Skocz do zawartości

[Rama] CR-MO do widelca 120mm 650B

Synergy

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Kłaniam,

Wszytko poza kolorem... On One 45650b

Tu także niespecjalnie jaskrawy kolor NS Eccentric

Może ten żółty podszedłby pod jaskrawy Transition TranAM 27.5

Znowu niekolorowo Commencal Meta HT

Ofkors coś byś tam jeszcze znalazl, tak mi z "czapki" wskoczyły powyższe...

Szacunek...

I.

Złożyłem zapytanie nt tego NS ECCENTRIC. Zobaczymy co odpowiedza, poza tym cena tej ramki tez mnie interesuje.

Przecież wszystko jest na ich stronie i w sklepach :)

Zauważyłem tylko, że w jednym miejscu piszą o skoku 130-160 w innym 140-150mm :D

Ja swojego Ekscentryka już mam, jakbyście potrzebowali szczegółów to coś tam mogę zmierzyć ;)

Ja kupiłem Talasa z regulowanym skokiem 110-150 ;)

Czekam na resztę części, na razie mam samą ramę, napęd i rurki ;) Koła się zaplatają gdzieś w Warszawie, reszta jedzie z UK, za co najmniej 2 tygodnie będę mógł zrobić pomiary na kołach ;)

Na razie wiem tyle, że rozmiar M realnie waży 2560g a nie 2400 jak podaje NS ;)

No tak, w L coś około 2,7 może ważyć :/ Spróbuj zapytać, czy zważą Ci L'kę w ebajk.pl(tam kupowałem), 7anna(dystrybutor), lub w NS(dość pomocni byli) :)

Wrzuciłem na wagę jeszcze tylną ośkę i to dodatkowe 60g

• Mod Team

@Synergy - przeżyjesz te 2,7kg :) Tak jak można przeżyć 3 kg ramę ful. Zresztą mało który producent wypuści teraz ramę 2,2kg do ciężkiego tyrania.
On-onka będzie ważyła podobnie jeśli nie więcej. Z doświadczenia wagowego zauważyłem, że ich na papierze 2210 (czy coś koło tego) potrafi urosnąć do 2950 w realu (!).
W temacie 45650 - nie wiem gdzie napisano, że z widłem 120mm wychodzą takie kąty jak pisze Rulez. Patrząc na samą ramę podają kąty i zero odniesienia. Ale już w gotowych rowerach widać, że zapodali 140 mm skok i te same kąty. Co w sumie dla 120 mm (plus jeszcze SAG) może dać Ci koło 67* na sterze i 72,5-72,8 pod tyłkiem. Nie wydaje mnie się, żeby to były złe kąty (jak na latanie po Górach).
ps: a jak chcesz naprawdę lekką ramę to zamów customa (moja stalówka waży np 2065 i nie narzekam..)

@Klon - będzie eNeSik? Doczekać się nie mogę (w sumie to już drugi z tego co wiem w naszym gronie). Jak wrażenia organoleptyczne? :D

• Mod Team

nie wiem gdzie napisano, że z widłem 120mm wychodzą takie kąty jak pisze Rulez. Patrząc na samą ramę podają kąty i zero odniesienia. Ale już w gotowych rowerach widać, że zapodali 140 mm skok i te same kąty.

Nigdzie nie napisano. :) Dla gotowych rowerów ze 140mm widelcem "przeklejono" geometrię z zakładki "Frame Spec" dla samej ramy. A tam znajdujemy informację: Fork Travel 100mm-150mm. Ale przecież Rulez zawsze wie najlepiej...
A wystarzy wyścibulić nosa trochę za nasze podwórko i poczytać opinie tych co na tych ramach jeżdżą a nie teoretyzują, żeby wiedzieć, że to całkiem niezły ramiak na góry.

Co do 45650b - kąty są w zasadzie identyczne jak w 456 pod 26", dla którego są one podane przy widelcu 150mm bez sagu. Jest też opisane jak kąty będą się zmieniały przy różnych widelcach:

http://www.on-one.co.uk/i/q/FROO456E2/on-one-456-evo2-frame

Pytanie, czemu nie opisali tak wersji 650b :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...