Silver400 Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Cześć, opiszę po krótce mój problem. Mam nadzieję, że mi pomożecie. Mam problem z ocierającymi tarczami hamulcowymi z tyłu. Nie jest to jednak kwestia samego hamulca, (który jest ustawiony dobrze), czy też tarczy (która jest prosta). Gdy ustawiam rower na stojaku wszystko gra, żadnego ocierania itp. Kiedy jadę na stojąco (czyli odciążam tył) również wszystko jest w porządku. Gdy jednak usiądę na siodełku albo celowo dociążę tył pojawia się charakterystyczny dźwięk. Nie jest to dzwonienie tarcz w zakrętach. Moje podejrzenie padło na koła. Oryginalnie zaplecione, przejechały około 3 tysięcy kilometrów bez dociągania szprych. Ważę 60kg, rower widział góry i ciężki teren nie raz. Piasta Alivio, szprych normalne nie żadne lajtowane, solidna obręcz Alex Rims. Problem pojawił się jakieś 20km temu i jest to naprawdę irytujący dźwięk. Zmieniałem już ustawienie hamulca, nie pomogło. 1. Czy po tym przebiegu należało by dociągnąć szprychy ? (Nie są bardzo napięte ale też nie jakieś luźne) 2. Czy może to być kwestia piasty niezbyt wysokich lotów? Wyrobionych łożysk czy czegoś tego typu ? 3. Ośka wydaje się prosta. Czy ona może być przyczyną i jak to sprawdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisiek Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 To jest wina nie mocno napietych szprych. tez tak mialem ze jak siadałem na rower to tak charakterystycznie cykalo. problem znikną po naciągnięciu szprych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Potwierdzam. Koło wycentrowane, szprych dociągnięte. Problem zniknął. Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.