Skocz do zawartości

[amortyzator] wybór do 600zł

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chciałbym wymienić mojego wysłużonego xcr (złapał dosyć duże luzy) na coś lepszego. Przeglądałem na allegro i w sklepach internetowych i na tą chwilę zastanawiam się pomiędzy:

1. sr raidonem X2 LO 100mm disc (SF12RAIDONX2DSLO-W) - powietrzny

2. rs xc32 TK 100mm disc - sprężyna stalowa

Moja waga ok 75 kg, roweru używam na dojazdy do i z pracy czyli dziennie minimum 35 km. Trasa przebiega chodnikami, scieżkami leśnymi oraz scieżkami kamienistymi.

Proszę o jakąś konstruktywną podpowiedź ewentualnie jakieś inne propozycje

pozdrawiam

Nie tak prędko R4ttle, ten Raidon nie ma regulacji odbicia. Spytaj w Activii, jak już pisałem na forum, mieli ostatnio Raidony x1 RLR za 500zł.

Zależy też od wagi jeźdźca, bo XC32 na sprężynie, pod użytkownikiem trochę cięższym niż 70kg powinien bardzo ładnie dzialać.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

raidon doszedł :) , teraz przycinka rury sterowej i mam pytanie odnośnie sterów,czy zwykłe stalowe można użyć do w/w raidona ? pytam się bo na koronie jest namalowana kierownica i pisze "alloy steerer" a translator nie umie tego przetłumaczyć.

kporys dokładnie czego zdjęcie Ci zrobić?

Powiem Ci tak, RS robi świetne amortyzatory na sprężynach (pamietam swojego recona <3) Raidon jest dosyć przeciętny, POza tym w RS sprężynę można całkiem fajnie ustawić i łatwo, więc jeżeli nie jesteś straszną chudziną lub gruby lepiej jakbyś wziął XC32. Lepszy tłumik i lepiej działa, ale za późno.

Synergy, akurat kłóciłbym się z tym, że XC32 ma lepszą pracę itp. Tlumik TK również tyłka nie urywa, więc zamiast bawić się w fanboya proponuję ocenić to obiektywnie. Cena amorków jest zbliżona, Raidon ma alu sterówkę i golenie górne, a więc jest lżejszy i to niemało oraz jest powietrzny.

Chociaż jakbym miał wybierać sprezyniaka, to raczej poszedłbym e Rock Shoxa, m.in z powodu łatwiejszej dostępności sprezyn itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...