rdy Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Szukam jakiś fajnych opon typowo asfaltowych do crossa, Unibike Viper 2013. W tej chwili siedzą tam fabryczne schwalbe tyrago 28x1.6 Planowałem jakieś 700x30C, ale pojęcia nie mam jakie. Znajdą się jakieś przyzwoite do powiedzmy 120zł za parę?
gof Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Moze Schwalbe Kojak? Troche ponad budzet i troche szersze (35mm, drutowki na Allegro zaczynaja sie od 79zl), ale bardzo przyjemnie sie turlaja. Mialem w hybrydzie (fakt ze sztywnej) marathon racer 30mm i jak dla mnie to sie na polski asfalt nie nadaje.
kafalecki Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Niedawno miałem ten sam problem, tylko Viper z 2010 Jeśli głównie na asfalt to polecam opony Vittoria Zaffiro 700x28c lub Continental Ultra Sport w tym samym rozmiarze, można je kupić za ok 45-55 PLN (sztuka). Pompuje się je mocniej niż Tyrago i na asfalcie różnica jest naprawdę odczuwalna. Gdy pewnego razu na jesień założyłem z powrotem oryginalne opony - czułem się jakbym jeździł po bardzo grubym, puszystym dywanie - szybko znów zmieniłem na cienkie Co do samego wyboru, guma Ultra Sport sprawia wrażenie bardziej miękkiej, wydaje mi się, że opony te mają lepszą przyczepność ale jednocześnie szybciej się ścierają. Z Vitorią na początku musiałem się też nieźle siłować, żeby poprawnie ją ułożyć, ponoć to nie wina samej opony, a obręczy w Viperze (Continental mam na innym rowerze, więc trudno finalnie stwierdzić).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.