Skocz do zawartości

[XTR] Skracanie łańcucha - zm dł wózka

mant3z

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Miałem małą awarię, wygiął się hak i lekko przekosił wózek SLX'a prawdopodobnie wpadł patyk bo górne kółko przerzutki pękło na pół.

Dostałem od kolegi dwa XTR na zwykłym wózku jak i nowszą wersję na krótkim.

Ta z normalnym wózkiem jest trochę styrana więc wolałbym przytulić tą z krótkim.

Tylko czy to ma sens jak mam:

Blaty 44X32X22T
Kaseta 11-32T 9spd

I jeżeli ma sens to jak mądrze skrócić łańcuch?

Napisano

Pojemność przerzutki jest za mała żeby obsłużyć pełną ilość biegów. Wypadało by zastosować długi wózek (SGS). Sprawdzonych sposobów jest kilka. Pierwszy z nich to umieszczenie łańcucha na najwyższym biegu (największy blat - najmniejszy tryb) a łańcuch skracamy tak żeby wózek przerzutki był prostopadły do podłoża. Czyli tak że linia przechodząca przez osie kółek przerzutki jest pionowa względem podłoża.
 Drugim sposobem jest umieszczenie łańcucha na największym blacie i największym trybie do tak odmierzonego łańcucha dodajesz dwa ogniwa (jedno wewnętrzne i jedno zewnętrzne).
Voilà

Oba sposoby stosuję do dawna i już trzeci raz je opisuję na tym forum. Można je też znaleźć w necie.

• Mod Team
Napisano

Pojemność przerzutki jest za mała żeby obsłużyć pełną ilość biegów. Wypadało by zastosować długi wózek (SGS).

Ale na średnim też pojeździ pod warunkiem że nie będzie ładował dużych przekosów.

Napisano

Na tym polega fun z posiadania średniego wózka (GS) że wymusza do korzystania z większego zakresu przełożeń co powinno pozytywnie wpłynąć na żywotność łańcucha. Poza tym im krótszy wózek tym szybsza zmiana przełożeń ;)

• Mod Team
Napisano

Ta z normalnym wózkiem jest trochę styrana więc wolałbym przytulić tą z krótkim.

Nie, krótki nie, jak byś miał z przodu tylko 2 rzędy to prędzej ale z 3 zapomnij.

Przerzutki srama ze średnim wózkiem potrafią obsłużyć kasety nawet 34t ale shimano raczej sobie z tym nie radzą. Jednak średni wózek może być.

• Mod Team
Napisano

Potwierdzę tylko, średni wózek spokojnie hula z 32z z tyłu, dodatkowo jest bonus w postaci mniejszej szansy zaczepienia przerzutką o kamienie i zgarniania patyków z trasy.

Napisano

No super, że sram obsługuje ale takiego w domu nie mam. Mam tylko XTRy.

Dobra nie ma co kombinować, założe ten z długim wózkiem i dojeżdże go.

• Mod Team
Napisano

Ale jeżeli oba to xtry takie same ... można by wózki zamienić :P jest w tym trochę roboty ale jak sie komu chce ... :P

Napisano

To wtedy musiał bym kupić oba :) bez sensu, szkoda czasu, kasy i nerwów jak nie wyjdzie.

BTW

Ziemko

Drugim sposobem jest umieszczenie łańcucha na największym blacie i największym trybie do tak odmierzonego łańcucha dodajesz dwa ogniwa (jedno wewnętrzne i jedno zewnętrzne).

Drugiego sposobu nie rozumiem.

Możesz mi to jakoś tak bardziej rozpisać?

Napisano

Może to jest średni... sprawdze po pracy.

XTR był i jest produkowany tylko w długościach GS i SGS nie ma wersji z krótkim wózkiem

Drugiego sposobu nie rozumiem. Możesz mi to jakoś tak bardziej rozpisać?

Proste zakładasz łańcuch na blat 44T oraz na tryb 32T i napinasz łańcuch. Do otrzymanej długości dokładasz te dwa ogniwa i skuwasz. Całość wygląda jak na załączonym obrazku. Działa 100% jeśli długość wózka będzie odpowiednia. Niektórzy radzą dodać najpierw jeszcze dwa ogniwka żeby w razie czego mieć z czego skrócić

img_75619126.jpg

Napisano

No teraz wszystko jasne. Za każdym razem jak zmieniałem łańcuch po prostu skracałem go do identycznej liczby ogniw jak dał producent.

Napisano

No ale kolega przecież napisał...

...Za każdym razem jak zmieniałem łańcuch po prostu skracałem go do identycznej liczby ogniw jak dał producent.

...więc co tu ma "wyciągnięcie" łańcucha do rzeczy???

Napisano

No to że chciałem zastosować krótki wózek i logicznie zmienić długość łańcucha. Stwierdziłem, że jednak tego nie zrobię ale nie przeszkadza przy okazji posiąść wiedze tajemną jak to zrobić gdybym jednak coś zaczął mieszać przy napędzie i np przejść na 2/10 co mi chodzi po głowie.

Napisano

To co zanim wpadnie przymiar na .75 to skracasz łańcuch? Tylko dlatego, że już się trochę rozciągnął?

Ja jeżdżę, w sumie to już ostatni, na HG53 i wystarczał mi na 700km bo mało po asfaltach śmigam. Zawsze mocno i pod górkę :)

Tylko jak mi wpadł na .75 to brałem nowy. Teraz czeka już HG73 i liczę na 900~1000km do zmiany. Nigdy nie skracałem go przed zmianą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...