szewka Napisano 9 Marca 2014 Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Witam! Jestem zmuszony przepleść koło z piasty QR15mm na QR 9mm. Stąd moje pytanie- jaka piasta? Wymagania: -QR 9mm -24h -Center Lock -Przód Dzieki z góry! Pozdrower! Ad. Dodam, że koło jest obecnie na piaście wh mt66. Jeżeli macie jakiś ew. pomysł jak przerobić ją na 9mm to dawajcie go Będę dozgonnie wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 9 Marca 2014 Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 adapter z 15mm na 9mm np: mavica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewka Napisano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 będzie pasował do piasty shimano ? Jest to w miarę pewne rozwiązanie? Z czego jest zrobiony taki adapter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamazik Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witam Pozwolicie ze się podepnę pod temat bo mam podobny problem. Mam zamiar wymienić piastę z przodu ( shimano HB-M475 ) na coś na łożyskach maszynowych. W starej mam już wyrobione bieżnie. Polecacie jakieś ? Novotel ? Cos shimano? Piasta: 32 szprychy, tarcza mocowana na 6 śrub. Dodam ze jest to rower Cross, uzywany ok 300 km / miesiac glownie po sciezkach lesnych pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 będzie pasował do piasty shimano ? Jest to w miarę pewne rozwiązanie? Z czego jest zrobiony taki adapter? Adaptery są aluminiowe. Jeśli dobrze pamiętam to Shimano nie oferuje adapterów i koła pod 9 i 15 mm mają osobne piasty Masz koła fabryczne o oznaczeniu mt66? W takim przypadku pozostaje Ci jedynie przepleść koło i dać inne szprychy, gdyż ten zestaw zbudowany jest na prostych. Kamazik, na maszynówkach nie ma piast Shimano - ten producent stosuje rozwiązanie konusy + kulki. Przy wymianie musisz się liczyć z koniecznością wymiany szprych, kołnierze piasty mogą być innej wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamazik Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 O shimano to wiem ze nie robi maszynowek. Tak sie zastanawialem nad Deore HB-M525, lub ewentualnie wymiana konusa i kulek na nowe. Piasta sama z siebie nie jest moze taka tragiczna, ale chcialem zrobic tak na git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Co do wysokości kołnierzy to 525 chyba będzie kopatybilna z obecnymi szprychami. Jeśli jednak chodzi o trwałość to piasty przednie na maszynach są bardzo długowieczne i bezproblemowe. Wg mnie i chyba nie tylko mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.