szewka Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Witam! Jestem zmuszony przepleść koło z piasty QR15mm na QR 9mm. Stąd moje pytanie- jaka piasta? Wymagania: -QR 9mm -24h -Center Lock -Przód Dzieki z góry! Pozdrower! Ad. Dodam, że koło jest obecnie na piaście wh mt66. Jeżeli macie jakiś ew. pomysł jak przerobić ją na 9mm to dawajcie go Będę dozgonnie wdzięczny
szewka Napisano 9 Marca 2014 Autor Napisano 9 Marca 2014 będzie pasował do piasty shimano ? Jest to w miarę pewne rozwiązanie? Z czego jest zrobiony taki adapter?
kamazik Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Witam Pozwolicie ze się podepnę pod temat bo mam podobny problem. Mam zamiar wymienić piastę z przodu ( shimano HB-M475 ) na coś na łożyskach maszynowych. W starej mam już wyrobione bieżnie. Polecacie jakieś ? Novotel ? Cos shimano? Piasta: 32 szprychy, tarcza mocowana na 6 śrub. Dodam ze jest to rower Cross, uzywany ok 300 km / miesiac glownie po sciezkach lesnych pzdr
tobo Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 będzie pasował do piasty shimano ? Jest to w miarę pewne rozwiązanie? Z czego jest zrobiony taki adapter? Adaptery są aluminiowe. Jeśli dobrze pamiętam to Shimano nie oferuje adapterów i koła pod 9 i 15 mm mają osobne piasty Masz koła fabryczne o oznaczeniu mt66? W takim przypadku pozostaje Ci jedynie przepleść koło i dać inne szprychy, gdyż ten zestaw zbudowany jest na prostych. Kamazik, na maszynówkach nie ma piast Shimano - ten producent stosuje rozwiązanie konusy + kulki. Przy wymianie musisz się liczyć z koniecznością wymiany szprych, kołnierze piasty mogą być innej wysokości.
kamazik Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 O shimano to wiem ze nie robi maszynowek. Tak sie zastanawialem nad Deore HB-M525, lub ewentualnie wymiana konusa i kulek na nowe. Piasta sama z siebie nie jest moze taka tragiczna, ale chcialem zrobic tak na git
tobo Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Co do wysokości kołnierzy to 525 chyba będzie kopatybilna z obecnymi szprychami. Jeśli jednak chodzi o trwałość to piasty przednie na maszynach są bardzo długowieczne i bezproblemowe. Wg mnie i chyba nie tylko mnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.