Skocz do zawartości

[opona] jaka opona do 622x13c

mlody76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

mam pytanie odnośnie dobrania opon do obręczy na której wyczytałem MACH1 CFX ETRTO 622x13c.

Jeżdżę od ok. roku na rowerku Lapierre Shaper 500 w którym są opony 28-622 (700 x 28C) wyłącznie po szosie, i w związku z tym pytania:

- jeśli już zmieniać to na jak wąską i co do takiej obręczy wejdzie ?

- co zyskam a co stracę przy zmianie (naturalnie z waszych doświadczeń) ? 

- budżet do 200 zł za komplet - co polecicie ?

Będę wdzięczny za szybkie i dobre porady bo słonko coraz częściej i dłużej rozpieszcza  :)

Napisano

Wg tabeli tutaj:

http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/

Na taką obręcz wejdzie opona od 18 do 25 mm. 28 ostatecznie, ale dostaniesz profil "żarówki" co przy wysokim szosowym ciśnieniu może być wręcz "niestabilne".

Zyskasz redukcję oporów toczenia i masy kół, czyli przyśpieszysz, a stracisz komfort jazdy. Drogi u nas są jakie są wiadomo i trzeba będzie omijać.

Napisano

a i jeszcze jedno zapomniałem dodać, moja waga to 100kg :(  chyba ma znaczenie ?

No i nie wiem do jak wąskiej zejść - po prostu brak doświadczenia. 23 ? czy mniej ?

Napisano

Wg mnie zyskasz niewiele - jeśli cokolwiek - przy przesiadce na opony węższe niż masz teraz. Szersza i wyższa zarazem opona toleruje niższe ciśnienie, co daje komfort Tobie a kołom ochronę przed uszkodzeniem, dętkom przed przyszczypaniem.

Proponowałbym nabyć tanie opony 23c i spróbować.

Napisano

No tak, zastanawiam się nad Michelin dynamic sport 700x23c, ale też gdzieś wyczytałem, że Hutchinson ma z reguły mniejszy/węższy styk z nawierzchnią a Michelin w drugą stronę.

To też pytanie jak to będzie w praktyce czy moje obecne Hutchinson Nitro 700x28c nie będą porównywalne z Michelin 700x23c co do oporów toczenia a duża strata na komforcie i prawdopodobieństwo przebicia/przetarcia? Aby nie wylać dziecka z kąpielą :(

Co sądzicie?

Napisano

1.No to sie pogubilem, ta kenda to lepsza czy gorsza wzgledem michelina?

2.co myslicie o tej powierzchni styku/opory w roznych markach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...