu "na okrągło" może dawać poczucie elastyczności buta. 

Pedały systemu click'r mogą nie być kompatybilne z butami spoza serii komponentów systemu click'r ze wględu na rozbudowany protektor bieżnika - może być problem z mało zdefiniowanym i trudnym wpięciem. W takim przypadku niezbędna jest modyfikacka podeszwy w okolicy styczności podeszwy z klatką pedału. Natomiast buty click'r będą kompatybilne z innymi modelami pedałów spd. Sam mechanizm zapięcia pedałów "normalnych" spd i click'r jest taki sam - różnica to bardziej miękka sprężyna. Natomiast buty click'r mają najniższy indeks sztywności wg skali Shimano - 3 - taki jak seria mt przeznaczona do rowerowego trekkingu.

Co do systemu zapinania buta - na rzepy lub na szrurówki z rzepem, w najlepszym na rzepy i klamrę. 

Panowie, dziękuję za ciekawą dyskusję jednak moze jakieś konkretne propozycje?

Czy ktoś z Was posiada M520? Jakich butów używa?

Czy w Warszawie jest jakiś sklep dobrze zaopatrzony w buty pod SPD-y żeby można było podjechać i coś wybrać?

dzieki

Cześć co do pierwszej części Twojego pytania, posiadam pedały M520 i do tego buty Shimano 087, przejechałem w nich już ponad 1500 km i sprawują się świetnie, co do chodzenia to nie ma problemu żeby przejść w nich te kilkaset metrów, ja przynajmniej nie mam z tym problemu.

Panowie, wybór padł na Garneau Terra MTB Black - idealnie dopasowane do mojej stopy.

650x650.jpg

Pierwsze testy dają bardzo pozytywne odczucia. Wpinanie i wypinanie butów w M520 odbywa się perfekcyjnie. Trzeba tylko pamiętać żeby w odpowiednim momencie się wypiąć:)

dwa pytania:

załącznik 1 (zdjecie podeszwa) - 2 miejsca na wkrecenie bloków - wkręcam gdzie mi wygodniej?

<a href=http://zapodaj.net/c557406cd4dc0.jpg.html>podeszwa.jpg</a>

załącznik 2 W pudełku z butami było coś w rodzaju korków, do wkrecenia w przód buta, do czego to służy?

<a href=http://zapodaj.net/6334742e2b231.jpg.html>korki...jpg</a>

1 - tak, ale pamiętaj o http://www.rowerowe-porady.pl/jak-ustawic-siodelko-w-rowerze/  oraz o

http://www.rowerowe-porady.pl/jak-ustawic-bloki-w-butach-spd/

2 - to są kolce podobno ułatwiające wspinanie się na sypkim/grząskim podłożu i w górach jak musisz prowadzić rower. Nie musisz ich wkręcać. Miejsce na nie jest w przedniej części podeszwy buta. Ten plastik służy do ich wkręcania i wykręcania.

Bartek, dziękuję za dwa bardzo ciekawe linki.

Jutro na spokojnie sobie posprawdzam i ustawie jak należy.

Zastawiałem się jeszcze nad siłą wypięcia ale zdecydowałem, że na tą chwilę nie będę tego regulował.

Pojeżdżę i wtedy zrobię ewentualną korektę,

Pozdrowienia

Mili koledzy, pierwsze trasy w SPD-ach zaliczone. Podoba mi się, jest siła :-).

Jest jednak jedna rzecz nad którą się zastanawiam. 

Czy w przypadku krótkich odcinków gdzie nie ma sensu zakładania butów pod SPD

jest możliwość zamontowania do SPD-ów nakładek SM-PD22 aby można było jechać w normalnych butach?

Czy po zamontowaniu nakładek będzie można jeździć w butach normalnych i po drugiej

stronie w butach pod SPD-y? Czy jeśli będę chciał korzystać z butów pod SPD-y to będę musiał odręcac nakładki?

Dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...